Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Οι τελευταίοι νομάδες κτηνοτρόφους στο Αργυροπούλι Τυρνάβου – Πώς μετακινούνται στα βουνά

Στην άυλη πολιτιστική κληρονομία της UNESCO έχει ενταχθεί η πανάρχαιη παράδοση μετακίνησης κοπαδιών. Οι «Συνδέσεις» με τον ρεπόρτερ Βαγγέλη Μητρούσια ακολουθούν τους τελευταίους νομάδες κτηνοτρόφους στο Αργυροπούλι Τυρνάβου όπου έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η μετακίνηση των αιγοπροβάτων στα βουνά για βόσκηση.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα δίκτυο μετακινούμενων κτηνοτρόφων που το χειμώνα μεταφέρουν τα κοπάδια τους σε πεδιάδες και το καλοκαίρι στα βουνά.

Έχοντας ως καλοκαιρινό προορισμό τα βουνά της Πίνδου ο κτηνοτρόφος Χρήστος Αποστολίνας δήλωσε ότι κάθε χρόνο, το διάστημα από 15 – 20 Μαΐου αναχωρεί για τα βουνά και το χειμώνα επιστρέφει με τα αιγοπρόβατα στο Αργυροπούλι, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Καρατζόλι.

«Άνοιξη και φθινόπωρο, σαν νομάδες, μεταφέρουμε τα κοπάδια Βλάχοι και Σαρακατσαναίοι» είπε στην κάμερα του EΡΤΝews o αυτοκινητιστής Θεόδωρος Ρίζος που συνδράμει με το φορτηγό του στην μεταφορά των ζώων. O ίδιος ανέδειξε και το πρόβλημα έλλειψης βοσκών μια και οι Έλληνες σπάνια θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα.

Πηγή: Συνδέσεις | EΡΤΝews

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ