Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Συνεχίζει να είναι στο ραδιοτηλεοπτικό προσκήνιο η ΕΑΣ Νάξου

Τριπλή παρέμβαση είχε στα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα η ΕΑΣ Νάξου. Αναλυτικότερα:

Δ. Καπούνης και Σ. Βαθρακοκοίλης στον Alpha:

Μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Τώρα» του Alpha ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και ο Ναξιώτης πατατοπαραγωγός, Στέλιος Βαθρακοκοίλης, τόνισαν ότι φέτος η παραγωγή της Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. πήγε καλά, όμως ο παραγωγός ήλθε αντιμέτωπος με μεγάλα κόστη (κάτι που θα επηρεάσει την τελική τιμή του περίφημου και εκλεκτού αυτού προϊόντος).

«Η παραγωγή φέτος ήταν πάρα πολύ καλή και ο παραγωγός πήρε μία καλή τιμή για το προϊόν του. Ήταν μία χρονιά… πατατοπαραγωγική!», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης, ευρισκόμενος μέσα σε ένα ναξιώτικο πατατοχώραφο την ώρα της συγκομιδής!

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Εάν ο παραγωγός πήρε μία καλή τιμή, ο καταναλωτής θα βρει την Πατάτα Νάξου λίγο ακριβότερη στο ράφι. Φέτος το προϊόν πουλήθηκε στα 52 λεπτά (από 40-42 λεπτά πέρυσι), συσκευάζεται στη Νάξο, αλλά έχει εργατικά, μεταφορικά και άλλα κόστη. Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός δεν είναι ευχαριστημένος, διότι τα κόστη αυτά είναι μεγάλα».

Όταν πήρε τον λόγο, ο Σ. Βαθρακοκοίλης περιέγραψε με χρώματα μελανά την κατάσταση για τον πατατοπαραγωγό της Νάξου: «Είμαστε για… τη φυλακή! Τον Φεβρουάριο καλλιέργησα με το πετρέλαιο κίνησης στα 2,20 και 2,25 ευρώ (τώρα έπεσε η τιμή, στο 1,75). Τα λιπάσματα, οι σπόροι, είναι στα ύψη. Το κόστος παραγωγής ανεβάζουν κι άλλο τα εργατικά. Έτσι, το κόστος ανά στρέμμα διαμορφώνεται περίπου στα 1.200 με 1.300 ευρώ. Εάν πάει καλά η παραγωγή, όπως φέτος, δηλαδή βγάλουμε 3 τόνους το στρέμμα, με την τιμή στα 50-52 λεπτά θα εισπράξουμε 1.500 ευρώ. Άρα, σε εμάς θα μείνουν 250 ευρώ το στρέμμα. Δεν μπορείς να ζήσεις με αυτά τα χρήματα».

Μάλιστα, ο Σ. Βαθρακοκοίλης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, έκανε και μία δυσοίωνη πρόβλεψη: «Βλέπω τον πρωτογενή τομέα να πηγαίνει προς την εξαφάνιση! Λυπάμαι πολύ!…».

Δείτε το απόσπασμα:https://www.youtube.com/watch?v=3m9JCy8LvaQ

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Δεν μπορούν να σταθούν ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης!».

Τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα στη Νάξο (και όχι μόνο) ανέδειξε, ξανά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, αυτή τη φορά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Αρχικά, ο Δ. Καπούνης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί η παραγωγή γάλακτος για να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα της εκλεκτής, πιστοποιημένης και πεντανόστιμης Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.
Ακολούθως, επιβεβαίωσε ότι στο νησί μας έχουν ήδη κλείσει 18 κτηνοτροφικές μονάδες και αποκάλυψε πως έως το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο σε άλλες τέσσερις, προσθέτοντας ότι «έχουν σφαχτεί πάνω από 1300 αγελάδες σίγουρα. Δεν βγαίνουν οι κτηνοτρόφοι και καταλήγουν να θανατώσουν τα ζώα τους ή να τα διώξουν από το νησί ώστε να κάνουν άλλο επάγγελμα ή κάποια άλλη δραστηριότητα. Δεν μπορούν να σταθούν. Ακούσαμε προ ημερών τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, όμως δεν ακούσαμε τίποτε για τον πρωτογενή τομέα. Λες και εμείς ζούμε πλουσιοπάροχα και γι’ αυτό δεν το ακούμπησε καθόλου το θέμα!».
Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης στάθηκε εκ νέου στον παράγοντα της ακρίβειας σε βασικά για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες είδη, η οποία έχει επιφέρει μείωση της παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.: «Τα μεταφορικά δεν έχουν πέσει, ίσα ίσα έχουν ανέβει. Όσον αφορά στις ζωοτροφές, εάν ένας αγρότης αγοράσει μία ποσότητα 2 χιλιάδων ευρώ θέλει άλλα τόσα για να την μεταφέρει στη Νάξο. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ποσότητες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. έχουν μειωθεί μπορεί και σε ποσοστό 20-25% και αυτό επειδή όλα είναι ακριβά. Εδώ καλλιεργήσαμε με το πετρέλαιο στα 2,25 ευρώ (ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είχε 2 ή 1,98). Το ρεύμα έπεσε τώρα, αλλά όταν καλλιεργήσαμε εμείς καλαμπόκια, κριθάρια, πατάτα, κ.ά. το ρεύμα ήταν στα ύψη. Δεν εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ούτε τίποτα, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει το κόστος στον κτηνοτρόφο».
Για τις προσπάθειες της Ε.Α.Σ. Νάξου να στηρίξει τον παραγωγό, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε πως «έχουμε αυξήσει το γάλα στα 0,60 λεπτά (από 0,42) αλλά δεν φτάνει αυτό. Υπάρχει ακρίβεια. Το κόστος είναι τεράστιο στην πρώτη ύλη και ανεβαίνει με τα εργατικά, τα αναλώσιμα, το αέριο, τα πετρέλαια, που όλα έχουν ανέβει. Το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Πώς θα ζήσει ο κτηνοτρόφος; Επίσης, το νησί ταλαιπωρείται από την ανομβρία, δεν έχει βρέξει. Για το φράγμα του Τσικαλαριού, που εάν φτιαχνόταν θα έλυνε το πρόβλημα αυτό σε ορίζοντα πενταετίας, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες Υπουργού και τοπικών βουλευτών δεν έχει γίνει τίποτα».
«Με αυτά και με αυτά», σημείωσε καταλήγοντας ο Δ. Καπούνης, «πόσο θα κρατήσει ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης; Κάποιοι έχουν φύγει και έχουν πάει στον τουρισμό, αλλά δεν γίνεται. Επίσης, ούτε ο τουρισμός πάει καλά στο νησί, οι κρατήσεις έχουν πέσει 25-30% σε σχέση με πέρυσι. Δεν έχει έρθει ο κόσμος που περίμεναν οι επαγγελματίες. Φτιάχτηκαν περισσότερα καταλύματα, περισσότερα εστιατόρια και καφέ, ήλθαν περισσότερα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ωστόσο δεν ήλθε ο κόσμος που αναμενόταν».

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Καπούνη στον ΣΚΑΪ 100,3:https://www.youtube.com/watch?v=kWInYrILAig

Το Action 24 στη Νάξο

Η εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24 με τον Νίκο Υποφάντη και τη Μιλένα Ηλιοπούλου ολοκλήρωσε τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με «άρωμα» Νάξου και Αιγαίου!

Μετά από πρόσκληση αλλά και με την πολύτιμη αρωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου η δημοφιλής εκπομπή εξέπεμψε τα δύο τελευταία της φετινά επεισόδια, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, ζωντανά από το νησί μας και από τον χώρο της ιστορικής ταβέρνας «Γοργόνα», έχοντας στο φόντο την πανέμορφη παραλία της Αγίας Άννας.

Στη διάρκεια των δύο επεισοδίων οι παρουσιαστές και οι δημοσιογράφοι κάλυψαν, εκτός από τις ειδήσεις στην Ελλάδα και τον κόσμο και αρκετά θέματα που είχαν έντονο… ναξιώτικο ενδιαφέρον!

Μάλιστα, σε ένα από αυτά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τα εκλεκτά, γευστικά προϊόντα της είχαν ρόλο… πρωταγωνιστή! Στο πλατό της εκπομπής υπήρχαν άφθονα τα προϊόντα της Ένωσης, ενώ δίπλα στους παρουσιαστές βρέθηκαν, παραχωρώντας τους και δηλώσεις, ο Πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Σ., Ιάκωβος Βαλέρης.

Επίσης, έλαβε χώρα ζωντανή σύνδεση με ναξιώτικο πατατοχώραφο και τον Αντιπρόεδρο της Ε.Α.Σ. και πατατοπαραγωγό, Σταμάτη Σέργη και ακόμη στον «αέρα» μίλησε και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και υπεύθυνος για την διαμόρφωση του νέου τυροκομείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Γιάννης Πολίτης.

Δείτε το απόσπασμα:

Επιπλέον, στη διάρκεια του διημέρου της παρουσίας του στη Νάξο το «Action Τώρα», ανάμεσα σε πολλά άλλα, έμαθε για τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τον Aegean Voice 107,5 και την τεράστια συμβολή του όχι μόνο στην κάλυψη της ειδησεογραφίας αλλά και στην προβολή του πολιτισμού του νησιού μας και των Κυκλάδων από τη δημοσιογράφο, Πόπη Αλιμπέρτη και την υπεύθυνη επικοινωνίας του σταθμού, Μυρτώ Φλώρου

…έκανε βόλτα στην ιστορική συνοικία του Φασολά στο Φιλότι…

…ενώ δεν παρέλειψε να… το ρίξει στον νησιώτικο χορό και στο τραγούδι, παρέα με τη Στελλίνα Κονιτοπούλου (φωνή), τον Αντώνη Κονιτόπουλο (λαούτο), τον Νίκο Μάκαρη (βιολί) και τα παιδιά του χορευτικού συλλόγου «Αξοπατήματα»!

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ