Συνθήκες «σκωτσέζικου ντους» βιώνει η ελληνική ανθοκομία. Και αυτό, διότι το 2022 εξελίσσεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης κατακόρυφης αύξησης του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών σε μια λίαν δύσκολη χρονιά, μετά από ένα καλό τελικά 2021 αλλά και ένα άσχημο 2020-πρώτη χρονιά της πανδημίας.
«Ο κλάδος χρήζει άμεσης στήριξης» τονίζει χαρακτηριστικά στη «Ν» η διοίκηση του μεγαλύτερου Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού της χώρας (στην Αττική), ενώ οι επικείμενες Ανθοκομικές Εκθέσεις του Μαΐου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μειώσουν την ψαλίδα των εσόδων του κλάδου, λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών εξαιτίας του γενικότερου κύματος ακρίβειας.
Βόρεια Ελλάδα
Το 2021 όπως επισημαίνει καταρχάς ο πρόεδρος του Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Νήσων (σ.σ: εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης), Σταύρος Τσαλούχος, έκλεισε τελικά – παρά τη δύσκολη αρχή του – με εξισορρόπηση των απωλειών του 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καταγραφεί μείωση πωλήσεων άνω του 30% για τους παραγωγούς γλαστρικών φυτών και άνω του 50% για τους παραγωγούς κομμένων λουλουδιών σε σύγκριση με το 2019. Φέτος, ωστόσο, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών και εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα, γλάστρες κ.α.) ο κλάδος, όπως σημειώνει ο κ.Τσαλούχος, έχει επιστρέψει και πάλι σε μειώσεις της τάξης του 30%-40%.
“Τα κόστη των εφοδίων και των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί από 50% έως και 100%”, τονίζει ο κ.Τσαλούχος, σύμφωνα με τον οποίον υπάρχει επίσης και έλλειψη πρώτων υλών π.χ. γλάστρες ή και σε πελέτ από ηλίανθο που παράγεται στην Ουκρανία, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις-μέλη του Συνεταιρισμού αποκτούν ακόμη και δραματικές διαστάσεις. Μέρος των αυξήσεων έχουν μετακυλιστεί στους πελάτες-τιμές προϊόντων, αλλά η εικόνα που υπάρχει καταδεικνύει ξεκάθαρη απώλεια εσόδων. Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, όπως προσθέτει ο πρόεδρος του βορειοελλαδικού συνεταιρισμού και σε μερικά εισαγόμενα πολυετή ανθοφόρα φυτά, όπως ανθούρια, σταθούρια κ.α.
Ο εν λόγω Συνεταιρισμός αριθμεί περί τα 20 μέλη-παραγωγούς και ο τζίρος του το 2021 εκτιμάται ότι ανήλθε στο επίπεδο των 2 εκατ.ευρώ, ενώ προ κορωνοϊού ήταν στο 1,7 με 1,8 εκατ.ευρώ και το 2020 κατέηγραψε την προαναφερόμενη μείωση.
Αττική – Νότια Ελλάδα
Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής είναι ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός του κλάδου στη χώρα και ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Μεταξάς, τονίζει μιλώντας στο naftemporiki.gr την ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου τόσο ως προς τα κόστη ενέργειας κ.ο.κ., όσο και για την ανάπτυξη των εξαγωγών του, οι οποίες βαίνουν μεν αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια, κυρίως προς Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, αλλά όπως σημειώνει αυτή χρειάζεται και την στήριξη της πολιτείας για να επιτευχθεί ένα μεγάλο εξαγωγικό άνοιγμα.
Πέραν, δε, των αυξήσεων στα διάφορα κόστη οι παραγωγοί γλαστρικών φυτών της Αττικής υπέστησαν φέτος, όπως επισημαίνουν ο κ.Μεταξάς και η γεωπόνος του Συνεταιρισμού, Δήμητρα Πασπαλά, μεγάλες ζημίες από τις μεγάλες κακοκαιρίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή θερμοκηπίων όπως και μεγάλου αριθμού φυτών και την απώλεια της πρώιμης παραγωγής. Ο κ.Μεταξάς κάνει, μάλιστα, λόγο για τον χειρότερο Μάρτη-γδάρτη της τελευταίας 25ετίας την ίδια ώρα που όπως υπογραμμίζει τα κόστη – ειδικά της ενέργειας – είναι πλέον δυσβάσταχτα.
Μετά από την καλή πορεία του κλάδου το 2021, που “μπάλωσε” τις απώλειες του 2020, το 2022 ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού βρίσκεται και πάλι στα δύσκολα. “Μπορεί να μην είμαστε στην κάθετη πλευρά του ορθογώνιου τριγώνου, όσον αφορά την πτώση, σίγουρα όμως είμαστε στην υποτείνουσα”, σημειώνει σχετικά και ο κλάδος χρειάζεται ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τις προαναφερόμενες απώλειες λόγω των κακοκαιριών.
Για τον σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Γεωργαντά, ενώ επίσης σύμφωνα με τον κ.Μεταξά πρέπει να επέλθουν αλλαγές ως προς τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων των θερμοκηπίων. “Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη, όχι κυνήγι”, σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής εκτιμάται ότι παράγει το 80%-85% των γλαστρικών φυτών που διακινούνται σε Ελλάδα και Βαλκάνια και αριθμεί περί τα 380 μέλη από όλη την Αττική, στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις.
Ανθοκομικές Εκθέσεις
Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, μέρος έστω των απωλειών θα επιχειρηθεί να καλυφθεί στις επικείμενες Ανθοκομικές Εκθέσεις. Η πρώτη Ανθοκομική Έκθεση για την οποία έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες είναι αυτή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα από τις 12 έως τις 22 Μαΐου στην Πλαζ Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Στην δε Αττική, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Συνεταιρισμό Αχαρνών, πρόκειται να πραγματοποιηθούν καταρχάς προσεχώς δυο Ανθοκομικές Εκθέσεις – μία στη Βάρκιζα (έναρξη στις 28 Απριλίου) και μία στον Πειραιά (έναρξη στις 29 Απριλίου), ενώ άλλη μία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Πλατεία Κοτζιά σε συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων.
Πηγή:Της Βάσως Βεγίρη- ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ