Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ποια η πορεία στην καλλιέργεια των σύκων

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Θύμα της κλιματικής αλλαγής και το σύκο

Θύμα της κλιματικής αλλαγής φαίνεται ότι πέφτει τα τελευταία χρόνια το σύκο, όπως μας λένε παραγωγοί μειώνοντας κάθετα της ποσότητα που τελικά συγκομίζεται. Έλλειψη που θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή, κάτι που όμως είναι ανέφικτο καθώς η βασική ανταγωνίστρια αγορά της Ελλάδος που είναι η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ούτε και φέτος προβλήματα με καύσωνες.

Μολονότι η φετινή χρονιά εξελισσόταν καλά, μας λέει ο κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, τελικά οι καύσωνες εκτός του ότι καθυστέρησαν την συγκομιδή προκάλεσαν προβλήματα και στην ποσότητα που θα συλλεχθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν το σύκο μεγαλώνει θέλει την υγρασία του και μια θερμοκρασία από 32 έως και 35 βαθμούς κελσίου. Όμως οι καύσωνες των τελευταίων ημερών που κράτησαν 15 ημέρες αφυδάτωσαν το δέντρο εξ ου και οι απώλειες που αναμένονται στις ποσότητες.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η φετινή ποσότητα που θα συγκομιστεί θα είναι λιγότερη από την περσινή των 1500 τόνων. Σημειώνεται ότι το 95% της παραγωγής της ΣΥΚΙΚΗΣ εξάγεται. 

Η μειωμένη αυτή ποσότητα δεν προβλέπεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του προϊόντος, μας λέει ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, καθώς η γειτονική Τουρκία που αποτελεί την βασική ανταγωνίστρια αγορά   στο αποξηραμένο σύκο δεν έχει κανένα πρόβλημα με καύσωνες. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μας αναφέρει ο ίδιος, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά της Παναγίας, όταν πέρυσι 29 Ιουλίου υπήρχε παραγωγή. Αγνωστος Χ επίσης παραμένει και η πορεία της τιμής. Πάντως πέρυσι η ψαλίδα τιμών ήταν από 1,20 ευρώ το κιλό μέχρι και 2,40 ευρώ το κιλό που ήταν η Α ποιότητα. 

Οι ενδείξεις είναι ότι φέτος θα υπάρχει αρκετό προϊόν μας λέει η κα. Βαρβάρα Θωμά, ιδιοκτήτρια της εταιρείας CUMA Σύκα Κύμης, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, αποξήρανση και συσκευασία σύκων στους Μαλετιάνους  Κύμης, με σκοπό την εμπορία τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχοντας ως βασικό πυλώνα την ποιότητα των προϊόντων που επιλέγει.
Σημειώνεται ότι  το Σύκο Κύμης, μοναδικό στο είδος του και αναγνωρισμένο ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης. Η αποξήρανση και η συσκευασία γίνεται χειρωνακτικά, δίχως χρήση συντηρητικών, ώστε το Σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν.

Σύμφωνα με την ίδια η εταιρεία διαχειρίζεται 4.000 συκιές οι οποίες αποδίδουν υπό κανονικές καιρικές συνθήκες περί τους 10 τόνους. Και όπως λέει υπό κανονικές συνθήκες, καθώς τα τελευταία 2 χρόνια με τα σκαμπανεβάσματα του καιρού και τους παρατεταμένους καύσωνες, η συγκομιδή ήταν σημαντικά μικρότερη.

Ήδη για φέτος υπογραμμίζει έχει ξεκινήσει η προεργασία για την συγκομιδή του προϊόντος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις 15 Αυγούστου.

Σχετικά με την πορεία των τιμών, επισημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει εκτιμήσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι πέρυσι η τιμή ήταν στα 13 ευρώ το κιλό χύμα, ενώ μετά την επεξεργασία τους ανέβαινε στα 14-15 ευρώ.

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ