Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Να γίνει μη επιστρεπτέα η προκαταβολή για τους αγρότες ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Να μην γίνει κανένας συμψηφισμός μεταξύ ειδικής αγροτικής αποζημίωσης και επιστρεπτέας προκαταβολής και να γίνει τελικά μη επιστρεπτέα η προκαταβολή για τους αγρότες», είναι το θέμα της επερώτησης προς τους συναρμόδιους υπουργούς από πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, το ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μεγάλη ανησυχία κι αναστάτωση έχει προκληθεί σε χιλιάδες ενταγμένους στο Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης παραγωγούς με την έκδοση των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στα ειδοποιητήρια αυτά εμφανίζονται ως οφειλέτες του συνόλου του επιστρεπτέου τμήματος, τη στιγμή που έχει ήδη παρακρατηθεί το 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις ειδικές ενισχύσεις που έλαβαν από το ως άνω Πλαίσιο προς ενίσχυση και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις παραγωγών που παρακρατήθηκε το συνολικό ποσό της ενίσχυσης για να καλυφθεί το παραπάνω 50%.

Κι ενώ όλοι πίστευαν πως επρόκειτο για λάθος ήρθε τις προηγούμενες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ και με εγκύκλιό του προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Στην εγκύκλιο αυτή ο Οργανισμός αναφέρει πως η παρακράτηση που έγινε από τις κορωνοενισχύσεις δεν αντιστοιχούσε στο επιστρεπτέο αλλά στο μη επιστρεπτέο τμήμα της Προκαταβολής και κατά συνέπεια οι αγρότες που έλαβαν τις ενισχύσεις με την ως άνω παρακράτηση θα συνεχίσουν να οφείλουν το σύνολο του επιστρεπτέου τμήματος. Επιπλέον, ο Οργανισμός ενημερώνει δια τις εγκυκλίου του τους αγρότες αυτούς πως θα αναζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα υπερβάλλοντα ποσά σε εκείνες τις περιπτώσεις που το μη επιστρεπτέο τμήμα, όπως έχει εκκαθαριστεί από την ΑΑΔΕ, υπερβαίνει το ποσό που είχε αρχικά παρακρατηθεί.

Γίνεται αντιληπτό πως μία τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη στον αγροτο-κτηνοτροφικό κόσμο, που ήδη είναι πολλαπλά στρυμωγμένος από το υψηλό κόστος παραγωγής, τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής αλλά και τις καταστροφές που υφίσταται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αντί, λοιπόν, μέσα σε αυτές τις συνθήκες να ενισχύεται πραγματικά η αγροτική παραγωγή, φαίνεται από την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ ένας χωρίς προηγούμενο εμπαιγμός, που θα οδηγήσει πολλούς αγρότες τελικά όχι μόνο να έχουν λάβει ελάχιστο ποσό από την κορωνοενίσχυση (λόγω της παρακράτησης του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής), αλλά να χρωστούν επιπλέον την επιστρεπτέα προκαταβολή και να είναι πιθανόν να λάβουν ειδοποιητήριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να επιστρέψουν και τη μικρή ενίσχυση που έλαβαν.

Είναι αναγκαίο, ως εκ τούτου, άμεσα να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατείνουν στην πραγματική ενίσχυση του αγροτικού τομέα, όπως εν προκειμένω να γίνει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή μη επιστρεπτέα για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει η αντιστοίχιση της ειδικής αγροτικής αποζημίωσης προς το μη επιστρεπτέο τμήμα της ως άνω Προκαταβολής γεγονός που συνεπάγεται την ελαχιστοποίηση της ουσιαστικής ενίσχυσης των κομματιών εκείνων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου που υπέστησαν τις έντονες συνέπειες της πανδημίας.

  • ΕΠΕΙΔΗ από τις ενισχύσεις που έλαβαν κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων από το Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης παρακρατήθηκε ποσό ίσο με το 50% του ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έχουν επίσης λάβει.
  • ΕΠΕΙΔΗ όπως εξήγησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ με εγκύκλιό του το ποσό της παρακράτησης αντιστοιχεί στο μη επιστρεπτέο τμήμα της προκαταβολής.
  • ΕΠΕΙΔΗ σύμφωνα με τα λεχθέντα στην εγκύκλιο οι παραγωγοί που έλαβαν την κορωνοενίσχυση «κουτσουρεμένη» ή και δεν την έλαβαν καθόλου λόγω της παρακράτησης του ως άνω 50% οφείλουν τελικά το σύνολο του επιστρεπτέου τμήματος της Προκαταβολής.
  • ΕΠΕΙΔΗ ο ΟΠΕΚΕΠΕ προτίθεται να αναζητήσει το υπερβάλλον ποσό σε εκείνες τις περιπτώσεις που το συνολικό ποσό του μη επιστρεπτέου τμήματος υπερβαίνει την παρακράτηση του 50% ως άνω.
  • ΕΠΕΙΔΗ όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν αφόρητα το ήδη βεβαρημένο αγροτικό εισόδημα, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την ασφυξία των παραγωγών και την αδυναμία να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
  • ΕΠΕΙΔΗ τελικά με αυτές τις εξελίξεις φαίνεται πως οι ειδικές ενισχύσεις δόθηκαν στους αγρότες μόνο για λόγους προσωρινής ικανοποίησης των αιτημάτων τους, ενώ ουσιαστικά επιτείνουν την ομηρία τους και δημιουργούν νέα χρέη.
  • ΕΠΕΙΔΗ ένα μέτρο ενίσχυσης των αγροτών είναι η μη επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Θα προβεί σε ρύθμιση ο Υπουργός Οικονομικών ώστε να γίνει για τους παραγωγούς ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή ;

2. Θα προβούν σε ρύθμιση οι Υπουργοί ώστε οι ειδικές αγροτικές ενισχύσεις που έλαβαν οι προβλεπόμενες κατηγορίες παραγωγών να μη αντιστοιχούν προς το μη επιστρεπτέο τμήμα της Προκαταβολής;

3. Θα παύσει οποιαδήποτε αναζήτηση ξεκινήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά αναφορικά με τις κορωνοενισχύσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τόλκας Άγγελος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ