Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Πλημμύρισαν στάβλοι και επιχειρήσεις στην Θεσσαλία

Πολίτες, αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, σπίτια, χωράφια, ζώα, εξοπλισμοί, μηχανήματα, βυθίστηκαν στο νερό.

Υπέστησαν βιβλικές ζημιές δυστυχώς όλες οι Περιφερειακές Ενότητες.

Θα πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση ζημιών, άμεσα γενναίες αποζημιώσεις, άμεσα κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Στους τέσσερις νεκρούς έχει ανέλθει ο τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel καθώς πριν λίγο εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος στο Πετρωτό Δομοκού.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια, οι αγνοούμενοι στην Καρδίτσα είναι έξι. 

Νωρίτερα,  μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Κόρδα, Μαραθέα και Αγία Τριάδα Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

“Αν βρίσκεστε στις περιοχές, Αγναντερό, Προάστιο, Πεδινό, Κόρδα, Μαραθέα και Αγία Τριάδα Καρδίτσας απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων”.

Επίσης μετά από αυτοψία του agroekfrasi.gr έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος της Πηνειάδας , μεγάλο κομμάτι του δήμου Φαρκαδόνας

Σε μια απέραντη λίμνη έχουν μετατρέψει οι βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel όλη την περιοχή του κάμπου Παλαμά Καρδίτσας που βρίσκεται ανάμεσα στη μέση ενός νοητού τριγώνου ανάμεσα σε Λάρισα-Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που καταγράφηκαν νωρίτερα στο χωριό Μεταμόρφωση αλλά αυτές μέσα στον Παλαμά με μια μητέρα να προσπαθεί να μεταφέρει σε ασφαλές σημείο τα παιδιά της χρησιμοποιώντας μια φουσκωτή βάρκα.

Η συντακτική ομάδα του agroekfrasi.gr

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο φόβος των αρμόδιων υπηρεσιών έχει να κάνει με το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο και αν αυτό το νερό θα διοχετευθεί προς τα πεδινά, οπότε η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ δύσκολη για τις πεδινές περιοχές.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις αυλές.

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. 

Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων έχει ξεχειλίσει προς γειτονιές της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως “κατεβαίνουν τα βουνά μας”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τονίζει επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, για να δει από κοντά τις καταστροφές και τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού.

«Η αποτίμηση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η κακοκαιρία», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Συσκέψεις στο Μαξίμου

Οι συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιτελείο του είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να βρεθεί η κυβέρνηση στις πληγείσες περιοχές και δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν από την φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς μετράμε ήδη τέσσερις νεκρούς ενώ υπάρχουν και αγνοούμενοι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για την ακύρωση όλων των παράλληλων κυβερνητικών εκδηλώσεων στη ΔΕΘ είχε ληφθεί από νωρίς, ωστόσο στο Μαξίμου εκτίμησαν ότι είναι προτιμότερο να επαναπρογραμματιστεί ολόκληρη η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση.

Νωρίτερα, είχε δοθεί «απαγορευτικό» από την Ηρώδου Αττικού στα κυβερνητικά στελέχη για την παρουσία τους σε περίπτερα, εγκαίνια περιπτέρων των υπουργείων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις όπως πάνελ, συζητήσεις και ομιλίες, μέχρι τη Δευτέρα.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ