Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Συγκροτήθηκε Επιτροπή αγροτών για να περάσουν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης

 Τι αναφέρει η επιστολή που απέστειλε προς το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό

Όπως γράψαμε αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΑγροΈκφραση» του Σαββάτου, συγκροτήθηκε Επιτροπή αγροτών από την Κεντρική Ελλάδα, με σκοπό την ένταξη όλων των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018, και συγκεκριμένα του Μέτρου 4.1.1., καθότι του 4.1.3 έχουν περάσει όλοι.

Η παραπάνω επιτροπή, απέστειλε σχετική επιστολή  στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με το θέμα και το παρασκήνιο που υπάρχει, μπορείτε να διαβάσετε στην εφημερίδα που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Στην επιστολή της επιτροπής των αγροτών, η οποία να σημειώσουμε, θα διευρυνθεί και από άλλες περιοχές, αναφέρονται τα εξής:  

«Αξιότιμε κε υπουργέ αφού σας συγχαρούμε για το νέο πόστο σας θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα σημαντικό αίτημα. Ο πολύς κόσμος αγροτών-επενδυτών (παλιοί αλλά και νέοι του μέτρου 6.1) στην Κεντρική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάναμε αίτηση αν και εγκριθήκαμε , ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια , ότι είμαστε επιλαχόντες.

1) Να θυμίσουμε ότι όταν βγήκε η προκήρυξη το 2018, είχε να βγει από το 2011 γι αυτό υπήρχαν τόσοι πολλοί αγρότες, οι οποίοι όμως θέλουν να επενδύσουν πραγματικά και να μείνουν στο τόπο τους, στα χωριά τους.

2) Με τις υλοποιήσεις του προγράμματος συνεισφέρουμε στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου , στην προστασία του περιβάλλοντος , στην μείωση του κόστους παραγωγής , στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

3) Μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ, το νέο ΠΑΑ , αλλά και από εθνικούς πόρους, όπως βρέθηκαν κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ή τον κορωνοϊο με παρόμοιο τρόπο μπορούν να βρεθούν για τα σχέδια βελτίωσης

4) Θυμίζουμε ότι η επιδότηση είναι στον μισό προϋπολογισμό που σημαίνει θα βάλουμε λεφτά και εμείς θα πληρώσουμε φόρους και φπα στο κράτος που σημαίνει ότι και το κράτος χάνει έσοδα από φόρους , αλλά και εμείς ως αγρότες επενδύουμε.

5) Όλοι εμείς όταν εγκριθήκαμε κάναμε και δηλώσαμε την φυσιολογική κατάσταση , δεν κάναμε διάφορα τερτίπια ώστε να αυξήσουμε την βαθμολογία .

6) Να θυμίσουμε ότι η βαθμολογία ήταν άδικη σε αρκετούς κλάδους , ενδεικτικά το 80% των αγελαδοτρόφων-βοοτρόφων ή οι παραγωγοί μεγάλων καλλιεργειών που παρέμειναν επιλαχόντες επειδή έτσι έκριναν κάποιοι.

7) Εξαιτίας κάποιων κανόνων του μέτρου μας πέταξαν από αυτό έξω, ενώ δεν πρέπει να στοχοποιούμαστε , είμαστε αγρότες του μόχθου.,

Κατόπιν όλα τα παραπάνω αιτούμαστε την έγκριση όλων των επιλαχόντων αγροτών στο πρόγραμμα 4.1.1 με την παροχή επιπλέον κονδυλίων».

Η συντονιστική  επιτροπή αγροτών Κεντρικής Ελλάδας :

  1. Κυριτσάκας Βάιος από νομό Λάρισας  (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)
  2. Τάτσιος Κώστας από νομό Λάρισας (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)
  3. Κωσταφάκας Αθανάσιος από νομό Λάρισας (βοοειδή)
  4. Χονδροδίνης Γεώργιος από νομό Μαγνησίας (σιτηρά και ακρόδρυα)
  5. Γαϊτανάς Δημήτριος από νομό Μαγνησίας (αιγοπρόβατα)
  6. Κακαράντζας Σαμψών από νομό Καρδίτσας  (θερμοκήπια)
  7. Κοκώνη Μαρία από νομό Τρικάλων (βοοειδή)
  8. Στεφανούδης Παναγιώτης από νομό Φθιώτιδας (φυτά μεγάλης καλλιέργειας)

Μάλιστα για το ίδιο θέμα κατέθεσαν πρώτοι (σίγουρα θα ακολουθήσουν και από άλλα κόμματα) ερώτηση οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ τα παρακάτω:

Ε. Λιακούλη: «Αγρότες Επιλαχόντες Σχεδίων Βελτίωσης: είναι πολλοί για να αγνοηθούν…»

Σε ερώτηση προχώρησε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της βουλευτή ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σε συνέχεια προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της ίδιας, αλλά και του κόμματος, για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από πλευράς της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να βρεθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν την συμπερίληψη στους επιτυχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης και του μεγάλου αριθμού επιλαχόντων.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Την κατάσταση στα χέρια τους αναγκάζονται να πάρουν οι παραγωγοί, σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης του 2018, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών σε όλη τη χώρα και το οποίο οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής είχαμε επισημάνει ήδη από τον Ιούλιο του 2020, με συνεχείς παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικά δημοσιεύματα, για τον σκοπό αυτό συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή αγροτών-επενδυτών, που ανήκουν στην κατηγορία των επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία αποτελείται κυρίως από ενδιαφερόμενους της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξει και περαιτέρω διεύρυνση, με την προσθήκη στην αγροτών από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά, μιας και οι επιλαχόντες δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Ελλάδα.

Όπως μάλιστα τονίζεται, στόχος του εν λόγω Συντονιστικού είναι τόσο η ανάδειξη του προβλήματος του άδικου αποκλεισμού των επιλαχόντων αγροτών, όσο και η πίεση προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να πειστεί για το δίκαιο αίτημα των χιλιάδων ενδιαφερομένων και να λάβει σχετική πολιτική απόφαση, που τελικά θα τους εντάσσει στα Σχέδια Βελτίωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι παλιοί αγρότες-επενδυτές, όσο και οι νέοι του μέτρου 6.1 σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατέθεσαν αίτηση η οποία εγκρίθηκε, ενημερώθηκαν ωστόσο αργότερα ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν(!), και συνεπώς θεωρούνται επιλαχόντες. Επιπλέον, σημειώνεται ότι κάλλιστα στα Σχέδια Βελτίωσης μπορούν να μεταφερθούν κονδύλια από το απερχόμενο ΠΑΑ στο νέο ΠΑΑ, όπως βέβαια μπορούν να κατευθυνθούν και άλλοι εθνικοί πόροι, όπως συνέβη στην περίπτωση της εξισωτικής αποζημίωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν ένα θετικότατο εργαλείο στήριξης και διατήρησης των αγροτών στον τόπο τους και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την Πολιτεία, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό για το αν είναι ενήμερος για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με το μεγάλο αριθμό επιλαχόντων των Σχεδίων Βελτίωσης, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα θα μείνουν εκτός διαδικασιών και επιδότησης, καθώς και αν σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να εγκριθούν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες στο πρόγραμμα 4.1.1, με την παροχή επιπλέον κονδυλίων»

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλης Κεγκέρογλου

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Μιχάλης Κατρίνης

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γιώργος Φραγγίδης

 

Toυ Ντίνου Μακά

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ