Το ρύζι είναι μία από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες παγκοσμίως, καθώς καταναλώνεται ετησίως σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη με το όνομα: «Εξαιρετική προσέγγιση για την ενίσχυση της ασφάλειας του έτοιμου ρυζιού και την επέκταση της συντήρησης του», στόχος είναι να αυξηθεί η ασφάλεια και η διάρκεια ζωής του έτοιμου προς κατανάλωση ρυζιού κατά την προσωρινή αποθήκευση, αποτρέποντας τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. «Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες όπου η κατανάλωση έτοιμων γευμάτων είναι η σταθερά, οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν έναν σκεπτικισμό προς την κατανάλωση τους. Φυσικά, εφόσον τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές στην παραγωγή και την επεξεργασία τους (αποξήρανση ή αποστείρωση), δεν ελλοχεύει κανενός είδους κίνδυνος» αναφέρει ο Βασίλης Μπεγκλής, Sales Director της εταιρείας Agrino.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα για την ασφάλεια του έτοιμου ρυζιού, μέσα από την
παρασκευή δύο ειδών εκχυλίσματος, τα αρωματικά και τα υδατικά εκχυλίσματα,
παρατηρήθηκε ότι η διάρκεια ζωής του έτοιμου ρυζιού παρατάθηκε με την
εφαρμογή του αρωματικού εκχυλίσματος του ενθυλακωμένου μείγματος στο
τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος πριν τη συσκευή. Η διατήρηση του έτοιμου
ρυζιού ανήλθε στις πέντε ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και στις οκτώ ημέρες
αποθήκευσης στο ψυγείο στους 8 °C. Ωστόσο, το εκχύλισμα νερού είχε χαμηλότερη
δράση ως αντιβακτηριδιακό και αντιμυκητιακό παράγοντα από το αρωματικό.
Η παρασκευή εκχυλίσματος από μείγμα μπαχαρικών θα μπορούσε να είναι πιο
αποτελεσματική και πλούσια σε βιοενεργά αρωματικά ή φαινολικά μόρια, καθώς
η ενθυλάκωση των αρωματικών συστατικών του μπαχαρικού από νανοσωματίδια
χιτοζάνης είναι δυνατόν να αποτρέψει τη βιοδραστηριότητά τους έναντι της
διάσπασης κατά το μαγείρεμα.
Η αγορά του έτοιμου και ημιέτοιμου ρυζιού στην Ελλάδα αποτελεί το
4,6% της συνολικής αγοράς ρυζιού
Ο Βασίλης Μπεγκλής υπογραμμίζει ότι ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης έχει
αναδείξει μια συνεχή αναζήτηση για εύκολες λύσεις στην προετοιμασία των
γευμάτων εντός και εκτός σπιτιού, χωρίς ωστόσο να επιδέχονται συμβιβασμούς σε
ποιότητα και γεύση. «Η πρόκληση για την αγορά είναι να ανταποκριθούμε επαρκώς
σε αυτήν την ανάγκη προσφέροντας νόστιμα έτοιμα και ημιέτοιμα γεύματα ρυζιού
υψηλής ποιότητας και διαθρεπτικότητας» προσθέτει ο ίδιος. «Η αγορά του έτοιμου
και ημιέτοιμου ρυζιού στην Ελλάδα αποτελεί το 4,6% της συνολικής αγοράς ρυζιού
σε αξία με στοιχεία της IRI για το πεντάμηνο YTD 2022 με τάση ανάπτυξης +7%.
Η συμμετοχή αυτή είναι σχετικά μικρή καθώς η κατανάλωση έτοιμων/ημιέτοιμων
γευμάτων γενικότερα δεν είναι τόσο ριζωμένη στις διατροφικές συνήθειες του
μέσου Έλληνα καταναλωτή» δηλώνει ο κ. Μπεγκλής. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει
ότι όσο αυξάνεται η σημασία της ευκολίας στην προετοιμασία των γευμάτων και
ταυτόχρονα εδραιώνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ποιότητα τους,
τόσο αυξάνεται και το μέγεθος αυτής της κατηγορίας.
Πηγή: Φωτεινή Αποστόλου-Foodreporter