Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πυρά για το νέο πρόγραμμα της Βιολογικής γεωργίας,μελισσοκομίας,κτηνοτροφίας

Πυρά από την αντιπολίτευση για το νέο πρόγραμμα της Βιολογικής γεωργίας, μελισσοκομίας, κτηνοτροφίας . Σε ανακοινώσεις τους αντίστοιχα στρέφονται κατά του ΥΠΑΑΤ για την προδημοσίευση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και έφερε αντιδράσεις . Μέσα αναφέρει για διακοπή παλιάς σύμβασης 15/6 και υπογραφή νέας ανάμεσα στο διάστημα 16/6-30/6. Αναγκάζει τους αγρότες να διαλέξουν ή οικοσχήματα ή νέα πρόγραμμα βιολογικών το φθινόπωρο του 2024 Μια προκήρυξη που θα έχει ταυτόχρονα το οσδε 2024 σαν έτος αναφοράς-ένταξης αλλά και πληρωμής! Αναλυτικά γράψαμε για το πρόγραμμα στην έντυπη ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Αναλυτικότερα οι ανακοινώσεις των αγροτικών τομέων των κομμάτων:

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Αλαλούμ στην πρόσκληση μετατροπής σε βιολογικά»

Με πρόσκληση που δημοσιεύτηκε στις 13-6-2024 επί υπουργίας Αυγενάκη καλούνται οι παραγωγοί να δηλώσουν την μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες από 15-6-2024 έως 30-6-2024. Προϋπόθεση για την ένταξη στην Π3-70-2.1 είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου να μην υπάρχει ενεργή σύμβαση πιστοποίησης βιολογικών.

Αποτέλεσμα αυτής της παρελκυστικής διάταξης σχετικά με τα κριτήρια είναι όσοι είχαν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί καλλιεργητές να «αναγκαστούν» ουσιαστικά να διακόψουν τη σύμβαση από 13 Ιουνίου και να καταθέσουν νέα αίτηση μετατροπής σε βιολογικά από τις 16 Ιουνίου. Ο παραλογισμός αφορά λοιπόν όσους αναγκάζονται να άρουν την πιστοποίηση για 2 μέρες και όσους δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε στην άρση λόγω τριετούς δέσμευσης που είναι σε ισχύ.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση για μετατροπή σε βιολογικά γίνεται και πάλι στο πλαίσιο του προχειρογραμμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που με τα κριτήρια που βάζει οδηγεί σε αναστάτωση όσους είναι ήδη ενταγμένοι. Ποιον θέλησε να εξυπηρετήσει η συγκεκριμένη διάταξη;

Η ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή με ερώτηση τη δυνατότητα συμμετοχής αγροτών στην πρόσκληση Μετατροπής Βιολογικών προϋπολογισμού ύψους 287 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για ρουσφετολογικές διατάξεις και υπόνοια σκανδάλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά, με την οποία ζητάει διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στην πρόσκληση Μετατροπής Βιολογικών προϋπολογισμού ύψους 287 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αφορά την 1η Πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)» της ΚΑΠ 2023-2027. Σκοπός της πρόσκλησης είναι «η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της παρέμβασης για την εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, απαντώντας έτσι στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών».

Προκειμένου μάλιστα να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις της Παρέμβασης Π3-70-2.1, τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικές εκμεταλλεύσεις, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας. Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής το σημείο αυτό είναι προβληματικό, καθώς: «Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω πρόσκληση περιέχει ρουσφετολογικές διατάξεις. Για παράδειγμα, το βασικό κριτήριο ένταξης, να μην περιλαμβάνονται δηλαδή οι εκτάσεις σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024 αφήνει ανοιχτό το “παράθυρο” σε συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών που είχαν πιστοποίηση μέχρι τις 15 Ιουνίου, να την “κόψουν” και να συνάψουν σύμβαση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας πρόσκλησης από τις 16 μέχρι τις 30 Ιουνίου. Συνεπώς, την πιστοποίηση μπορούν να την άρουν όσοι πληρώθηκαν διατήρηση μέσω των οικολογικών σχημάτων. Από την άλλη, αποκλείονται για παράδειγμα, όσα αγροτεμάχια και εκτροφές είναι στο ΠΑΑ και έχουν πολυετείς δεσμεύσεις (3ετία) και αγροτεμάχια που είναι δηλωμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών κ.α. Επίσης αποκλείονται τοπικές καλλιέργειες τύπου βάμβακος, ρυζιού και ακτινιδίου από την προκήρυξη».

Κάτι τέτοιο σημαίνει όμως ότι θα μιλάμε για μια σκανδαλώδη δημιουργία δικαιούχων δύο ταχυτήτων, με υπογραφή μάλιστα του απερχόμενου Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χριστίνα Σταρακά ρωτά τον νέο Υπουργό αν θα προβεί στην άμεση διόρθωση της παραπάνω αδικίας  και με ποιο τρόπο, ζητώντας παράλληλα συγκεκριμένες διευκρινίσεις για το τι διορθώσεις πρόκειται να γίνουν ώστε να προβλεφθούν επιπλέον ενισχύσεις σε βιολογικά, τοπικά προϊόντα όπως είναι το βαμβάκι, το ρύζι και το ακτινίδιο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ