Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Έκτακτο: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Ανάρτηση 12.30πμ στις 13/12: Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφεί η παράταση την τελευταία μέρα. Όμως όπως γράψαμε στην ΕΝΤΥΠΗ ΑγροΈκφραση που κυκλοφορεί στα περίπτερα θα είναι παράταση κατά παρέκκλιση.

Το ΥΠΑΑΤ θα κάνει δεκτή την εισήγηση εν μέρει σύμφωνα με πληροφορίες οπότε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών αντί για 14/12 στις 13.00 θα λήγει στις 28/12/2022.

Ανάρτηση 20.00μμ στις 10/12: Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει υπογραφεί η παράταση κατόπιν με επικοινωνία με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΑΑΤ και του <agroekfrasi.gr>. Από ότι φαίνεται θα πάει για Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη μεσημέρι η υπογραφή της παράτασης , με την αγωνία στο κόκκινο.

Προηγούμενη ανάρτηση 5/12: Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του agroekfrasi.gr θα κατατεθεί έγγραφο για παράταση 1 μηνός για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών από τους 2 κορυφαίους συνδικαλιστικούς φορείς το κεντρικό Γεωτεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ).

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται μέσω των δημοσίων υπηρεσιών που εμπλέκονται όπως ΚΕΠΠΕΥΛ-ΤΑΑΕ, εφορίες-ΔΟΥ, συμβόλαια κ.α. έκαναν την παράταση αναπόφευκτη, στις δύσκολες συνθήκες Covid-19 που διανύουμε.

Ντίνος Μακάς

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΟΣΓ 5/12

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

          Στα πλαίσια της υλοποίησης της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) έχει γίνει αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών γεωπόνων μελετητών, σχετικά με την μικρή διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης της εν λόγω πρόσκλησης, η οποία λήγει στις 14-12-2021.

Σας αναφέρουμε σχετικά τους ακολούθους λόγους για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η παράταση του μέτρου.

Τα ΤΑΑΕ της χώρας είναι επιφορτισμένα με την έκδοση  άνω των περίπου 10.000 δικαιολογητικών  της  βεβαίωσης  ΜΑΑΕ «νεοεισερχόμενου» επαγγελματία αγρότη, έγγραφο που απαιτείται για τη σύνταξη της αίτησης στήριξης του υπομέτρου, γεγονός που δυσχεραίνει την διαδικασία της εύρυθμης λειτουργίας υποβολής του μέτρου.

Τα υποθηκοφυλακεία είναι και αυτά επιφορτισμένα πέρα από την καταχώρηση συμβολαίων αγοραπωλησίας γονικών παροχών κτλ. των υποψηφίων νέων αγροτών και με την έκδοση αντιγράφων μερίδας των υποψηφίων

Το χρονικό διάστημα ενός μηνός που δόθηκε προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις είναι  «ουσιαστικά » κατά 8 μέρες περίπου λιγότερο από το αρχικά ανακοινωθέν της διάρκειας του ενός μηνός, δεδομένου πως οι οριστικοποιήσεις από το ΠΣΚΕ ξεκίνησαν στις 19/11.

Επιπρόσθετα στις 19/11 εστάλη σημαντικό έγγραφο από την υπηρεσία σας προς τους μελετητές, με απαντήσεις  σε ερωτήματα του μέτρου 6.1 έτσι ώστε δημιουργήθηκαν καινούρια δεδομένα για την υποβολή της αίτησης. (π.χ η σύναψη  συμβολαίων και μεταγραφές  μετά το 2020 κτλ.), επιπλέον εκδόθηκε και νέα υπεύθυνη δήλωση για τους γεωπόνους – μελετητές που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα

Δεν είναι σύνηθες, αλλά όμως υφίστανται χρονικές στιγμές που το σύστημα του ΠΣΚΕ παρουσιάζει καθυστερήσεις, ενώ στις 4/12 για αρκετές ώρες τις ημέρας ήταν εκτός λειτουργίας με σχετική ανακοίνωση λόγω τεχνικών εργασιών.

Τονίζουμε πως όσο πιο άρτια είναι η υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας που θα οριστικοποιηθούν τόσο περισσότερο θα επιταχυνθεί η διαδικασία της  αξιολόγησης από τους συναδέλφους αξιολογητές που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν την εν λόγω διαδικασία.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό ώστε να προγραμματίσουμε τις ενέργειες μας.

Εν αναμονή της απάντησή σας & των δικών σας ενεργειών, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

  Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Γ.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Σοφολόγης

 Ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Παναγούλης

Οι κοι Σοφολόγης Δ. και Παναγούλης Χ.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ (που επιβεβαιώνει το site μας):

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-ΚΕΝΤΡΙΚΟ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣ-7/12

Το Επιμελητήριο, με έγγραφό του προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, ζητά την παράταση, κατά 1 μήνα, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για ένταξη στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, η οποία λήγει στις 14-12-2021. Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια της υλοποίησης της 3ης πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, το Επιμελητήριο έχει γίνει αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών γεωτεχνικών μελετητών, σχετικά με την μικρή διάρκεια της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης της εν λόγω πρόσκλησης, η οποία λήγει στις 14-12-2021.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των συναδέλφων γεωτεχνικών που παρέχουν την αναγκαία σχετική επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους νέους αγρότες, παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΑΕ, αφού το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ρίξει το βάρος τους στην έκδοση των πιστοποιητικών των Νέων Αγροτών της προηγούμενης πρόσκλησης που έπρεπε να κατατεθούν προς ολοκλήρωση. Για το λόγο αυτό ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι σημερινοί ενδιαφερόμενοι νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχει υπάρχει πλέον μεγάλος φόρτος εργασίας στις εν λόγω υπηρεσίες και να παρουσιάζονται σημαντικές καθυστερήσεις.
Ακόμη πρέπει να τονιστεί ότι το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγματικότητα να μην είναι ούτε καν ένας μήνας. Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών αιτήσεων, κατά τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο η πληρότητα, όσο και η αρτιότητά των ηλεκτρονικών φακέλων και να εξοικονομηθεί χρόνος από την αξιολόγηση.
Ευελπιστώντας στην αποδοχή της ως άνω πρότασής μας, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή υλοποίηση του Μέτρου και η αποτελεσματική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση. Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Σπυρίδων Αν. Μάμαλης.

Ο κ.Μάμαλης.

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,-7/12 ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ:

Θέμα: «Αίτημα του Παραρτήματός μας για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α.»

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παρακολουθώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. η οποία λήγει στις 14/12/2021 και μιλώντας με μελετητές και υποψήφιους νέους αγρότες διαπίστωσε τα προβλήματα που δημιουργεί η ασφυκτική προθεσμία του ενός μήνα για την υποβολή των αιτήσεων των νέων αγροτών, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αφορούν τα παρακάτω γεγονότα:

  • Η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού, για την ανάσχεση της οποίας η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρά μέτρα στην είσοδο των πολιτών και την παραμονή τους σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία και δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών σε αυτές. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν ήδη αναφορές από συναδέλφους μελετητές για νόσηση είτε των ιδίων είτε του στελεχιακού δυναμικού των γραφείων τους με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην διαδικασία λόγω επιβληθείσας καραντίνας.
  • Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση βεβαιώσεων κι άλλων δικαιολογητικών από δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα Τμήματα Αγρ. Ανάπτυξης (ΤΑΑΕ) και τα Υποθηκοφυλακεία, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας που δέχονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί λόγω της Πανδημίας, καθώς επίσης και λόγω της ασάφειας των απαιτούμενων δικαιολογητικών που ζητάνε τα ΤΑΑΕ για την έκδοση της βεβαίωσης του Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη.
  • Υπάρχουν παράλληλα κι άλλα ενεργά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, οι προθεσμίες των οποίων τρέχουν παράλληλα με αυτή των Νέων Γεωργών, όπως για παράδειγμα η Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην εξοικονόμηση ύδατος του Π.Α.Α. 2014-2020». Η πρόσφατη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων σε αυτή τη δράση έγινε πολύ σωστά προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους μελετητές Γεωπόνους.
  • Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το σύστημα ΠΣΚΕ έδινε τη δυνατότητα οριστικοποίησης της αίτησης του υποψήφιου Νέου Γεωργού, όχι άμεσα αλλά μετά την παρέλευση επτά (7) ημερών από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων με αποτέλεσμα να καθίσταται έωλη σε οποιαδήποτε προσφυγή από κάποιον δικαιούχο η ίδια η πρόσκληση.

Για τους παραπάνω προφανείς λόγους, ζητούμε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του Υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση των Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α., κατά ένα τουλάχιστον μήνα, έτσι ώστε και ομαλά να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού τις τελευταίες ημέρες στα μελετητικά γραφεία που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο των υποψηφίων Νέων Γεωργών και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου της Χώρας μας.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος

Ζαφείρης Μυστακίδης

Ο κ.Ζαφείρης Μυστακίδης

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αίτημα παράτασης 13-12-2021

                                                                                                            

ΠΡΟΣ: – Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο

Θέμα «Νέοι αγρότες 2021 – παράταση»

Κε Υπουργέ,

Αναφορικά με το θέμα του προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών 2021 σας ενημερώνουμε ότι λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα από όλους τους εμπλεκόμενους ότι το χρονικό διάστημα που ορίστηκε εξ αρχής δεν κατέστη επαρκές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

Από τα προηγούμενα σας καλούμε να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία ώστε είναι καλυφθούν οι ανάγκες και το ενδιαφέρον από νέους γεωργούς.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση.

                                                                                                                          Εκ του Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος :Γαϊτάνης Ιωάννης

                                                                                  

Ο Γεν. Γραμματέας: Βιαννιτάκης Μιχαήλ

                                                                          

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ