Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Σε καλύτερα επίπεδα από τα περυσινά οι φετινές τιμές στα μανταρίνια

  • Όπως και οι ρυθμοί απορρόφησης του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού
  • Μειωμένες αποδόσεις υπάρχουν όμως φέτος στη βασική ποικιλία, την Κλημεντίνη, λόγω καιρικών συνθηκών

Μειωμένες αποδόσεις έδειξε φέτος η βασική ποικιλία στα μανταρίνια η Κλημεντίνη, όπως μας λένε παραγωγοί εξαιτίας των άστατων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα με αποκορύφωμα τον παγετό του Απριλίου, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα. Σε επίπεδο τιμής διαμορφώνεται κατά γενική ομολογία σε καλύτερα επίπεδα από τα περυσινά, όπως και οι ρυθμοί απορρόφησης του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού. 

 Χωρίς σημαντικές αυξομειώσεις από πλευράς παραγόμενης ποσότητας κινείται η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια μανταρινιών, όπως μας ανέφερε ο τέως πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκάλα Λακωνίας που έχει την εμπορική σήμανση Sparta Orange, κ. Πέτρος Μπλέτας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή τόσο στην ποικιλία Κλαουζελίνα όσο και στις Κλημεντίνες βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν η συνολική ποσότητα που θα διαχειριστεί φέτος ο συνεταιρισμός θα κυμανθεί στους 500-600 τόνους όσο ήταν και πέρυσι.

Και ενώ από πλευράς ποσότητας δεν υπάρχουν αλλαγές συγκριτικά με πέρυσι, δεν ισχύει το ίδιο και με τις τιμές που πληρώνεται ο παραγωγός. Συγκεκριμένα για φέτος η μέση τιμή στις Κλημεντίνες είναι στα 45 λεπτά από 40 λεπτά το κιλό πέρυσι, ενώ αυξημένη είναι η τιμή και για την ποικιλία Κλαουζελίνα στα 40 λεπτά από 30 λεπτά πέρυσι. Ανοδος που κατά τον ίδιο οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν, το οποίο σημειώνει έχει επιβαρυνθεί το κόστος του, κυρίως λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Στο κιλό ο ίδιος εκτιμά ότι το συνολικό κόστος είναι στα 10 λεπτά περίπου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί το 99% των παραγόμενων προϊόντων διοχετεύονται σε αγορές του εξωτερικού. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τα μανταρίνια, τα οποία κατευθύνονται μεταξύ άλλων στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Πολωνία και τη Λετονία. Όπως μας ανέφερε ο κ. Π. Μπλέτας υπάρχουν και περιπτώσεις κρατών, κυρίως Βαλκανικών που ζητούν προϊόντα Β ποιότητας (έχουν συνήθως κάποια στίγματα) οπότε σε αυτά οι τιμές είναι χαμηλότερες έως και 30%.

Για μειωμένη απόδοση σε ποσοστό έως και 40% στην ποικιλία της Κλημεντίνης μας μίλησε και ο παραγωγός από την Ανδραβίδα Ηλείας, κ. Π. Αλεβιζόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό προκλήθηκε κυρίως από τον παγετό του Απριλίου. Σε επίπεδο τιμής παραγωγού, η συγκεκριμένη ποικιλία πληρώνεται στα 25 λεπτά το κιλό από 20 λεπτά που ήταν πέρυσι. Σημειώνεται ότι σε όλο το Νομό με εσπεριδοειδή είναι 28.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 24.000 είναι με πορτοκάλια και μόλις τα 4.000 είναι με μανταρίνια. Σε λίγες ημέρες, όπως μας επεσήμανε ο ίδιος ετοιμάζεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή στην ποικιλία Νόβα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Πέρυσι για την συγκεκριμένη ποικιλία ο παραγωγός πληρώθηκε με 30 λεπτά το κιλό.   

Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στο 50% καταγράφει η απόδοση της καλλιέργειας, όσον αφορά την ποικιλία Κλημεντίνη στην Αργολίδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αργολίδας, κ. Σπύρο Αντωνόπουλο, γεγονός που κατά τον ίδιο αποδίδεται αποκλειστικά στις άστατες καιρικές συνθήκες την προηγούμενη περίοδο. Παρόλα αυτά, κατά τον ίδιο, η ποιότητα είναι καλή, όπως και οι ρυθμοί απορρόφησης της παραγόμενης ποσότητας. Οι τιμές κινούνται από 45 έως και 52 λεπτά το κιλό. 

Φέτος κανείς δεν ασχολείται με τα πορτοκάλια στο επίπεδο των εξαγωγών παρά μόνο με τα μανταρίνια, όπου πραγματικά επικρατεί μια τρέλα, μας λέει η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικα στην περιοχή του Αργους, κα. Αννα Λαμπάδα. Σύμφωνα με την ίδια υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν και εξαιτίας αυτού η τιμή κινείται σταθερά στο εύρος 0,48 με 0,50 λεπτά το κιλό. Παραγωγικά, υπάρχουν απώλειες όπως λέει στα επίπεδα του 30%, ενώ σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος παραμένουν ποιοτικά.


Από τον 3ο χρόνο κάποιος μπορεί να έχει εισόδημα

Είναι μια δυναμική καλλιέργεια με μέλλον,μας λέει ο κ. Πέτρος Μπλέτας, τονίζοντας ότι εφόσον τα κτήματα έχουν την προστασία και την φροντίδα που πρέπει μπορούν να αποδώσουν γρήγορα στο παραγωγό εισόδημα. Με δεδομένο ότι ο παραγωγός έχει δικά τους κτήματα, αν υπολογίζουμε ότι κάθε στρέμμα παίρνει περίπου 50 δέντρα άρα το κόστος για 10 στρέμματα είναι 2.000 ευρώ και αν προστεθεί και το κόστος για το σύστημα ποτίσματος κυμαίνεται από 2.500 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.
Ο νέος παραγωγός θα υπολογίσει ότι από το 3ο χρόνο θα έχει ένα μικρό εισόδημα για απόσβεση της επένδυσης θα έχει κάνει από το 5 χρόνο της καλλιέργειας.

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΙΑΘΕΣΗ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Θα πρέπει να επεκταθεί η περίοδος συγκομιδής  των μανταρινιών

  • Με εμπλουτισμό με νέες ποικιλίες που να συγκομίζονται μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου, αναφέρει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης

Η παγκόσμια παραγωγή μανταρινιών για το 2020/21 εκτιμάται ότι ήταν αυξημένη κατά 4% φτάνοντας στο ρεκόρ των 33,3 εκατ. τόνων με αύξηση σχεδόν σε όλες τις αγορές, ενώ η κατανάλωση και οι εξαγωγές αυξήθηκαν και οι δύο σε υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνει στην «ΑγροΕκφραση» ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ειδικότερα, η παραγωγή και η κατανάλωση έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως στην Κίνα, την ΕΕ, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσον αφορά την παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 3,424 εκατομμύρια τόνους έναντι των 3,117 της περιόδου 2019/2020 ως αποτέλεσμα της υψηλότερης παραγωγής στην Ισπανία και της Ιταλίας λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Συνολικά, έτσι, η αύξηση της κατανάλωσης σημείωσε νέο ρεκόρ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και οι εισαγωγές έχουν μειωθεί.

Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίοι προμηθευτές στην αγορά της ΕΕ. Η Ελβετία, η Ουκρανία και η Νορβηγία, από την άλλη, αναμένεται να είναι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές.

Στην χώρα μας η παραγωγή εκτιμάται ότι ανήλθε στο επίπεδο των 171,8 χιλ.τόνους.
Οι εξαγωγές μανταρινιών κατά την εμπορική περίοδο 2020/21 (1/10/20-30/9/21) αυξήθηκαν  κατά +23,1% σε όγκο σε σύγκριση με την εμπορική περίοδο του 2019/20 καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών  και ανήλθε σε 135.807 τόνους . Αντίστοιχα, η αξία διαμορφώθηκε σε  67.597.906 ευρώ, με μειωμένες μεσοσταθμικές τιμές κατά -12,5% ανά τόνο έναντι της περιόδου 2019/2020 (βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ) που ήταν εκρηκτικά αυξημένη λόγω της covid-19.
Οι κλημεντίνες ολοκλήρωσαν νωρίς την εμπορική τους περίοδο εν αντιθέσει με την ποικιλία Nova και την ποικιλία  Ortanique που τερματίστηκαν ουσιαστικά τέλος Μαΐου με μικρές ποσότητες να διακινούνται μέχρι τέλους Ιουνίου.


Ένα βασικό στοιχείο που αφορά την καλλιέργεια είναι ότι διαπιστώνεται η ανάγκη επέκτασης της περιόδου συγκομιδής των μανταρινιών  με εμπλουτισμό με νέες ποικιλίες που να συγκομίζονται μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου.

Δυστυχώς, υπήρξε δραστηριοποίηση και στα μανταρίνια εμπόρων «Ελλήνων και βαλκάνιων κ.α» που διακινούν ατυποποίητα προϊόντα κατ’ ευθείαν από τον αγρό χωρίς φορολογικό εκπρόσωπο στην Χώρα μας (ακόμη και μεταφορέων), χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, χωρίς αναγγελία διακίνησης –αποστολής τους όπως και στα πορτοκάλια.

Η εκτίμηση για την αρξάμενη εμπορική περίοδο 2021/22 είναι ότι η παραγωγή της χώρας μας θα διαμορφωθεί σε μειωμένα επίπεδα της τάξεως των 160-165 χιλ. τόνους λόγω κάποιων σοβαρών ζημιών, κυρίως στις κλημεντίνες που εξισορροπούνται  από  την είσοδο στην παραγωγή νεωτέρων καλλιεργειών.

Είναι ευκαιρία, ωστόσο, για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών μας , εκμεταλλευόμενοι την πρωϊμότητα της παραγωγής μας και τις τυχόν ελλείψεις στις ανταγωνίστριες παραγωγές χώρες, με το άνοιγμα νέων αγορών, αναθεωρώντας και την εφαρμοζόμενη φυτουγειονομική πολιτική της γενικής απαγόρευσης εξαγωγής μανταρινιών με φύλλα (απαίτηση των πελατών-καταναλωτών), με περιορισμό της απαγόρευσης μόνο στα προϊόντα από περιοχές που έχουν διαπιστωθεί φυτασθένειες (tristeza) και χορηγώντας φυτουγειονομικά «διαβατήρια» σε παραγωγές (δενδρώνες) καθαρές και υγιείς, προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να αποκτήσουμε πρόσθετη αξία και αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών μας.

Οι πωλήσεις κλημεντίνης την αρξάμενη περίοδο 2021/2022 είναι αυξημένες , προς το παρόν, εντούτοις υπάρχει ανησυχία για την μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται στις καταναλωτικές αγορές. Ελπίζεται ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν τελικά σε επίπεδα που θα καλύψει το υψηλότερο κόστος παραγωγής και μεταφορών σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

Ο Σύνδεσμός μας ζητά από τις ελληνικές αρμόδιες ελεγκτικές αρχές την αυστηρή τήρηση των κανόνων ποιότητος για τα φρούτα και λαχανικά και την τήρηση αυστηρά των φορολογικών υποχρεώσεων προς εξάλειψη  φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού και ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων της χώρας μας ,ώστε να μη χάσουμε την αγορά των βαλκανικών χωρών. Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούν επιτέλους οι συνεχείς εκκλήσεις μας προτού να είναι αργά.  

Προκειμένου να διατηρήσουμε την παρουσία των προϊόντων μας στις καταναλωτικές αγορές παραδοσιακές και νέες θα πρέπει  η ελληνική καλλιέργεια εσπεριδοειδών να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί , τόσο από άποψη έκτασης όσο και από πλευράς νέων ποικιλιών. Η αλλαγή πλεύσης στις καλλιέργειες θα πρέπει να προβλέπει προϊόντα με διαφορετικά στάδια ωρίμανσης, ούτως ώστε να επεκταθεί η καλλιεργητική περίοδος και να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει κλιματικά και γεωγραφικά η χώρα μας.

Ισοζύγιο Παραγωγής, Διάθεσης & Εξαγωγών

Νωπά Μανταρίνια

εμπορική περίοδος (1/10-30/9)2018/19 2019/20 2020/21***
τελικό  (επίσημα στοιχεία) τελικό  (επίσημα στοιχεία)τελικό  (επίσημα στοιχεία) 
Παραγωγή176.881***174.147***171.849 
Εισαγωγές1.683*2.480*1.737 
ΣΥΝΟΛΟΝ178.564 176.628 173.586 
Φθορές & απόσυρση
Κατανάλωση εγχώριας αγοράς
Μεταποίηση (χυμοποίηση)
Εξαγωγές106.127 110.281 135.807 
ΣΥΝΟΛΟΝ178.564 176.628 173.586 
  Πίνακας Εξαγωγών
Χώρες2018/19 2019/20 2020/21*
Προορισμούτελικό  (επίσημα στοιχεία)τελικό  (επίσημα στοιχεία)τελικό  (επίσημα στοιχεία) 
 τόνοιτόνοι τόνοι 
Αυστρία270 523 410 
Γερμανία8.986 12.445 13.464 
Ολλανδία586 984 1.044 
Λιθουανία829 1.502 769 
Σλοβακία2.445 2.355 1.666 
Πολωνία7.509 10.884 12.300 
Ουγγαρία2.713 4.213 6.963 
Τσεχία.1.433 1.587 3.806 
Ρουμανία29.885 26.706 33.119 
Βουλγαρία22.912 19.385 23.670 
Άλλες χώρες της ΕΕ3.331 7.569 10.270 
> Υποσύνολο Ε.Ε.80.899 88.154 107.491 
Ρωσία0 0 0 
Μολδαβία2.635 1.580 2.298 
Ουκρανία9.865 10.685 13.840 
Σερβία5.411 4.239 5.070 
ΠΓΔΜ5.269 3.482 4.185 
Υποσύνολο άλλες χώρες23.179 19.986 25.393 
Διάφοροι προορισμοί2.048 2.141 2.922 
Γενικό Σύνολον106.127 110.281 135.807 
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ  Ευρώ46.477.60262.740.08967.597.906
  Πηγή: INCOFRUIT – HELLAS βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ
* εκτιμήσεις INCOFRUIT – HELLAS      *** βάσει στοιχείων ΥΠΑΑΤ –Τμήμα Στατιστικής  & Τεκμηρίωσης

Η μέχρι σήμερα πορεία των εξαγωγών μανταρινιών είναι αυξημένη έναντι πέρυσι 

(σε μετρικούς τόνους)          
  12.11.2021 19.11.2021 
  20202021 20202021 
 Επιτρ.Σταφύλια5.1346.99211.58515.55034,2%

Source: Hellenic Ministry of Rural Development and Food- Division Agricultural Policy

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ