Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άρθρο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό σύμβουλο

ΟΠΕΚΕΠΕ : Ένας Οργανισμός και ένα Υπουργείο υπό την ομηρία ιδιωτικών συμφερόντων

O ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός που καταβάλει τα επιδοτήσεις στους αγρότες, κατεβάζει ρολά μέσα στο 2021 επειδή έληξε η σύμβαση του τεχνικού συμβούλου της πληροφορικής. Πιερρακάκη ακούς; Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα, αντιμετωπίζει το γεγονός αυτό ως κάτι το αυτονόητο, προβάλλοντας τεχνηέντως ό,τι ξεχάστηκε η δημόσια διοίκηση. Κουκλοθέατρο σκέτο, αφού πίσω από την κουρτίνα μόλις την τραβήξεις τα βλέπεις όλα. Εκβιασμούς κρατικοδίαιτων που το παίζουν αναντικατάστατοι, κάστα υπαλλήλων του οργανισμού που τον χειροκροτεί και πίνει νερό στο όνομά του, φόβος, απίστευτος φόβος για να μην χαθεί η παρτίδα και όλα αποκαλυφθούν και μάθει όλος ο αγροτικός κόσμος τι γίνεται.

Μέσα σε πέντε μήνες, τρεις πρόεδροι. Οι δύο παραιτήθηκαν ή τους παραίτησαν για να κερδηθεί λίγος πολιτικός χρόνος και να στρώσει το “χαρτί”.  Το θέμα έρχεται στην Βουλή αλλά δεν φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Στέλνονται στον Εισαγγελέα απατεώνες για δήθεν ιδιόκτητα  βοσκοτόπια στον Γράμμο με ψεύτικα στοιχεία που κατακλέβουν τους υπόλοιπους αγρότες παίρνοντας παράνομα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα. Τον Δεκέμβριο του 2020, 600.000 αγρότες έκπληκτοι βλέπουν την ώρα που κάποιος παίρνει  από τις τσέπες τους το 10% των επιδοτήσεων, συνολικά 140 εκ ευρώ, μια εφημερίδα με προνομιακή σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να το διαφημίζει κιόλας ως μια μεγάλη επιτυχία. Το φιάσκο της κολοβής εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης του Δεκέμβριο του 2020 διαφημίζεται μια εβδομάδα νωρίτερα.

Διπλή ιδιότητα

Αυτό εξηγείται λόγω της διπλής ιδιότητας του εκδότη και του αναντικατάστατου Τεχνικού Συμβούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για πάνω από 15 συνεχή χρόνια. Ήξερε από πριν και μεθόδευσε πως θα βρεθούν τα χρήματα για να γεμίσει η δεξαμενή ενός επιπλαστου εθνικού αποθέματος και να συνεχίσουν να πίνουν νερό στο όνομά του. Πονηριά, κατεργαριά ή αίσθηση παντοδυναμίας μιας κλειστής ομάδας. Η εξήγηση εύκολη.

Παντού ο Τεχνικός Σύμβουλος ξεπερνώντας τα εσκαμμένα, διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά ότι αυτός είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτός κρατάει όλες τις διαδικασίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξέρει από πριν τι γίνεται και αυτόκλητος πηγαίνει σε κάθε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων και κλείνει τις συμφωνίες του προσφέροντας σιγουριά στην ηγεσία. Ο Τεχνικός Σύμβουλος ξέρει λοιπόν πώς παίζεται το παιχνίδι με τα εικονικά ιδιωτικά βοσκοτόπια. Είναι παιδιά της περίφημης και πολυδιαφημισμένης προσωρινής αλλά μόνιμης τελικά  τεχνικής λύσης για την κατανομή των δημόσιων βοσκοτόπων σε κτηνοτρόφους. Η λύση όμως ξεστράτισε και αντί να δίνει βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους, άνοιξε τρύπες των 1.000 στρεμμάτων για να περνάνε απαρατήρητοι αυτοί που δεν έχουν ζώα σε βάρος των πραγματικών κτηνοτρόφων.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος σήμερα παίζει τα ρέστα του με όπλο το γεγονός ότι λαμβάνει για πάνω από δέκα χρόνια συνεχόμενες συμβάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε διαγωνισμούς που δεν συμμετέχει κανένας άλλος και έτσι τεκμηριώνει μια ιδεατή μοναδικότητα (που ξεδιάντροπα διακινείται εντός και εκτός Οργανισμού και Υπουργείου). Μένοντας ωστόσο τεχνολογικά όλο και πιο πίσω οδηγεί και τον ίδιο τον Οργανισμό στον απόλυτο εξευτελισμό του τίποτα δεν μπορεί να γίνει επειδή πάντοτε δεν προλαβαίνει να κάνει κάτι. Υπέρογκα κόστη σε υποδομές και τεχνολογίες προηγούμενης δεκαετίας με αποτέλεσμα την τεχνηέντως επιζητούμενη πλήρης κατάρρευση που οδηγεί σε ιδιότυπα lockdown όπως αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή. Μια κατάρρευση απόλυτα ενταγμένη σε ένα νέο σχέδιο επικυριαρχίας της επόμενης δεκαετίας, μιας και η νέα ΚΑΠ προσφέρεται για να αναδιατάξει το σκηνικό και να επιτύχει αυτονόητα με πολιτική ανοχή και συνενοχή μια νέα μονοπωλιακή δεσπόζουσα θέση.

Έχοντας λοιπόν δεμένο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, άκοπα και αβασάνιστα, στήθηκε πάνω στην αξιοποίηση των δεδομένων του, το έτερο μαγαζί, αυτό του Συντονιστή, βάζοντας έτσι στην ιστορία και την Τράπεζα που θα συναντήσουμε παρακάτω. Με όχημα μια επταετή πιστοποίηση υποβοήθησης συλλογής και καταχώρησης δηλώσεων ΟΣΔΕ, ξανά δίχως ανταγωνισμό, επιτυγχάνει επί μια επταετία να έχει έσοδα μέσω του άλλου μαγαζιού που ξεπερνούν τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το έτερο μαγαζί εμφανίζει επίπλαστους τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων στις πλάτες των αγροτικών συνεταιρισμών. Για αρκετά χρόνια λοιπόν τα εκατομμύρια ρέουν άφθονα με μεγάλα κέρδη, ωστόσο μιας και δεν «επενδύονται» σωστά, με το που λήγει η πιστοποίηση και με το που εμφανίζονται και άλλοι παίκτες στην αγορά, αρχίζουν τα ζόρια, και τα ντιλαρίσματα των απευθείας αναθέσεων. Μια εξάμηνη για Τεχνικός Σύμβουλος (με υπόσχεση για συνέχεια φυσικά) και μια μονοετή για Συντονιστής. Και τα δύο με «νομιμότητα» όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός στην Βουλή. Τόσο νόμιμα που και για τα δύο σύντομα θα μιλήσει η δικαιοσύνη.

Έχοντας λοιπόν ως νέα καβάντζα, αυτή των δύο απευθείας αναθέσεων του Δημοσίου, ανακοινώνεται η έκδοση ομολογιακού δανείου 8 εκ ευρώ, και μάλιστα με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων της εταιρείας του Τεχνικού Συμβούλου. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι λοιπόν δεν δανείζουν, προφανώς κάτι ξέρουν. Ένας σοβαρός επιχειρηματίας από την αγορά της πληροφορικής με 8 εκ. αυτονόητα θα ζητούσε το 100% της εταιρείας (και αυτό λόγω της αξίας της εταιρείας σε real estate assets), ωστόσο δεν θα ρίσκαρε φήμη και θέση σε μια ιστορία που βγάζει μπόχα και διαπλοκή.

Δεκάδες εκατομμύρια

Η αγορά βοά ότι υπάρχει ιδεατή αξιολόγηση που αποτιμά την αξία του Συμβούλου (ακριβώς λόγω της ιδιότητας του Συντονιστή και των επίπλαστων τζίρων) σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στην βάση αυτή της αξιολόγησης άλλωστε μπορεί να εκδοθεί αυτό το ομολογιακό δάνειο.

Και κάπου εδώ ξανάρχεται στο παιχνίδι η γνωστή Τράπεζα, που ετοιμάζεται να δώσει χρόνο ζωής σε μια ντροπή καθεστωτικής νοοτροπίας, επιχειρηματικών αδιεξόδων, πολιτικών ψευτο-εκβιασμών, αναντικατάστατων φόβων και ψευτοεπίγραφης υπεροχής. Έτοιμη να προκαλέσει ένα ντόμινο αναταράξεων στον αγροτικό πολιτικό κόσμο, μιας και ταυτόχρονα λαμβάνει χώρα ένα νέο σχέδιο διάσωσής της. Καλό θα ήταν να μείνει μακριά, η δικαιοσύνη έχει να ασχοληθεί με πολλά σε σχέση με την εν λόγω εταιρεία, ας μην δώσει η τράπεζα και ένα ακόμη λόγο. Άλλωστε το τέλος αυτής της ατέρμονης σχέσης του Οργανισμού, του Συμβούλου και της Τράπεζας είναι περισσότερο κοντά από όσο μπορούν να φανταστούν κάποιοι. Και στο τέλος είναι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

…Επεται συνέχεια.

Πηγή: agro-in

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ