Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Συκική: Αυξημένες κατά 4% οι τιμές φέτος στα σύκα

Αυξημένες κατά 4% θα είναι φέτος οι τιμές των σύκων όπως ανακοίνωσε η Συκική σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Γιώργος Αγγελόπουλος.

Χθες 23/8 άνοιξαν τα αποστειρωτήρια της Λακωνίας και από αύριο 24/8 θα λειτουργήσουν τα αποστειρωτήρια της Μεσσηνίας. Από χθες δέχεται σύκα η Συκική και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Σπερχογεία. Όσον αφορά στην παραγωγή μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική ποιότητας και αναμένεται να προσεγγίσει τους 2000 τόνους, αξιόλογη ποσότητα για τα σημερινά δεδομένα, πολύ μικρότερη όμως από παλιότερες χρονιές λόγω του γερασμένου συκεώνα σε Μεσσηνία και Λακωνία. Αυτό επιβάλει σύμφωνα με την Συκική την αναδιάρθρωση – η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη – και με όρους όμως οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ανανέωση των παλαιών καλλιεργειών. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς να αντικαταστήσουν τα δέντρα τους χωρίς να ανησυχούν για τα χρόνια που θα μείνουν χωρίς παραγωγή. Αυτό δεν εξασφαλίζεται από το ταμείο ανάκαμψης, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ειδικότερα για τιμές:

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2022
Ποιότητα Α’ 2,40€ /κιλό
Ποιότητα Β΄ 2,20€ /κιλό
Ποιότητα Γ΄ 1,45€ /κιλό
Ποιότητα Δ΄ 1,25€ /κιλό

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2022
Ποιότητα Α΄ 3,10€ /κιλό
Ποιότητα Β΄ 2,80€ /κιλό
Ποιότητα Γ’ 2,35€/κιλό
Ποιότητα Δ΄ 2,15€ /κιλό

Όσον αφορά στο καλλιεργητικό κόστος, συνυπολογίζοντας τις αυξήσεις σε υλικά κλπ. Αυτό ανέρχεται στα 315 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η μεικτή συνολική απόδοση ενός οργανωμένου συκεώνα υπολογίζεται στα 1.200 ευρώ περίπου ανά στρέμμα.

Ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαγεώργιου κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν άμεσα στην συγκομιδή και παράδοση των σύκων ώστε να προλάβουμε τις αγορές πριν την παραγωγή των σύκων της Τουρκίας.

Κέλλυ Δημητρούλια, Σοφία Κατσιρέα 

Πηγή: eforigi.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΣ kalamatajournal.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ