Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ποια η πορεία της ελληνικής μπανάνας


Για τις μπανάνες θετικά τα νέα, που η πορεία τους ήταν καλύτερη το 2021 από την αντίστοιχη περυσινή.
Τέτοια εποχή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κανείς παραγωγός δεν θέλει να έχει μπανάνες στα χέρια του, καθώς μιλάμε για ένα είδος εξαιρετικά ευαίσθητο και ευπαθές, μας λέει ο καλλιεργητής  κ. Γιάννης Μαργαριτάκης, που βρίσκεται στην πηγή της ελληνικής μπανάνας που είναι στο Νότιο Τμήμα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η καλύτερη εποχή συγκομιδής και εμπορίας είναι από Οκτώβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου. Σε γενικές γραμμές κατά τον ίδιο η φετινή ήταν μια καλή χρονιά και παρά την μειωμένη κίνηση τουριστών αλλά και των γενικότερων απαγορεύσεων λόγω του Κορωνοιού ο ίδιος πούλησε την παραγωγή του σε βιολογικά καταστήματα που βρίσκονται στο Ηράκλειο αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Ένα τμήμα δε πήγε της παραγωγής του πήγε και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρβης που εφοδιάζει μεταξύ άλλων και μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα. Σημειώνεται ότι η Άρβη είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται 79 χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και 35 χλμ δυτικά της Ιεράπετρας, σε μια μικρή πεδιάδα που σχηματίζεται μπροστά από το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία καθώς το θερμό κλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή μπανάνας, νωπών λαχανικών και ελαιόλαδου.

Μάλιστα, η μπανάνα της Άρβης είναι ποικιλία μπανάνας διάσημη σε όλη την Ελλάδα για το άρωμα και τη μοναδική της γεύση.
Όσον αφορά την τιμή, μας ανέφερε ο ίδιος, ότι και φέτος πληρώθηκε με 2 ευρώ το κιλό που όπως λέει είναι χαμηλή καθώς είναι και βιολογική μπανάνα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ανέβει η τιμή πώλησης -τουλάχιστον κατά 20 σεντς- καθώς το καλλιεργητικό κόστος έχει ανέβει σημαντικά φθάνοντας και τα 2.000 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν περί τα 200 δέντρα και η απόδοση να φτάσει και τους 5 τόνους.

ΕΝΤΥΠΗ  ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ- Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ