Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Χρηματοδότηση του ΓΟΕΒ για αποκατάσταση έργων

Συναντήσεις εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, είχαν διαδοχικά, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μαζί με τον πρόεδρο και τη νομική σύμβουλο του ΓΟΕΒ Σ.Ε Θεσσαλίας κκ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Σ.Ε Θεσσαλίας έθεσε στον κ. Γεωργαντά καίρια ζητήματα, που άπτονται του Οργανισμού, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν για την αξιοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων, καθώς και στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από το καταστροφικό πέρασμα του “ΙΑΝΟΥ”, αλλά και του εγκέλαδου του Μαρτίου του 2021.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαμιχαήλ τόνισε, ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς το υπάρχον είναι απαρχαιωμένο και δυσλειτουργικό, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στην εξασφάλιση της εισπραξιμότητας των ΟΕΒ.

Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα  προώθησης της χρηματοδότησης των μελετών αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών θυροφραγμάτων της περιοχής ευθύνης του Οργανισμού στη Θεσσαλία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συμφώνησε ως προς το αίτημα αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας των ΟΕΒ, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών, ώστε να προαχθεί η βιωσιμότητα και η δυνατότητα επέκτασής τους.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση, σημείωσε, πως είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας ενημέρωσε τον κυβερνητικό παράγοντα για τη σημαντικότατη συμβολή του Οργανισμού αναφορικά με τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στη Θεσσαλία, με ένα ευρύ φάσμα λειτουργίας και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων όλης της περιοχής, που συμβάλλει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της γεωργίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά, ο Λαρισαίος πολιτικός και οι κκ. Παπαμιχαήλ και Αγγελακοπούλου, επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, θέτοντας εκ νέου την αναγκαιότητα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς ο Οργανισμός έχει καταθέσει ήδη τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσαν τα μέλη του.

Ο κ. Τριαντόπουλος αντιμετώπισε θετικά το αίτημα για χρηματοδότηση, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ «ΙΑΝΟ»

Ο κ. Κέλλας έθεσε, ακόμη, το ζήτημα των εκκρεμοτήτων στις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στο ν. Λάρισας από τη θεομηνία του “ΙΑΝΟΥ”, αλλά και τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου του 2021, ζητώντας διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις, που δεν υπήρξαν πληρωμές.

Ο  υφυπουργός, αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τον “ΙΑΝΟ” σε επιχειρήσεις και αγρότες, απάντησε, ότι η διαδικασία καταβολής του συνόλου της αποζημίωσης προς τους δικαιούχους, που έχει καθοριστεί σε ποσοστό 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

Σχετικά με τη διαδικασία αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Δαμασίου και της επαρχίας Ελασσόνας, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε, ότι όλες οι πληγείσες περιοχές εντάχθηκαν στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου, ώστε να επωφεληθούν από το μέτρο ανακούφισης της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, ενώ υποβλήθηκε εισήγηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου οι πληγέντες να λάβουν στεγαστική συνδρομή για το σύνολο των ιδιοκτησιών τους, έως το μέγιστο όριο των 150 τ. μ. 

Ενημέρωσε, επίσης, πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπεται πως όσοι δικαιούχοι πρώτης αρωγής, έχουν αιτηθεί ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί στον χαρακτηρισμό του ακινήτου τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ως πρώτη αρωγή, λαμβάνουν το ποσό που αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της βλάβης.

Ο κ. Κέλλας, ζήτησε ακόμη, την συμπερίληψη όλων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας, στην προβλεπόμενη έκτακτη επιχορήγηση, καθώς αυτή αφορά μέχρι στιγμής μόνο τις επιχειρήσεις των Τ.Κ Δαμασίου και Μεσοχωρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαδικασία για τη λήψη της επιχορήγησης, έγινε σύμφωνα με στοιχεία, που εδόθησαν από τους τοπικούς φορείς.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τους κ.κ.Γεωργαντά και Τριαντόπουλο για την ενημέρωση και την εποικοδομητική συνεργασία, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα της ολοκλήρωσης της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες και θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ