Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διευκρινήσεις υφυπουργού οικονομικών Βεσυρόπουλου για τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών

O Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, έδωσε ξεκάθαρες διευκρινίσεις για το τι ισχύει για τις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, σε ό,τι αφορά στη φορολογική τους αντιμετώπιση καθώς και στην επίδρασή τους στη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα:

  • Οι ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στα πλαίσια της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, στον αγροτικό τομέα, είναι ακατάσχετες και δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Η έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς είναι αποζημιωτικού χαρακτήρα, δεν φορολογείται, είναι ακατάσχετη και δεν προσμετράται στο όριο των 5.000 ευρώ που αποτελεί κριτήριο για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.
  • Τα ποσά που χορηγούνται ως «ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων» θεωρούνται εισόδημα, μη φορολογητέο, δεν έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις για τη μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ποσά, που συνιστούν ενίσχυση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων, έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τα ποσά των αποζημιώσεων λόγω COVID-19 για τους ελαιοπαραγωγούς και τους λοιπούς παραγωγούς, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ