Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς ζητά ο Κόκκαλης από τον Λιβανό

Την κατ’ επείγουσα λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της σφήκας καστανιάς, λόγω μη ανανέωσης του σχετικού προγράμματος, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Στην ερώτησή του, ο κ. Κόκκαλης τονίζει την κρισιμότητα της κατάστασης για ένα δυναμικό για τη χώρα μας εξαγώγιμο προϊόν όπως το κάστανο και ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Αναλυτικά η ερώτησή του: «Κύριε υπουργέ, το κάστανο αποτελεί για την χώρα μας εμβληματικό προϊόν με εξαγωγές στο εξωτερικό. Στο Ν. Λάρισας και συγκεκριμένα στον Δήμος Αγιάς και στο Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται καστανιές οι οποίες αποτελούνε για αρκετές οικογένειες το μοναδικό εισόδημα.

Φέτος όμως απειλούνται τα καστανοπερίβολα από την σφήκα της καστανιάς και συγκεκριμένα όσο εξελίσσεται η βλάστηση των καστανιών τόσο περισσότερες είναι οι ενδείξεις για προσβολή μεγάλης έκτασης. Υπάρχει έντονη προσβολή στις άγριες καστανιές, όσο και στα ήμερα- καλλιεργούμενα δέντρα η οποία γίνεται αντιληπτή τώρα. Αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε σε οριακό σημείο σε ότι αφορά την εξέλιξη της προσβολής.

Επειδή το τελευταίο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ (σε συνεργασία με το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ) για την βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ (ήταν διετές 2017-2019, ύψους 51.700 ευρώ).

Επειδή επείγει αφενός η προμήθεια των ωφέλιμων παράσιτων καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς αλλά και η υπεύθυνη και έγκαιρη –ιδίως- ενημέρωση των καστανοπαραγωγών και των συνεταιρισμών κάστανου από επιστήμονες του ΥΠΑΑΤ και της ΔΑΟΚ ( Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας).
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπισθεί εγκαίρως η μεγάλη απειλή για το κάστανο(σφήκα), δοθέντος ότι δεν ανανεώθηκε το σχετικό πρόγραμμα;
2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του, ενόψει του κατ’ επείγοντος του θέματος;»

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ