Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Στήριξη σε Κονσερβοποιούς και εργαζόμενους, μετά τις ζημιές από τον παγετό

Συνάντηση με τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λαρίσης κ. Χρήστο Κέλλα είχαν οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κονσερβοποιείων του νομού Λάρισας κ.κ. Αστέριος Τσαγκούλης (Δ/νων Σύμβουλος Intercomm Foods), Χαράλαμπος Σαμολαδάς (Δ/ντης Παραγωγής Εταιρίας Del Monte) και Νίκος Ποδαράς (Οικονομικός Δ/ντης ΕΛΒΑΚ).

Οι εκπρόσωποι των Κονσερβοποιιών ενημέρωσαν τον Λαρισαίο πολιτικό για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μετά και τις καταστροφές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, από τον παγετό της 9ης  Απριλίου. Τόνισαν, μάλιστα, ότι «οι επιπτώσεις πιθανόν να αποδειχτούν εφιαλτικές, τόσο για το τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία, με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας». Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση οι εκτιμώμενες ζημιές για το ροδάκινο υπολογίζονται στο νομό Λαρίσης στο 60-70%, στο νομό Ημαθίας στο 60% και στο νομό Πέλλας στο 80%, ενώ ανάλογες, είναι οι ζημιές και στο βερίκοκο.

Ως εκ τούτου, όπως επισήμαναν οι κ.κ. Τσαγκούλης, Σαμολαδάς, Ποδαράς «οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με μειωμένη δυναμικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον ενός κλάδου από τα μεταποιημένα προϊόντα, τα οποία αποφέρουν στη χώρα πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», ζητώντας από την Πολιτεία τη στήριξη των επιχειρήσεων τους, αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτές.

Από την πλευρά του, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι «η κυβέρνηση, την περίοδο της πανδημίας προχώρησε σε γενναίο πακέτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και το ίδιο θα πράξει και τώρα, με αφορμή τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό» και δεσμεύτηκε να μεταφέρει αρμοδίως, τα αιτήματα των εκπροσώπων των κονσερβοποιείων του νομού.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα τα αιτήματα των Κονσερβοποιιών είναι:

1) Κάλυψη του κόστους των μόνιμων εργαζομένων, μέσω επιδοτήσεων

2) Επιδότηση των παγίων δαπανών, σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4772 του 2021

3) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-2022 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31 Μαρτίου 2023

4) Διετή τουλάχιστον αναστολή καταβολής φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτές (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), καθώς οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας, ως χώρους παραγωγής και αποθήκευσης.

5) Διετή τουλάχιστον παράταση υλοποίησης επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, μετά και την αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών, που θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση τους.

6) Στήριξη των εξαγωγών με χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης.

7) Αυστηρούς ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους στην διακίνηση, ιδιαίτερα στο ροδάκινο και το βερίκοκο.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ