Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Πέτρος Κόκκαλης ζητά άμεσα μέτρα για μείωση τιμών στα λιπάσματα και μία νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική

Ο Πέτρος Κόκκαλης ζητά άμεσα μέτρα για μείωση τιμών στα λιπάσματα και μία νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα “Επείγουσα ανάγκη στρατηγικής της ΕΕ για τα λιπάσματα προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη”, τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, μέλος της Επιτροπής AGRI (Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου). Ο ευρωβουλευτής δήλωσε σχετικά πως:

“Σε έναν κόσμο σε κρίση οφείλουμε να επιταχύνουμε την εφαρμογή των προτάσεων μας για ένα βιώσιμο δίκαιο μοντέλο γεωργικής παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει να ατσαλώσουμε την αποφασιστικότητά μας για ένα δίκαιο μέλλον, ειδικά όταν η κρίση έρχεται από από ένα παρελθόν που επιχειρεί μία βίαιη επέλαση ενάντια στις προσπάθειές  μας, είτε μιλάμε για την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, είτε για τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μεταβιβάζονται με ποικίλους τρόπους στην παραγωγή για τον αγρότη  και τελικά στο τραπέζι του τελικού καταναλωτή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συζήτηση, ζητήσαμε από την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος των γεωργικών εισροών, στηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες στη μετάβαση σε φυσικές μεθόδους, ενισχύοντας ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα, προχωρώντας παράλληλα σε μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Λιπάσματα.”

Ακολουθεί όλη η τοποθέτησή του Πέτρου Κόκκαλη στην Ολομέλεια:

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στη χώρα μου την Ελλάδα, οι τιμές που καταβάλλουν οι αγρότες για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σχέση με την περσινή χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για να συνεχίσουν την παραγωγή οι ευρωπαίοι αγρότες, είναι βασικό να διασφαλιστούν προσιτές τιμές στις γεωργικές εισροές. Οι εθνικές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα αλλά αυτά δεν είναι αρκετά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα στην Κρήτη αυτή τη στιγμή οι τιμές των λιπασμάτων για τις ελιές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

Συχνά θεωρείται ότι η χρήση λιπασμάτων – παράλληλα με τη ρύπανση που δημιουργεί – και οι αποδόσεις των καλλιεργειών αποτελούν αναπόφευκτο συμβιβασμό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι εφικτό να αυξηθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων. 

Καλούμε την Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το κόστος των εισροών, στηρίζοντας παράλληλα τους αγρότες στη μετάβαση σε φυσικές μεθόδους, ενισχύοντας ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα. Ταυτόχρονα πρέπει να προτείνει μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Λιπάσματα. 

Το βίντεο της τοποθέτησης: 

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ