Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Να χρηματοδοτηθούν όλοι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης ζητάει ο αρχηγός του κόμματος «Ελληνική λύση» Κυριάκος Βελόπουλος

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στην Βουλή για το καυτό θέμα των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης,  με τη σκυτάλη να παίρνει ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη βουλή, προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.Αναλυτικά στην ερώτηση, αναφέρονται τα εξής:

Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ   Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ.  «Αίτημα έγκρισης επιλαχόντων αγροτών της «Δράσης 4.1.1» που συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα»   

Κύριε Υπουργέ,

Γίναμε αποδέκτες υπομνήματος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Κεντρικής Ελλάδας, στο οποίο μας ζητούν να μεσολαβήσουμε, ώστε να εγκριθεί το αίτημα των επιλαχόντων αγροτών για το «μετρό 4.1.1», του «προγράμματος σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης του έτους 2018». Σύμφωνα με τους ως άνω, το παραπάνω πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια αγροτών, που συνδέονται, κυρίως, με τον τομέα των οπωροκηπευτικών, της αιγοπροβατοτροφίας και την παραγωγή ζωοτρόφων και πρέπει να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια: α) να είναι επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία ή β) να είναι νέοι γεωργοί του «Υπομέτρου 6.1» κατά την έννοια του άρθρου 2 του Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και γ) να είναι νομικά πρόσωπα, με κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

Όπως μας ενημέρωσαν οι ως άνω αγρότες, προερχόμενοι, τόσο από την κεντρική Ελλάδα, όσο και από όλη την υπόλοιπη ελληνική Επικράτεια, ενώ, εγκρίθηκε η συμμέτοχη τους, μετά από σχετική αίτηση τους, ενημερώθηκαν ότι είναι επιλαχόντες, καθώς, δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια για το παραπάνω πρόγραμμα.

Παραθέτουμε το υπόμνημα των αγροτών που αναφέρει τα εξής:

 

«Υπόμνημα συντονιστικής επιτροπής αγροτών Κεντρικής Ελλάδας :

α) να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η προκήρυξη το 2018, είχε να βγει από το 2011 γιαυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες, οι οποίοι όμως θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους, στα χωριά τους.

β) με τις υλοποιήσεις του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην μείωση του κόστους παραγωγής, στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

γ) μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ, το νέο ΠΑΑ, αλλά και από εθνικούς πόρους, όπως βρέθηκαν κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ή τον κορωνοϊο με παρόμοιο τρόπο μπορούν να βρεθούν για τα σχέδια βελτίωσης

δ) θυμίζουμε ότι η επιδότηση είναι στον μισό προϋπολογισμό που σημαίνει θα βάλουμε λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε φόρους και φπα στο κράτος που σημαίνει ότι και το κράτος χάνει έσοδα από φόρους, αλλά και εμείς ως αγρότες επενδύουμε.

ε) όλοι εμείς όταν εγκριθήκαμε κάναμε και δηλώσαμε την φυσιολογική κατάσταση , δεν κάναμε διάφορα τερτίπια ώστε να αυξήσουμε την βαθμολογία.

στ) να θυμίσουμε ότι η βαθμολογία ήταν άδικη σε αρκετούς κλάδους, ενδεικτικά το 80% των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων ή οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών που παρέμειναν επιλαχόντες επειδή έτσι έκριναν κάποιοι.

ζ) εξαιτίας κάποιων κανόνων του μέτρου μας πέταξαν από αυτό έξω, ενώ δεν πρέπει να στοχοποιούμαστε, είμαστε αγρότες του μόχθου.

Κατόπιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 με την παροχή επιπλέον κονδυλίων».

 Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να αυξήσετε τους οικονομικούς πόρους της «Δράσης 4.1.1», ως άνω, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν και να χρηματοδοτηθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020);

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ