Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, σήμερα και την Πέμπτη

Δύο διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, αναφορικά με προβλήματα αποζημιώσεων του Οργανισμού.

       Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 2/3/21, το πρωί στις 10:15, αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Ελασσόνας, παρουσία του δημάρχου της πόλης κ. Νίκο Γιάτσα, οργανώνουν διαμαρτυρία για την υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή των  ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) του 2017, ενώ παράλληλα θα έχουν συνάντηση με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ κ. Μιχάλη Λιόντο.      

Ακολούθως, την ερχόμενη Πέμπτη 4/3/21, θα υπάρξει δεύτερη διαμαρτυρία αγροτών, την οποία διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας ( ΕΟΑΣΝΛ), πάλι στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στην Λάρισα, στις  11:00π.μ

Στο μεταξύ, μετά από ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ των Αγροτικών Συλλόγων του δήμου Τύρναβου αποφασίστηκε η συμμετοχή των παραπάνω συλλόγων του Τυρνάβου στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πέμπτης, με  προσυγκεντρωση των  οχημάτων στις 10:00 π.μ στην Τούμπα Τύρναβου τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων του δήμου Τυρνάβου, οι αγρότες διεκδικούν: 

  • Να επιτραπεί από τον ΕΛΓΑ με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να δηλωθούν όλες οι καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό της 17/2 (Μήδεια) και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εξατομίκευση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια όσες καλλιέργειες που καταστράφηκαν.
  • Άμεση εξόφληση του περσινού παγετού στις17/3/2020 είναι απαράδεκτο οι πληγέντες συνάδελφοι μας να μην έχουν λάβει ακόμη αποζημίωση ούτε καν τις εκτιμήσεις ζημιάς. Ξεκάθαρη ευθύνη που βαραίνει την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ.
  • Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
  • Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τις ζημιές.
  • Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για την μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ