Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Μικρή συμμετοχή στη διαμαρτυρία των αγροτών στις Βρυξέλλες

Η διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δεν έχει την υποστήριξη της κύριας οργάνωσης Ευρωπαίων αγροτών, της Copa-Cogeca.

Σε ένα χωράφι μακριά από το κέντρο των Βρυξελλών και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τρακτέρ και αγρότες συγκεντρώθηκαν για άλλη μια φορά για να διαμαρτυρηθούν κατά των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανονισμών, με διαδηλωτές από την Πολωνία, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Η οργάνωση “Δύναμη για την Υπεράσπιση των Αγροτών” ανέμενε να παρευρεθούν 15.000 έως 20.000 άτομα, αλλά τελικά ήταν περίπου 2.000. Σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, περίπου 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του περίφημου Atomium.

Ένας από τους πιθανούς λόγους ήταν η υποστήριξη πολιτικών και ακροδεξιών ομάδων. Η Σιέτα Βαν Κειμπεμα, μία από τους εκπροσώπους της, το αρνείται αυτό. «Πρόκειται για ένα ψέμα που έχουμε ακούσει ξανά και ξανά», λέει. Υποστηρίζει ότι το όλο θέμα οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την αγροτική της ομάδα, η οποία είχε απαιτήσει από τους συμμετέχοντες να μην συμπεριφέρονται βίαια και να μην πίνουν αλκοόλ. «Δεν υπάρχει πολιτική σε αυτή τη διαμαρτυρία και δεν υπάρχει τίποτα εξτρεμιστικό σε αυτήν, εκτός από το ότι οι άνθρωποι λένε ψέματα», υπερασπίζεται.

Όμως ο κατάλογος των ομιλητών δείχνει μια διαφορετική εικόνα με ομιλίες πολιτικών από ακροδεξιά κόμματα όπως το φλαμανδικό Vlaams Belang ή το πολωνικό PiS. Η κύρια οργάνωση αγροτών της ΕΕ, η Copa-Cogeca, διαχώρισε τη θέση της από την εκδήλωση και ισχυρίζεται ότι κανένα μέλος της δεν έλαβε μέρος σε αυτήν.

Για τους Ευρωπαίους Πράσινους αυτό αποτελεί επίσης λόγο ανησυχίας και το υπερασπίστηκαν σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν το πρωί της Τρίτης. «Η ακροδεξιά τροφοδοτεί τους αγρότες με το ψέμα ότι η Ευρώπη και το Πράσινο Σύμφωνο φταίνε για τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος και ευρωβουλευτής Μπας Έικουτ.

Πρόσφατα, εν μέσω αγροτικών διαμαρτυριών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου και απέσυρε έναν νόμο που επρόκειτο να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων στον τομέα. Αλλά για τους αγρότες “αυτό δεν είναι αρκετό”, εξηγεί ο γενικός γραμματέας του γαλλικού αγροτικού συντονισμού Κριστιάν Κονβέρ. “Υπήρξαν κάποιες μικρές αλλαγές που είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, αλλά προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο, δεν έχουν οικονομικό νόημα.

Πηγή : euronews.com

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ