Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Το «colpo grosso» με τα σιτηρά

  • Ρωσία και Τουρκία επανεκκινούν το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα για ίδιον όφελος
    • Οι φόβοι της Δύσης για «αναβάπτιση» των προϊόντων εν πλω

Μπορεί οι καταγγελίες του Κιέβου σε βάρος της Μόσχας για κλοπή χιλιάδων τόνων σιτηρών να είναι ακόμη νωπές και η Δύση να ζητά την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για το κατά πόσο αληθεύουν, ωστόσο όλα αυτά ουδόλως προβληματίζουν τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι με γοργό ρυθμό στήνουν ένα μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι στις πλάτες όλης της Ευρώπης!
Ο Σεργκέι Λαβρόφ έχει «κολλήσει» στο αεροδρόμιο της Άγκυρας μετά το «μπλόκο» Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβουνίου στην προσπάθειά του να επισκεφτεί το Βελιγράδι, όμως δεν θα περάσει ανεκμετάλλευτος ο χρόνος του. Από σήμερα που θα προσγειωθεί σε τουρκικό έδαφος, θα έχει σημαντικές συνομιλίες «για δουλειές» με τον Τούρκοομόλογο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα υπόλοιπα μέλη της αυλής Ερντογάν,με προεξάρχον θέμα την επανεκκίνηση του θαλάσσιου εμπορίου από τα λιμάνια της Ουκρανίας και των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, η παύση των οποίων έχει προκαλέσει επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Μυρίστηκε δολάρια ο σουλτάνος

Τα «χαρμόσυνα νέα» έσπευσε να ανακοινώσει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. «Οι τέσσερις πλευρές (Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ) απεργάζονται σχέδιο για τη διάνοιξη ασφαλούς διαδρόμου για τη ναυτιλία. Εξετάζεται πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους, καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού», ήταν οι δηλώσεις του κ. Ακάρ, που απηχούν τις θέσεις της Τουρκίας για έναν ενεργό ρόλο στην ρωσοουκρανική κρίση. Η Άγκυρα έχει μυριστεί αίμα και… δολάρια και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να επωφεληθεί, σε ακόμα μια περίπτωση, από τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να γεμίσει τα άδεια ταμεία της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα πλοία που περιμένουν να αποπλεύσουν από ταλιμάνια της Νότιας Ουκρανίας φορτωμένα με σιτηρά θα συνοδεύονται από τουρκικά πολεμικά σκάφη, ενώ ναρκαλιευτικά της Τουρκίας θα αναλάβουν και το «χτένισμα» της Μαύρης Θάλασσας, όταν καμφθούν οι ουκρανικές αντιρρήσεις και το Κίεβο αποδεχθεί τη λύση. Γιατί η υπό-γεια συμφωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ερντογάν πρέπει να θεωρείται δεδομένη σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, με κεντρικό προορισμό τους λιμένες της Τουρκίας και από εκεί για όλο τον κόσμο.

Οι ελλείψεις στην αγορά τροφίμων

Η ρωσική εισβολή έχει διακόψει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, προκαλώντας έλλειψη τροφίμων και εκτόξευση τιμών.
Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, καλαμποκιού και ηλιέλαιου ουκρανικής παραγωγής βρίσκονται στο «περίμενε», όπως καταγγέλλει ο Ζελένσκι, ενώ και τα ρωσι κά σιτηρά παραμένουν αδιάθετα λόγω των κυρώσεων. Μόλις όμως ανοίξουν οι θαλάσσιοι δίαυλοι, ποιος θα προλαβαίνει να εξετάσει την προέλευση των προϊόν των που θα καταλήγουν υπό τουρκική συνοδεία στην Τουρκία; Η Δύση είναι σχεδόν σίγουρη για το «βάπτισμα» των φόρτων ως «ουκρανικών», την ώρα που η υπουργός Γεωργίας της Βρετανίας ζητά την άμεση διερεύνηση των ουκρανικών καταγγελιών για «κλοπή χιλιάδων τόνων σιτηρών από τη Ρωσία»

Πηγή: political.gr, Bloomberg

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ