Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Α.Π.Σ.Ι. Πίνδος – Επενδύσεις 27 εκατ. ευρώ

Στα επίπεδα του 2019 αναμένεται να «κλείσει» το 2021 για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων Πίνδος, όπως ανέφερε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Δημητρίου στο περιθώριο των εγκαινίων της νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας κοτόπουλου στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Α.Π.Σ.Ι. Πίνδος στο 8μηνο εφέτος κινείται στο +10% και ο τζίρος για την τρέχουσα χρήση θα αγγίξει τα 280 εκατ. ευρώ από 264 εκατ. ευρώ το 2020 επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.

Στόχος είναι επιτυγχάνεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 5% ετησίως για την επόμενη 5ετία τόνισε ο πρόεδρος, με την κεντρική φιλοσοφία του αναπτυξιακού σχεδιασμού να είναι η αύξηση της παραγωγής και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των 500 μελών του Συνεταιρισμού, πάντα στον άξονα της κερδοφόρας δραστηριοποίησης.

Νέα βιομηχανική μονάδα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α.Π.Σ.Ι. Πίνδος προχώρησε στη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας κοτόπουλου, μια επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα στο εγκαταλειμμένο κτίριο της συνεταιριστικής βιομηχανίας κρέατος Ηπείρου (ΣΒΕΚΗ) στο Ροδοτόπι, προσθέτει νέες κτιριακές υποδομές 7.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Πίνδος, ενώ δημιουργούνται 100 νέες θέσεις εργασίας.

Στη νέα μονάδα έχουν αναπτυχθεί 5 νέες γραμμές παραγωγής με προϊόντα έτοιμα ψημένα, νωπά και κατεψυγμένα καθώς επίσης γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου και γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου ενώ μελλοντικά προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου.

Η δυναμικότητα της νέας μονάδας θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη το 1,2 τόνους προϊόντων την ώρα, ενώ θα παράγονται 16 κωδικοί προϊόντων, που θα φθάσουν τους 50.

Η χρηματοδότηση της επένδυσης έγινε με ίδια κεφάλαια (1,6 εκατ. ευρώ από τους παραγωγούς για την απόκτηση του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού), κρατικές ενισχύσεις 3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016 και δανειακά κεφάλαια με τη μορφή leasing από τις τράπεζες Eurobank και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Έτοιμο φαγητό

«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά επενδύοντας στην ανάπτυξη προϊόντων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών» δήλωσε ο κ. Δημητρίου με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας υπογραμμίζοντας ότι στόχος του συνεταιρισμού είναι να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη άνοδο της ζήτησης σε έτοιμο φαγητό.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το μερίδιο του έτοιμου φαγητού στον τζίρο του συνεταιρισμού κινείται σε ποσοστό της τάξης του 3%, ενώ ο στόχος σε ορίζοντα 5ετίας είναι να φθάσει το 10%.

Επενδυτικό πλάνο και εξωστρέφεια

Το επενδυτικό πλάνο του συνεταιρισμού για την περίοδο 2020-2024 ανέρχεται σε συνολικά σε 27 εκατ. ευρώ και εκτός από τη διάθεση νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει και κινήσεις ενίσχυσης του εξαγωγικού του χαρτοφυλακίου.

Επί του παρόντος, ο συνεταιρισμός, που κατέχει την ηγετική θέση στον εγχώριο κλάδο της πτηνοτροφίας, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 30%, δραστηριοποιείται εξαγωγικά κυρίως στις γειτονικές βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) με τις εξαγωγές να αποτελούν το 5% του ετήσιου τζίρου του.

Ωστόσο έχουν ξεκινήσει στοχευμένες κινήσεις προς μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και ήδη έχουν εξαχθεί κάποιες ποσότητες κοτόπουλου από την κατηγορία των ειδικών εκτροφών στη Γερμανία, στη Σουηδία, καθώς και στην αγορά της Αγγλίας. Ταυτόχρονα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών μέσω της εισόδου σε αγορές της Μέσης Ανατολής με προτεραιότητα τα έτοιμα ψημένα γεύματα.

Επενδύσεις στην ενέργεια

Επιπλέον, το επενδυτικό κομμάτι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΑΠΣΙ Πίνδος κ. Λάζαρο Τσακανίκα, περιλαμβάνει και την ίδρυση δύο Ενεργειακών Κοινοτήτων σε Ιωάννινα και Κέρκυρα που θα εκμεταλλευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 18 MW η κάθε μία.

Ήδη, έχει κατατεθεί αίτηση για τις άδειες του φωτοβολταϊκού πάρκου στα Ιωάννινα, ενώ έπεται η αντίστοιχη διαδικασία για την Κέρκυρα.
Στα σχέδια είναι και η ίδρυση και λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου.
Ενδιαφέρον για την «Άρτα»

Ερωτηθείς σχετικά ο γενικός διευθυντής ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για συνεργασία με τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας παραμένει ενεργό.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΑΠΣ Άρτας, μετά τη συμφωνία με την PQH, κατατέθηκε πρόταση ρύθμισης χρεών και εξυγίανσης στα πλαίσια του άρθρου 106β, η οποία εγκρίθηκε στο σύνολό της από το αρμόδιο Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2020.

Ωστόσο στη συνέχεια προμηθευτής κατέθεσε αίτηση τριτανακοπής και λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας δεν έχει προχωρήσει η εκδίκασή της, με τον συνεταιρισμό να βρίσκεται στον αέρα τη στιγμή που οι υποχρεώσεις, μαζί με τις πάγιες δαπάνες τρέχουν, και όλα τα κόστη παραγωγής να αυξάνονται.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ