Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Στα ύψη οι αφοί Σαράντη και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Κυρίαρχος και στις εξαγωγές φέτας εμφανίζεται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα, με τα εμπορικά σήμερα Ροδόπη, Όλυμπος και Τυράς. 

Για να έχετε εικόνα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τζίρος του ομίλου το 2022 ήταν 493 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή κάνει και ένα από τα μεσαία σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, ο Γαλαξίας (513 εκατ. ευρώ το 2022). Ο όμιλος είναι ισχυρός και στις εξαγωγές, καθώς όπως λένε άνθρωποι της αγοράς των τροφίμων, το 55% των πωλήσεών του προέρχεται πλέον από το εξωτερικό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 273 εκατομμύρια του συνολικού τζίρου του ομίλου προέρχονται από την Ελλάδα – αναφέρει το newsbeast.gr – και τα υπόλοιπα από χώρες του εξωτερικού. Μεγαλύτερη εξαγωγική του αγορά είναι η Ρουμανία όπου φέρνει το 33% του συνολικού τζίρου, ενώ εκεί διατηρεί και εργοστάσιο παραγωγής, ακολουθεί η Ιταλία με το 17% και η Γερμανία με το 13%.

Σε ό,τι αφορά τη φέτα εξάγει 14.800 τόνους το χρόνο, αποτελώντας τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς και δεδομένου ότι ο δεύτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς στο συγκεκριμένο τομέα, η Δωδώνη, δεν παρέχει στοιχεία για τις εξαγωγές της στη φέτα.

Πηγή: newbeast.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ