Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Στο επίκεντρο η ΚΑΠ για το Συμβούλιο υπουργών γεωργίας της Ε.Ε.

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 22 και αύριο Τρίτη 23 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών.Για τηη ΚΑΠ αναμένονται διευκρινίσεις ως προς τον ορισμό του «ενεργού αγρότη» και του «νέου αγρότη», γεγονός που θα επηρεάσει και την πορεία των επιδοτήσεων.

Αναλυτικότερα, σε ενημερωτικό σημείωμα της Πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε., αναφέρονται τα εξής:«Με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ σε πλήρη εξέλιξη, η Προεδρία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την τρέχουσα κατάσταση. Γενικά, και μετά από 14 τριμερείς διαλόγους (από το Νοέμβριο του 2020), σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε ορισμένες διατάξεις των τριών κανονισμών της δέσμης μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργικές συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν από τους τρεις κανονισμούς της ΚΑΠ, όπου οι συν-νομοθέτες πρέπει ακόμη να σφυρηλατήσουν συμφωνία. Η Προεδρία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει υπουργική συμβολή σε αυτά τα ζητήματα και, με ανανεωμένο πολιτικό προσανατολισμό, να στοχεύσει στην περαιτέρω προώθηση των διαπραγματεύσεων, ιδίως σε έναν «σούπερ τριμερή διάλογο» την ίδια εβδομάδα.Η Προεδρία ζήτησε έναν διευρυμένο τριμερή διάλογο («υπερ τριλόγος») όπου θα συζητηθούν από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορισμένα ανοιχτά ζητήματα από τους τρεις κανονισμούς παρουσία του Πορτογάλου Υπουργού Γεωργίας κ. Céu Antunes.Ορισμένα από τα κύρια θέματα όπου οι θέσεις των συννομοθετών δεν είναι ευθυγραμμισμένες και στα οποία θα επικεντρωθούν οι υπουργοί κατά τη συζήτηση του Συμβουλίου μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

-Στοχευόμενες πληρωμές: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τους ορισμούς του «ενεργού αγρότη» και του «νέου αγρότη». την εθελοντική ή υποχρεωτική μείωση των πληρωμών (ανώτατο όριο), τις εθελοντικές ή υποχρεωτικές πληρωμές για τους μικρούς αγρότες, τις προαιρετικές ή υποχρεωτικές αναδιανεμητικές πληρωμές και άλλες διατάξεις.

-Νέο μοντέλο παράδοσης: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τον αριθμό των δεικτών αποτελεσμάτων που θα χρησιμοποιηθούν για την επισκόπηση της απόδοσης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, τους ελέγχους υπό όρους και την απλοποίηση του μοντέλου.

-Διαχείριση της αγοράς και έκτακτα μέτρα: περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις και τα ιδιωτικά βοηθήματα αποθήκευσης, τα τιμολόγια για το εμπόριο με τρίτες χώρες, τους κανόνες ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ