Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, η πρώτη εκτελεστική σύμβαση που αφορά στη διανομή φρούτων και γάλακτος στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Περιφερειών Αττικής και Δυτικής Ελλάδας. Άμεσα αναμένεται η υλοποίησή της.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  συμμετέχει και υλοποιεί ως εθνικός φορέας το «Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος». Άμεσα ωφελούμενοι του προγράμματος είναι 150.000 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε δημόσια σχολεία επιλεγμένων περιοχών της χώρας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εθνικές και ενωσιακές πιστώσεις συνολικού ύψους 16.522.366,68 €. Η ενωσιακή δαπάνη, για τα έτη 2020/2021, 2021/2022 και 2022/2023, ανέρχεται στα 14.308.710,00 €, και η εθνική δαπάνη 2.213.656,68 €.

Η εφαρμογή του προγράμματος στοχεύει: α) Στην αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων-λαχανικών και γάλακτος στην διατροφή των παιδιών. β) Στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και για το  λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ολοκληρωμένο έργο με  τέσσερις αλληλοεξαρτώμενες και συμπληρωματικές δράσεις:

–           Δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία: Η επιλογή των προϊόντων πραγματοποιείται βάσει της εποχικότητας και της διαθεσιμότητάς τους

–           Δωρεάν διανομή πλήρους παστεριωμένου γάλακτος

–           Μέτρα/ Δράσεις Προβολής και Αξιολόγησης και Συνοδευτικά Εκπαιδευτικά μέτρα με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε μαθητές/ μαθήτριες

–           Ηλεκτρονική πλατφόρμα με ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε μαθητές/ μαθήτριες

Για κάθε μία από τις ανωτέρω δράσεις έχουν διενεργηθεί ηλεκτρονικοί ανοικτοί Διαγωνισμοί  για την  σύναψη συμφωνιών πλαισίου διάρκειας 3 ετών,  οι οποίοι- αν και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης ο καθένας –(κυρίως λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων), βαίνουν προς ολοκλήρωση . 

Ο πρώτος από τους διαγωνισμούς, που οι εκτελεστικές συμβάσεις του υπογράφονται εντός των επόμενων ημερών, (με την πρώτη για την Περιφέρεια Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, να έχει αναρτηθεί υπογεγραμμένη στο ΚΗΜΔΗΣ σήμερα 21/2) αφορά την διανομή φρούτων και λαχανικών στις εξής γεωγραφικές ζώνες:

Α ΖΩΝΗ:        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: περιλαμβάνει σχολεία Βόρειου, Νότιου, Κεντρικού, Δυτικού, Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Πειραιώς,

Β ΖΩΝΗ:        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: περιλαμβάνει σχολεία Περιφερειακής ενότητας  Θεσσαλονίκης,

Γ ΖΩΝΗ:        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,  περιλαμβάνει σχολεία της Πάτρας και όμορων περιοχών,

Δ ΖΩΝΗ:        ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ: περιλαμβάνονται οι ΠΕ Ρεθύμνου & Ηρακλείου.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ