Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Συν/μος Θεσγάλα: άνοδος και πτώση

Κάποιοι αιφνιδιάστηκαν, κάποιοι είπαν πως ήταν αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση του ΘΕΣγάλα διέψευσε όσους είχαν πιστέψει πως το συνεταιριστικό εγχείρημα, που οραματίστηκε και υλοποίησε ο Θανάσης Βακάλης, θα είχε μια διαφορετική τύχη. Από αυτή του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας που με ελάχιστες εξαιρέσεις ταυτίστηκε με την αποτυχία, την κακοδιαχείριση και τα υπέρογκα χρέη.

Το πολυδιαφημισμένο success story αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβιο και ευάλωτο στις αντιξοότητες της κρίσης. Η λάμψη θόλωσε σχετικά γρήγορα. Όπως ένας διάττοντας αστέρας. Οκτώ χρόνια μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, το οικοδόμημα του φιλόδοξου 46χρονου Θεσσαλού παλεύει να επιβιώσει και να επουλώσει τις πληγές που δημιούργησαν οι άστοχες επιλογές και οι λάθος υπολογισμοί.

Η αρχή ήταν σχεδόν ονειρική. Οι αυτόματοι πωλητές έκαναν θραύση από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας. Εκατοντάδες καταναλωτές στέκονταν στην ουρά για να γεμίσουν μπουκάλια φρέσκου γάλακτος και όλοι μιλούσαν για την πρωτοποριακή ιδέα των Θεσσαλών κτηνοτρόφων που πήγαινε κόντρα στο ρεύμα.

Δεν έλειψαν μάλιστα, τα διθυραμβικά σχόλια για τον Θανάση Βακάλη, τον απόφοιτο της Ιατρικής από τον Πλατύκαμπο Λάρισας για τη διαφάνεια στη λειτουργία του συνεταιρισμού αλλά και για τον αριστοτεχνικό τρόπο που χειρίζονταν τις διαφορές ανάμεσα στα μέλη του συνεταιρισμού και τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας.

Η εκτόξευση των πωλήσεων, οι οποίες άγγιξαν ακόμη και τα 30 εκατ. ευρώ έφερε πρωτοφανή ενθουσιασμό στις τάξεις των κτηνοτρόφων. Έτσι, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο περαιτέρω επέκτασης των σημείων πώληση, και εμπλουτισμού της προϊοντικής γκάμας σε μια κακή συγκυρία για την οικονομία…

Η επιβολή των capital controls, ύστερα από την ολέθρια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ισοπέδωσε την αγορά και την κατανάλωση.

Αυτή θεωρούν πολλοί τη στιγμή που «χάθηκε η μπάλα». Υποστηρίζουν πως οι συνεταιριστές και ο φυσικός τους ηγέτης, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πως έπαιρναν λάθος δρόμο. Απόλυτο φυσιολογικό, λένε έμπειροι αναλυτές, για κάποιους φρέσκους στην αρένα του επιχειρείν. Η επιτυχία μπορεί να αποδειχθεί κακός σύμβουλος καθώς νομίζεις πως παίρνεις πάντοτε τις σωστές αποφάσεις… Κάτι που διαψεύδει με οδυνηρό τρόπο η πραγματικότητα.

Οι κινήσεις που έγιναν στη συνέχεια για να ανατρέψουν την καθοδική πορεία ήρθαν πολύ αργά. Κάτι που αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Η δημιουργία των παντοπωλείων «ΘΕΣγάλα συν», με παραδοσιακά προϊόντα, η επέκταση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και η μεταβίβαση των ιδιόκτητων καταστημάτων σε συνεργάτες franchisees δεν στάθηκαν ικανές να γυρίσουν το παιχνίδι.

Άλλωστε και ο Θανάσης Βακάλης κάνοντας την αυτοκριτική του, έχει παραδεχθεί πως εάν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, θα ξεκινούσε εξαρχής με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος και τις συνεταιριστικές γωνιές «ΘΕΣγάλα συν».

Ούτε η προσπάθεια διάσωσης που επιχειρήθηκε με την οικογένεια Καντώνια της Cosmos Aluminium δεν καρποφόρησε. Οι Θεσσαλοί βιομήχανοι, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου κατέληξαν πως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εξυγίανση των συντοπιτών τους.

Χωρίς την έλευση κάποιου σοβαρού επενδυτή, ο οποίος θα βάλει φρέσκο χρήμα για να αποπληρωθούν οι οφειλές που προσεγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ και να αναστραφεί η συρρίκνωση των πωλήσεων (αναμένεται να κλείσουν στα 22 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ πέρυσι), εκτιμάται πως δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα…

Τελευταία πάντως ακούστηκαν για κάποιες συνομιλίες, τραγική ειρωνεία , με γαλακτοβιομηχανία που ενεπλάκη σε νοθεία φέτας με αγελαδινό (η ίδια μίλησε για λάθος παραγωγής) με την Τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.

Στις 16/9 Παρασκευή αναμένεται να ζητηθεί από τους νομικούς εκπροσώπους της ΘΕΣΓάλα η επέκταση της προστασίας από τους πιστωτές, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές. Πάντως, οι πληροφορίες μας λένε ότι οι… περίφημοι επτά υποψήφιοι έχουν συρρικνωθεί σε έναν, που οι κύριες δραστηριότητές του δεν βρίσκονται στο χώρο του τροφίμου.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ