Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Ομιλίες από το συνέδριο βαμβακιού στην Λάρισα

Με επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη το 2 πανελλήνιο συνέδριο Βαμβακιού στην Νεάπολη Λάρισας. Ας δούμε παρακάτω χαιρετισμούς και ομιλίες πολιτικών και παραγόντων του βαμβακιού:

Ομιλία ΥΠΑΑΤ κ.Λιβανού:

Κεντρική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος που έγινε στη Λάρισα.

Πεποίθηση του ΥΠΑΑΤ είναι ότι η Ελλάδα και οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να αξιοποιήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα, γεγονός που δίνει προοπτικές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο προϊόν» και «λευκό χρυσό», αφού  προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 45.000 οικογένειες.Ως ενδεικτικό του διεθνούς ενδιαφέροντος για το ελληνικό βαμβάκι ανέφερε ότι γνωστοί  οίκοι του εξωτερικού, όπως η LACOSTE έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο αποτελεί το 80%-85% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός για να μπορέσουν οι Έλληνες παραγωγοί βάμβακος να αξιοποιήσουν αυτήν την προοπτική «πρέπει να προωθήσουμε ένα ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο στην αγορά τομέα βαμβακιού. Να πετύχουμε μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα βάμβακος στην Ελλάδα.  Να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουμε νέους αγοραστές, για να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Οφείλουμε, όλοι μαζί, να δράσουμε ενωμένοι και να στηρίξουμε το ελληνικό βαμβάκι».

Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ρόλος της Διεπαγγελματικής βάμβακος είναι σημαντικός και τόνισε ότι για το ΥΠΑΑΤ «η ενίσχυση της καλλιέργειας βαμβακιού, η στήριξη της ΔΟΒ αλλά και ολόκληρου του τομέα αποτελούν πάγιους στόχους». Και θύμισε ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας του συναντήθηκε με την Διεπαγγελματική και πρότεινε τη σύνταξη μιας ευρύτερης στρατηγικής για το βαμβάκι. Σήμερα κάνοντας πράξη όσα είχε εξαγγείλει έχει δώσει σε διαβούλευση το κείμενο της «Εθνικής Στρατηγικής για την καλλιέργεια, μεταποίηση και εμπορία βαμβακιού στην Ελλάδα», για τη σύνταξη του οποίου ευχαρίστησε τη ΔΟΒ.

Περιγράφοντας τους κεντρικούς στόχους στην καλλιέργεια βάμβακος ο κ. Λιβανός είπε ότι είναι :

– η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας, 

– η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης, 

– η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος και 

– η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών

Για να υλοποιηθεί η κεντρική επιλογή του ΥΠΑΑΤ για επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού , όπως είπε απαιτείται: 

• να ενισχύσουμε την κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού. 

• να προωθήσουμε την έρευνα και καινοτομία, τις πειραματικές καλλιέργειες, τις προηγμένες τεχνολογίες καλλιέργειας. 

• να στοχεύσουμε στην ορθολογικότερη χρήση εισροών, την  εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η πιστοποίηση AGRO 2.  Η ισοδυναμία των προδιαγραφών AGRO 2 και BCI που πετύχαμε με τον ΕΛΓΟ, συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού.Και προσέθεσε ότι το ΥΠΑΑΤ πέτυχε να εξασφαλίσει  την ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκ ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα της ΔΟΒ.

Ο κ. Λιβανός τόνισε: «Με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής, θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό βαμβάκι νέα προοπτική και ώθηση. Να το στηρίξουμε για να οικοδομήσει το δικό του «brandname». Και αυτό το brandname, το «ελληνικό βαμβάκι», να ενισχυθεί σοβαρά στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές.  Όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».
Κλείνοντας ο κ Λιβανός κάλεσε τους παραγωγούς να εργαστούν από κοινού για να χτίσουν ένα κοινό μέτωπο.«Να εκμεταλλευτούμε τις καλές συγκυρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης) και να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο πλαίσιο γι τις παγκόσμιες προοπτικές του ελληνικού βαμβακιού».

Χαιρετισμός Χρήστου Κέλλα βουλευτή ΝΔ Λάρισας:

ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

«Η διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Βάμβακος στη Λάρισα, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η καρδιά του ελληνικού βαμβακιού χτυπά στο θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος παράγει ποιοτικό και πιστοποιημένο βαμβάκι. Γι΄ αυτό και το προϊόν είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου στη Σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, στο οποίο παρέστησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και η Γενική Γραμματέας κα Χριστίνα Καλογήρου, ενώ ευχήθηκε να καταστεί θεσμός για τη Λάρισα, καθώς “η καλλιέργεια βάμβακος στο νομό μας διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός απένειμε τα εύσημα «στο Θεσσαλό παραγωγό, ο οποίος επενδύει στην ποιότητα του προϊόντος, εκπαιδεύεται διαρκώς και χρησιμοποιεί σύγχρονες φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, προσθέτοντας:

«Αξίζουν συγχαρητήρια οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών Βάμβακος, που επιδιώκουν μέσα από συντονισμένες δράσεις και συμμετοχή σε προγράμματα, την αναβάθμιση του βαμβακιού. Σύμμαχός τους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση της ΝΔ, με την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, για να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν.

Η βαμβακοκαλλιέργεια, βρίσκεται μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής, που αφορούν την ψηφιοποίηση της γεωργίας και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και είμαι σίγουρος ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία των ανθρώπων του Υπ. ΑΑΤ και των παραγωγών μας, η επόμενη μέρα προμηνύεται ελπιδοφόρα.

Τέλος, αφού συγχαρώ την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου, καλώ τους εκκοκκιστές να αντιμετωπίσουν τους παραγωγούς ως ισότιμους συνεργάτες, επιβραβεύοντας οικονομικά την προσπάθειά τους να παράξουν το “λευκό χρυσό”».

Χαιρετισμός Βασίλειου Κόκκαλη βουλευτή Σύριζα Λάρισας:

Στη σωστή κατεύθυνση η εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για το βαμβάκι, μέτρα για κόστος παραγωγής και κλιματική αλλαγή

«Η εφαρμογή από την τωρινή κυβέρνηση της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι την οποία υλοποιήσαμε ως προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ίδιους τους παραγωγούς, δείχνει ότι μπορεί να βρεθεί ο κοινός νους στα σπουδαία που αφορούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Άρα, χαίρομαι που ο υπουργός κ. Λιβανός προχθές από το βήμα της βουλής δήλωσε ότι υιοθετεί την εθνική στρατηγική που ήταν αποτέλεσμα δουλειάς όλης της αλυσίδας βάμβακος: παραγωγών και εκκοκκιστών, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας». Τα παραπάνω επεσήμανε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το βαμβάκι, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρισα.

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε επίσης πως «καλό θα ήταν να ενταχθεί σε φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα το βαμβάκι, όπως είναι η στάγδην άρδευση, η οποία θα βοηθήσει πολύ και το περιβάλλον αλλά θα βοηθήσει για την παραγωγή οικολογικού και ποιοτικού βάμβακος. Επίσης, είναι η μέτρηση του ενεργειακού και του υδατικού αποτυπώματος στις βαμβακοκαλλιέργειες. Αυτό μπορεί να γίνει, αλλά είναι κοστοβόρο. Μπορεί να γίνει για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλά είναι κοστοβόρο».

Ο Λαρισαίος πολιτικός υπογράμμισε ότι «από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα οι βαμβακοπαραγωγοί να ακούσουν προτάσεις, ώστε να ενταχθεί το βαμβάκι στους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με όσο γίνεται λιγότερο ενεργειακό αποτύπωμα.Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, το ζήτημα είναι πολυσύνθετο και υπερβαίνει των αρμοδιοτήτων ενός υπουργείου. Μία λύση θα ήταν ο ενεργειακός συμψηφισμός, για όλους τους αγρότες. Για όλους ανεξαιρέτως. Και κάνω έκκληση από αυτό το βήμα, όλοι οι αγρότες και όλοι οι κτηνοτρόφοι να δικαιούνται το δικαίωμα στον ενεργειακό συμψηφισμό.Όπως είναι σήμερα το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, δυστυχώς, δεν τους το επιτρέπει. Πρέπει, όμως, να ληφθεί μέριμνα για αυτό το οποίο είχε ξεκινήσει το 2018, ώστε αυτό το δικαίωμα, στον ενεργειακό συμψηφισμό τον έχουν μόνο εβδομήντα πέντε αγρότες σε όλο το Νομό Λάρισας».

Αναφέρθηκε τέλος και στο ζήτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, τονίζοντας πως «οι τιμές της διαφοράς ήταν πολύ μικρές, αν εξαιρέσουμε τον covid-19. Παρ’ όλα αυτά, δόθηκαν ως επιστρεπτέες προκαταβολές στους παραγωγούς βαμβακιού 47.656.715 ευρώ. Αυτά είναι τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου είναι και υπεύθυνο για αυτού του είδους τις ενισχύσεις. Ο μεγάλος στόχος πρέπει να παραμένει ένας: Η παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού που θα ωφελήσει όλη την παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος».

Φώτος από πάνελ και από το κοινό:

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ