Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Φθηνότερη ενέργεια ζητάνε οι κρητικοί σύλλογοι αγροτών

                                     

Επιστολή στέλνουν οι κρητικοί αγρότες δια μέσω των συλλόγων τους σε 3 υπουργούς και θέτουν το θέμα της ενέργειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αναλυτικότερα:

-Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Λιβανό Σπήλιο,- Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρηστο,  – Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας    κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο

Κύριοι Υπουργοί,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι η υπέρογκη αύξησης της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως γνωρίζετε η αγροτική παραγωγή βασίζεται κατά κόρον στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς δεν νοείται εκσυγχρονισμός της παραγωγής διαδικασίας χωρίς αυτήν.

Οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν άμεση προτεραιότητα στην στόχευση της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με τις τελευταίες όμως δυσάρεστες εξελίξεις στην τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ολέθριες συνέπειες για τον Έλληνα παραγωγό.

Είναι αδύνατο πλέον να ανταπεξέλθει στο συνολικό κόστος της παραγωγής αγροτικών προϊόντων ενώ η ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των εφοδίων, στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά κυρίως της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό συνδυασμό που οδεύει στην ραγδαία συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.

Επιπλέον, ο εξαγωγικός προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων τίθεται εκτός πλάνου λόγω ελλείψεως ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες.

Από τα προηγούμενα, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρονικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο και να εξομοιωθεί με την αδιανόητη αναπροσαρμογή που επιβλήθηκε ξαφνικά από την ΔΕΗ.

Είναι ο μοναδικός τρόπος για αλλαγή του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στους παραγωγούς και να αποτραπεί έτσι ο διαφαινόμενος μηδενισμός της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στους επόμενους μήνες.

Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας , Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης

Αγροτικός Σύλλογος Σητείας. Πρ. Τσιφετάκης Γιώργος

Αγροτικός Σύλλογος  Τυμπακίου Ορφανουδάκης Μανώλης

Αγροτικός Σύλλογος  Σελίνου Χανίων Χαλκιάς Γιώργος

Στη Βουλή η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων για να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο αγροτικό τιμολόγιο».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου, με την οποία ζητούν μεταξύ άλλων να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας στο αγροτικό τιμολόγιο.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, καταθέτει αναφορά την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου, Ιεράπετρας, Σητείας και Σελίνου Χανίων με την διαμαρτυρία τους για την υπέρογκη αύξηση της τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως επισημαίνουν, η αγροτική παραγωγή στηρίζεται στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο η κατακόρυφη αύξηση της τιμής πώλησης της, οδηγεί σε αδιέξοδο τους παραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητές τους. 

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που προέκυψαν από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας για την αντιμετώπιση της, η αύξηση στις τιμές των εφοδίων στις υπηρεσίες μεταφοράς, σε συνδυασμό με την μειωμένη καταναλωτική δύναμη των πολιτών οδηγούν σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Με την επιστολή τους ζητούν, μεταξύ άλλων να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για το αγροτικό τιμολόγιο.

Παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις των Αγροτικών Συλλόγων, να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειές και να μας ενημερώσετε γι’ αυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ