Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στους Νέους Αγρότες μέτρο 6.1 που εντάχθηκαν στο τελευταίο πρόγραμμα – προκήρυξη η τελευταία απόφαση του ΥΠΑΑΤ . Αυτήν δημοσιοποιήθηκε μέσα στις γιορτές και την υπογράφει ο γραμματέας κΠαπαγιαννίδης. Δεν θα ήταν υπερβολή η φράση ότι για τους Νέους Αγρότες της τελευταίας προκήρυξης που ασχολούνται με την φυτική παραγωγή ανά την Ελλάδα τους οδηγεί σε “σφαγή”.
Είναι η απόφαση με θέμα : <<Παρακολούθηση και επίβλεψη της υλοποίησης της πράξης και του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων της 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 ‘‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών’’ του ΠΑΑ 2014-2020>>
Να θυμίζουμε ότι η αρχική προκήρυξη είχε βγει το Φθινόπωρου 2021 και αυτήν η απόφαση που αφορά την υλοποίηση , που έβγαλε το ΥΠΑΑΤ είναι τον Δεκέμβριο του 2023 σχεδόν 2 χρόνια μετά!
Τι αναφέρει η απόφαση αυτήν και “τινάζει” το πρόγραμμα στον αέρα : ότι για να πιάσει ο νέος αγρότης το 50% της τυπικής απόδοσης τα τιμολόγια που λαμβάνονται υπόψιν είναι ΜΟΝΟ όσα είναι με δηλωμένο στο Ε3 τον κωδικό 361 . Θα είναι μόνο από καλλιέργειες του ΟΣΔΕ τρέχοντος έτους από τιμολόγια που αποδεικνύουν παραγωγή στην εκμετάλλευση, εκροές, όχι εισροές και ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν οι επίσπορες καλλιέργειες αλλά μόνο οι κύριες.
Αυτό τον στόχο (δηλ. το 50% τιμολογίων για τυπική απόδοση) τον “πιάνουν” δυστυχώς μόνο όσοι είναι στην κτηνοτροφία στον τομέα του γάλακτος, καθότι “κόβουν” τιμολόγια γάλακτος πολλά το έτος και καλύπτουν τον στόχο αυτό Από την άλλη δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε όλους είναι κατεύθυνσης φυτικής οι οποίοι κινδυνεύουνε πλέον με ΑΠΕΝΤΑΞΗ από το πρόγραμμα !
ΔΕΝ μετράνε δηλ τα τιμολόγια για τις παρακάτω περιπτώσεις για το 50% της τυπικής απόδοσης:
1) αγροτικό τρακτέρ
ΔΕΝ μετράνε τιμολόγια αγροτικού πετρελαίου
2) αγροτικό ΙΧ
ΔΕΝ μετράνε τα τιμολόγια καυσίμων
3) γεωργικά μηχανήματα
ΔΕΝ μετράνε τα τιμολόγια αγοράς νέων ή μεταχειρισμένων (είτε κάποιος ενταχθεί είτε όχι, σε προγράμματα σχεδίων βελτίωσης ή δάνειο μικροπιστώσεων μέχρι 25.000€)
4) γεωργικά εφόδια
ΔΕΝ μετράνε τα τιμολόγια αγοράς σπόρων, λιπασμάτων , γεωργικών φαρμάκων (ζιζαντοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα , βιοδιεγέρτες κα)
5) επίσπορες καλλιέργειες στο τρέχων οσδε
ΔΕΝ μετράνε τα τιμολόγια παραγωγής με κωδικό 361, καθώς και οι παραπάνω περιπτώσεις που αναφέρθηκαν. Παράδειγμα : κάποιος που έσπειρε σπανάκι τον Οκτώβριο , μετά έσπειρε τον Μάρτιο καλαμπόκι και με τα τιμολόγια των δύο καλλιεργειών που θα μπορούσε να “πιάσει” τον στόχο του 50% της τυπικής απόδοσης. Να σημειωθεί εδώ ότι τις επίσπορες στα σχέδια βελτίωσης μέτρο 4.1.5 τις λαμβάνει υπόψιν το ΥΠΑΑΤ , στο μέτρο 6.1 και τους νέους αγρότες όχι!
Ουσιαστικά το ΥΠΑΑΤ αντί να τους διευκολύνει το πρόγραμμα , τους δυσκολεύει τρομερά, από το ένα χέρι τους δίνει το πριμ και από την άλλη το ζητάει πίσω.
Θα πρέπει να παρέμβουν και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα αυτής της άστοχης απόφασης οι υπεύθυνοι αρμόδιοι όπως ΓΕΩΤΕΕ, ΠΟΣΓ, ΠΟΣΕΓ,βουλευτές αγροτικοί φορείς κα.
Τέλος να αναφέρουμε ότι αυτό το σοβαρό πρόβλημα θα το συναντήσουν και αυτοί που ετοιμάζονται μέσα στο 2024 να γίνουν νέοι αγρότες.
Αναλυτικά η απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:
Του Ντίνου Μακά