Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 113% τα τελευταία 5 χρόνια, τα φασόλια 70,5%

Άλλα βασικά προϊόντα, όπως το μεταλλικό νερό χωρίς αλκοόλ και η λευκή ζάχαρη σε κόκκους, σημείωσαν επίσης σημαντικές αυξήσεις τιμών από το 2019 έως το 2024.

Καθώς το κόστος διαβίωσης συνεχίζει να αυξάνεται σε πολλές χώρες, οι τιμές των τροφίμων είναι από τις πλέον επιβαρυμένες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια σειρά από προϊόντα, τόσο βασικά όσο και περιστασιακές λιχουδιές, όπως φρούτα, γάλα, σοκολάτα και παγωτό, έχουν επηρεαστεί. Ορισμένα είδη, όπως το ελαιόλαδο, τα φασόλια και η ζάχαρη, έχουν δει ιδιαίτερα ανησυχητικές αυξήσεις τιμών.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι γεωπολιτικές ανησυχίες και ο απότομος πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό, καθώς και η περιφερειακή δυναμική της αλυσίδας εφοδιασμού. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Αϊτή και ο Λίβανος έχουν επίσης πληγεί σκληρά από την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Μια πρόσφατη μελέτη του BravoVoucher.co.uk, χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανέλυσε ποια είδη τροφίμων έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τα τελευταία 5 χρόνια, με το ελαιόλαδο, τα ψημένα φασόλια και τη ζάχαρη να βρίσκονται στην κορυφή.

Ποια είδη διατροφής έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τα τελευταία 5 χρόνια;

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές του ελαιολάδου έχουν εκτοξευθεί κατά 113,8% από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2024, με τα μπουκάλια των 500 ml έως 1 λίτρου να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται από περίπου 3,76 λίρες (4,41 ευρώ) κατά μέσο όρο τον Μάρτιο του 2019 σε περίπου 8,04 λίρες τον Μάρτιο του 2024.

Αυτό οφειλόταν κυρίως σε προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού παγκοσμίως, ιδίως μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό με τη σειρά του, έδωσε επίσης αφορμή για τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες επιτέθηκαν σε φορτηγά και εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Τα γεγονότα αυτά προσέθεσαν σημαντικό χρόνο ταξιδιού στα ταξίδια των εμπορικών πλοίων, οδηγώντας σε σοβαρές καθυστερήσεις στις παραδόσεις, καθώς και σε σημαντική αύξηση των τιμών του ελαιολάδου. Επιπλέον, συνέβαλαν επίσης στην αποσταθεροποίηση της περιοχής της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας σε αυξανόμενες ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή έχουν επίσης επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου, καθώς αρκετοί ελαιώνες σε χώρες-κλειδιά, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, στέρεψαν λόγω σοβαρών ξηρασιών και πλημμυρών που προκλήθηκαν από χαλαζοπτώσεις.

Ένα άλλο βασικό βασικό προϊόν, η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, σημείωσε παρόμοια πορεία, με αύξηση των τιμών κατά 67,6%, με τις σακούλες του 1 κιλού να αυξάνονται από 0,71 λίρες το 2019 σε 1,19 λίρες το 2024. Παρόμοια με το ελαιόλαδο, οι καλλιέργειες ζάχαρης έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ιδίως από την ξηρασία σε βασικές χώρες παραγωγής ζάχαρης, όπως η Ινδία.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι τιμές της πατάτας έχουν σημειώσει πτώση περίπου 13% κατά την τελευταία πενταετία, με τις τιμές να πέφτουν από 1,04 λίρες ανά κιλό το 2019 σε 0,90 λίρες ανά κιλό.

Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί πελάτες επιλέγουν να χρησιμοποιούν συμβολαιοποιημένες ποσότητες για να αγοράζουν πατάτες από τους προμηθευτές, αντί για προμήθειες ελεύθερης αγοράς. Αυτό οδήγησε αρκετούς παραγωγούς να αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές προκειμένου να ενισχύσουν τις αγορές. Οι εποχικές μειώσεις στις τιμές της πατάτας είναι επίσης αρκετά φυσιολογικές, λόγω του ότι η καλλιέργεια έχει πολλές ποικιλίες, οι οποίες είναι έτοιμες για συγκομιδή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Οι τιμές των ράβδων δημητριακών έχουν επίσης μειωθεί κατά 3% από το 2019 έως το 2024, με τις τιμές να μειώνονται από 0,35 σε 0,34 λίρες από το 2019 έως το 2024. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής οδηγεί τους καταναλωτές μακριά από τα επώνυμα προϊόντα και αντ’ αυτού να επιλέγουν φθηνότερα, ή προϊόντα μάρκας καταστήματος.

Τα δημητριακά έχουν επίσης πέσει θύματα του shrinkflation, όπου συχνά, οι τιμές των κουτιών ή των ράβδων δημητριακών αυξάνονται, ωστόσο, το βάρος του περιεχομένου μειώνεται ανεπαίσθητα, αφήνοντας τους καταναλωτές να αισθάνονται ότι μπορεί να μην έχουν πάρει την αξία των χρημάτων τους.

Λιπάσματα

Η κλιμάκωση του κόστους των λιπασμάτων, καθώς και οι καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού λιπασμάτων έχουν επίσης οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών των καλλιεργειών. Ωστόσο, τα λιπάσματα εξακολουθούν να αποτελούν το κλειδί για την προστασία των καλλιεργειών από ακραίες καιρικές συνθήκες με πράγματα όπως τα ειδικά θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τις αντοχές των φυτών στην ξηρασία, καθώς και την αύξηση των αποδόσεων της συγκομιδής.

Πηγή: euronews.gr

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ