Η σιτοκαλλιέργεια στο μέλλον θα έχει υψηλότερες αποδόσεις ενώ η απόδοση του αραβόσιτου και του βαμβακιού θα μειωθεί κατά 15 με 30%.
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο πρώην πρύτανης του ΓΠΑ και Ακαδημαϊκός κ. Ανδρέας Καραμάνος στο πλαίσιο ημερίδας για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους εδαφικούς πόρους και στις αροτραίες καλλιέργειες της Θεσσαλίας.
Την ημερίδα διοργάνωσε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΟΣΓ και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Δημήτριος Ντογκούλης τόνισε πως η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του οργανισμού να αποτυπωθεί η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία μετά και τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
Ο κ. Καραμάνος λοιπόν παρουσίασε μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος και τις καλλιέργειες σε τρεις αντιπροσωπευτικές περιοχές της Θεσσαλίας.
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι τα μέτρα για την συντήρηση του εδάφους πρέπει να τηρηθούν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα υποβάθμισης του λόγω διάβρωσης και αλατωσης που παρατηρείται ήδη στις παρακάρλιες περιοχές.
Ανέφερε πως στο μέλλον η παραγωγικότητα στη καλλιέργεια αραβόσιτου και βαμβακιού θα είναι μειωμένη ενώ παράλληλα επεσήμανε και κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις καλλιέργειες όπως μέτρα αειφορικής γεωργίας και εξοικονόμησης νερού.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος. Το πρόγραμμα και οι ομιλητές εκτός του κ. Καραμάνου ήταν επίσης οι :Κ. Γκούμας : Αντιπλημμυρική θωράκιση και βιώσιμα υδατικά διαθέσιμα στη Θεσσαλία, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για ανασυγκρότηση και αντιμετώπιση κινδύνων ασφάλειας νερού, Δ. Σοφολόγης, Πρόεδρος ΠΟΣΓ, Οι επιδράσεις της ΚΑΠ 2023-2027 στην “αρδευόμενη γεωργία” της Θεσσαλίας, προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση της με γνώμονα το αρδευτικό νερό, Φ. Γέμτος, Ομότιμος Καθηγητής του ΠΘ, Γεωργία Συντηρήσεως ως μέσο διατήρησης της υγείας του εδάφους και προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή.
ΠΗΓΗ: www.larissanet.gr