Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Με 4,20 οι Άγιοι Απόστολοι

Το βαρόμετρο της ελληνικής αγοράς, ο Α.Σ. Αγίων Αποστόλων ξεκίνησε φέτος τις πωλήσεις με 4,20€/κιλό. Η τιμή αυτή απέχει από τα υπεραισιόδοξα σενάρια που καλλιεργήθηκαν τον προηγούμενο καιρό. Στο olivenews, που έχουμε επιλέξει το δρόμο της χρήσιμης, σωστής ενημέρωσης, είχαμε κρατήσει χαμηλούς τόνους γράφοντας για επιφυλάξεις στο 4,30-4,40 σαν πρώτες τιμές λίγων βυτίων με ανοικτό το ενδεχόμενο των περαιτέρω εξελίξεων

Είναι ευχάριστα τα όσα γράφουν τα αγροτικά νέα, τα οποία “βλέπουν” να έρχονται τα 4,50, ακόμη και τα 5,0€. Αν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα γιατί δεν βάζουν ρεφενέ να κλείσουν κάποιες ποσότητες ακόμη και στα 4,45 €/κιλό; Κι αυτοί θα βγουν κερδισμένοι και τους ελαιοπαραγωγούς θα στηρίξουν έμπρακτα!

Επίσης, διαψεύδονται τα αναγραφέντα στον αγροτικό τύπο για 10 βυτία, κάτι αδύνατον μια και οι πρώτες αλέσεις έδωσαν χαμηλές ποσοτικές και προβληματικές ποιοτικές αποδόσεις, οπότε περιορίστηκαν σε ελάχιστους τόνους.

Σωστά, λοιπόν, δεν παρασύρονται από τις σειρήνες των “αγουρέλαιων” και περιμένουν τις πρώτες βροχές ώστε η φύση να αποκαταστήσει τις ισορροπίες της.

Ο Α.Σ. Αγίων Αποστόλων παραδοσιακά δίνει το πρώτο στίγμα για το που θα κινηθεί η αγορά, καθώς πρόκειται για τα γνωστά εξαιρετικής ποιότητας, πρώιμα και γι αυτό περιζήτητα από τους Ιταλούς ελαιόλαδα της χαρακτηριστικής τοπικής ποικιλίας, της Αθηνολιάς, της Νότιας Λακωνίας.

Οι “υπεραισιόδοξοι” αρθρογράφοι προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες. Πρώτον γιατί εμποδίζουν να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συντεταγμένες της αγοράς, δεύτερον γιατί εισάγουν καινά δαιμόνια διαταράσσοντας την εμπιστοσύνη των ελαιοπαραγωγών – μελών προς τους συνεταιρισμούς τους.

Παρατηρητήριο τιμών

Από άποψη τιμών η εβδομάδα που μας πέρασε δεν ανήκει σε αυτές που θα θέλαμε να συνεχιστούν.

Στην Ισπανία διατηρείται η μικρή διολίσθηση

– Τα έξτρα με μέση τιμή τα 3,2 ανεβαίνουν στα 3,40-3,50, αλλά υποχωρούν ακόμη και στα 3,0€/κιλό

– Το (κοινό) παρθένο για εμφιάλωση γράφει σημαντική μείωση στα 2.991€/τόνο (μέση τιμή) έως και 3.050€/τόνο (max), αλλά και min τα 2.908 €/τόνο

– Ο βιομηχανικός άσσος ξανανέβηκε στα 2,9 (μέση τιμή), ενώ φτάνει έως και τα 2,95 (max), υποχωρώντας στα min 2,85€/κιλό.

– Το ραφινέ καταγράφει μια οριακή υποχώρηση στα 2,95-2,97€/κιλό

Παράλληλα, συνεχίζεται η πτώση της προηγούμενης εβδομάδας στα Τυνησιακά έξτρα 0,4° και διαμορφώνεται στα 3,10-3,20€/κιλό.
Σταθερά διατηρούνται το έξτρα του Μαρόκου με 3,30-3,40€/κιλό και το ραφινέ της Τουρκίας με 2,78-2,82€/κιλό.

Σταθερή επίσης διατηρείται η Ιταλία στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας (π.χ. το έξτρα 4,10-4,20 €/κιλό), αλλά με μικρή πτώση του λαμπάντε 1° στα 2,75 και των 5° στα 2,65€/κιλό.

Η Ελλάδα

Όπως γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, τα προβλήματα είναι δύο.
Η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες απειλεί την επερχόμενη εσοδεία 2021/22. Οι πρώτες ελαιοποιήσεις στη ζώνη της Αθηνοελιάς δείχνουν χαμηλές αποδόσεις ποσοτικά και προβληματικές επιδόσεις οργανοληπτικά. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι επιμένουν να τα βαφτίζουν “αγουρέλαια” ανεβάζοντας τις τιμές τους. Δεν είναι τυχαίο που παραδοσιακοί έμποροι (μεσίτες) δείχνουν πιο επιφυλακτικοί να κλείσουν συμβόλαια ακόμη και στο 4,30-4,40 €/κιλό, που την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούσαμε δεδομένο.

Επίσης, η γενικευμένη πτώση της κατανάλωσης συγκρατεί το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ιταλών. Παράλληλα, όσοι Έλληνες αγόρασαν ακριβά και δεν πούλησαν από το Μάϊο που οι τιμές έκαναν το “σκαλοπάτι” , σήμερα πιέζονται να διώξουν ό,τι υπάρχει στις δεξαμενές μετά και από τον παρατεταμένο καλοκαιρινό καύσωνα. Ευτυχώς, τα αποθέματα περιορίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στους 8 έως 10 χιλιάδες τόνους στην Κρήτη και στους 5-7 στην Πελοπόννησο.

Επιτραπέζιες Ελιές

Οι “Χαλκιδικής” προχωρούν με χίλια δύο προβλήματα. Μειωμένη παραγωγή ακόμη και κατά 80% για πολλούς καλλιεργητές και περιοχές, παρ’ όλα αυτά έλλειψη εργατικών χεριών, πανάκριβα εργατικά, έως και 4€ το τελάρο και οι τιμές να έχουν ανέβει για τα 110 τεμάχια στο 1,60€/κιλό ή και ακόμη περισσότερο, στο 1,70€/κιλό, σε ορισμένες περιπτώσεις, προβληματίζοντας την περαιτέρω ροή μεταποίησης και εξαγωγών. Και, φυσικά, η μέθοδος “σκούπα” όχι μόνο δεν λύνει αλλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στο προϊόν.

Να σημειώσουμε ότι η αντίστοιχη ποικιλία “Gordal” κινείται στα 1,30€/κιλό αν και η Ισπανία δεν έχει την ίδια μείωση παραγωγής όπως η Ελλάδα. Η βασική της ποικιλία Manzanilla, βρίσκεται στα 0,90€/κιλό.

Ίσως αν επιστρατεύαμε τα αποθέματα αισιοδοξίας θα ελπίζαμε ότι τα όσα συμβαίνουν φέτος, μαζί με αντίστοιχες εμπειρίες προηγούμενων ετών (π.χ. Καλαμών πέρυσι) θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές, παραγωγούς και μεταποιητές, σε μια σοβαρή διεπαγγελματική συζήτηση για προγραμματικά συμβόλαια 3-4 ετών με τιμές ικανοποιητικές για όλους.

Σε ό,τι αφορά την Κονσερβολιά, που επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα ακαρπίας έως και 80-90%, οι τιμές κινούνται στο 1,50€/κιλό στα 110 τεμάχια. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τιμές της Ένωσης Στυλίδας, που θα δώσουν την συνεταιριστική πυξίδα.

Πηγή: olivenews.gr- Βασίλης Ζαμπούνης

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ