Υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση , με την οποία αυξάνεται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού για το μέτρο απόσταξης κρίσης σε 12.900.000 € από 9.000.000 € που προέβλεπε η αρχική απόφαση.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση του οινοπαραγωγικού κλάδου που επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, διατίθενται, επί πλέον των αρχικών ποσών, 1.755.000 ευρώ από τα διαθέσιμα κονδύλια του «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης Αμπελοοινικού Τομέα 2019- 2023» και 2.145.000 ευρώ εθνικών πόρων.
Οι οινοπαραγωγοί που επιθυμούν να διαθέσουν ποσότητα οίνου προς απόσταξη έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για ένταξή τους στο πρόγραμμα από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (https://www.gov.gr/ipiresies/georgia-kai-ktenotrophia/georgike-epikheirematikoteta/aitese-apostaxes-oinou-2021).
Τα κριτήρια για την ορθή υποβολή της αίτησης ένταξης παραμένουν ίδια με αυτά της αρχικής απόφασης.
Φυτοπροστασίας για αμπελώνες
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, συστήνουν τρόπους αντιμετώπισης,αναλυτικότερα:
Περονόσπορος
Σε αµπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εµφανίζεται συχνά όψιµη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ένας ψεκασµός µε βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόµενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασµα. Σκοπός του ψεκασµού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του µύκητα που σχηµατίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες µολύνσεις.
Ααθένειες ξύλου
Την εποχή αυτή και όσο ακόµη δεν έχει πέσει το φύλλωµα, συνιστάται η σήµανση (πχ. µε πλαστική ταινία δρόµου ) των προσβεβληµένων από ασθένειες του ξύλου πρέµνων µέσα στον αµπελώνα. Τα πρέµνα αυτά είναι ακόµη εύκολα αναγνωρίσιµα, καθότι φέρουν βραχίονες και κεφαλές µε καχεκτική, χλωρωτική βλάστηση και ξηράνσεις σε φύλλα και κληµατίδες.
Η πρακτική αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα στον εντοπισµό των προσβεβληµένων πρέµνων την εποχή του κλαδέµατος, προκειµένου αυτά να κλαδευτούν τελευταία και να εφαρµοστούν όλα τα µέτρα προστασίας που αναφέρθηκαν στο ∆ελτίο Γεωργικής Προειδοποίησης «Αµπέλι 1/03.02.2021» για τον περιορισµό της εξάπλωσης των καταστροφικών ασθενειών του ξύλου.
Ψευδόκοκκοι
Σε προσβεβληµένους αµπελώνες, συνιστάται ένας ψεκασµός µε κατάλληλο και εγκεκριµένο εντοµοκτόνο και µε πλήρη κάλυψη της βλάστησης και του κορµού των πρέµνων.
Στην περίπτωση που η προσβολή στον αµπελώνα δεν είναι γενικευµένη, καλό είναι να ψεκάζονται µόνο τα προσβεβληµένα πρέµνα, τα οποία και πρέπει να σηµαίνονται, προκειµένου να ελέγχονται επισταµένως για την παρουσία πληθυσµών των εντόµων, από την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου.
Σκοπός της επέµβασης είναι η µείωση του πληθυσµού των ψευδόκοκκων, πριν αποσυρθούν για διαχείµαση στο ριζικό σύστηµα ή κάτω από τα ρυτιδώµατα του πρέµνου.
Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.