Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Πυρά για το τσίπουρο από τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Δήμου Τιρνάβου

Ο Σύλλογος μας χαιρετά τους δεκάδες συναδέλφους μας αμπελουργούς και τους φορείς που πάρα τις υγειονομικές δυσκολίες παρευρέθηκαν στην ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στο Θέατρο Μαξιμ.

Ομόφωνη απόφαση μας είναι κάτω τα χέρια από την ονομασία τσίπουρο τσικουδιά η οποία ανήκει ιστορικά και παραδοσιακά πάνω από 100 χρόνια στους διημερους αμπελουργους και όχι σε μια χούφτα συστηματικων μπουκαλαδων που θέλουν να αρπάξουν σε αποκλειστικοτητα το όνομα  και μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1990 και ουδεμία σχέση δεν έχουν με την παράδοση.

Από τις 20 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση έχει φέρει σε ανοιχτή διαβούλευση συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο κλέβει το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά από τους αμπελουργους αντικαθιστοντας το με την ονομασία προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιων(διήμερων).

Μέσα στην τεράστια υγειονομική έκρηξη της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στα γρήγορα ένα αβάσιμο νομοσχέδιο το οποίο καμία σχέση δεν έχει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Ξεκάθαρα φωτογραφικό για την εξυπηρέτηση μια χούφτα μεγάλο βιομηχάνων που θέλουν όλο το μερίδιο στην αγορά καταδικαζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμπελουργους και διημερους στον αφανισμό.Αν χάσουμε το όνομα χάνουμε τα πάντα και με μεγάλη αφελεια διάφοροι εκπρόσωποι μας πανελλαδικά παραδίδουν το όνομα με προφορικά ανταλλάγματα του υπουργού σχετικά με το τσίπουρο των διημερων,τα οποία δεν αναφέρονται καν στο προσχέδιο του νομοσχέδιου.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουμε σε συνεννόηση και με άλλους Συλλόγους Πανελλαδικά(Λαμία,Λασιθίου,Βόλου,Λάρισας κλπ) έντονες μορφές κινητοποιήσεων ώστε να σταματήσει η κλοπή του ονόματος και να προωθηθεί η ξεκάθαρη πρόταση μας που εξασφαλίζει την επιβίωση μας.Καλουμε όλους τους βουλευτές του Νόμου μας να καταψήφισουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κλοπή και καταστροφή των διημερων αμπελουργων και κυρίως τους κυβερνητικόυς βουλευτές της Νεας Δημοκρατίας κ.Μαξιμο Χαρακοπουλο κ.Κωνσταντινο Κελλα κ.Στελλα Μπιζιου αλλιώς θα μας βρουν μπροστά τους.

Αναμενουμε τις ενέργειες του Περιφέρειαρχη Θεσσαλίας κ.Κωσταντίνου Αγοραστού όπως μας υποσχέθηκε.Ενω από τον Δήμαρχο Τυρναβου κ.Ιωαννη Κοκκουρα ο οποίος τόσο καιρο μας έλεγε να μην ανησυχούμε οτι θα κλείσει διαφορά ραντεβού για να λυθεί το θέμα μας και μας έβαζε να μαζεύουμε υπογραφές δεν θέλουμε αλλά λόγια ότι είναι μαζί μας αλλά πράξεις ως Δήμαρχος Τυρνάβου της πόλης του Τσίπουρου.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα ούτε θα ξεπατωσουμε τα αμπέλια μας αλλά τις αποφάσεις τους και αυτούς που τις στηρίζουν.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στ. Αραχωβίτης-Κ. Παπανάτσιου: Αυθαίρετη και επικίνδυνη η οποιαδήποτε αλλαγή ορολογίας στο «Τσίπουρο και Τσικουδιά»

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, σε τροποποίηση διατάξεων της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ.

Στο πρώτο άρθρο και στην πρώτη παράγραφο αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί μια λαθροχειρία επάνω στην ονομασία του παραγόμενου παραδοσιακού Τσίπουρου και Τσικουδιάς. Τα παραδοσιακά, εθνικά μας προϊόντα που για δεκαετίες στήριξαν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, την περιφερειακή οικονομία και παράδοση του τόπου μας τα οποία παράγονται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, ονομάζονται αυθαίρετα ως «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Χαρακτηρίζουμε ως αυθαίρετη και επικίνδυνη την χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «Τσίπουρο και Τσικουδιά».
  2. Σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η Κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.
  3. Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας.
  4. Αυθαίρετα επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο.

Συγκρίνοντας το πρωτότυπο κείμενο της Οδηγίας με την επιχειρούμενη  μεταφορά στην Ελληνική Νομοθεσία, παρατηρούμε ότι ουδεμία σχέση έχει με την απόδοση αλλά και το νόημα. Η μεταφορά στην Ελληνική νομοθεσία είναι ξεκάθαρα αυθαίρετη και επικίνδυνη επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πρόσφορα μέσα, προκειμένου να αποτρέψουμε και στη συνέχεια να ανατρέψουμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των παραδοσιακών μας προϊόντων Τσίπουρου και Τσικουδιάς.

Παρατίθεται το ακριβές απόσπασμα στο κείμενο της Οδηγίας 2020/1151:

«12) το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 23

…….

2. Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή που μπορεί να είναι κατώτερος του ελάχιστου

συντελεστή:

α)…..

β) αλλά δεν δύναται να ορίσει τον συντελεστή αυτό σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 85 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, σε ό,τι αφορά την αιθυλική αλκοόλη από φρούτα που παρέχονται από το νοικοκυριό του παραγωγού, τα οποία αποστάζονται σε απλές παραδοσιακές χάλκινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 130 λίτρα ή σε παραδοσιακές πήλινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 40 λίτρα, και εφόσον στις δύο περιπτώσεις η παραγωγή διαρκεί έως οκτώ ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και παράγονται έως και πέντε εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος.»

Στ.Αραχωβίτης
Κ.Παπανάτσιου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ