Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Με υπεύθυνη δήλωση λύνεται το πρόβλημα των Σχεδίων Βελτίωσης για τα Net Metering

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Λύση στο πρόβλημα με τη σύμβαση σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, που θέλουν να κατασκευάσουν   φωτοβολταϊκά πάρκα Net Metering και Virtual Net Metering, μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης, με σκοπό τη μείωση του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, φαίνεται να δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με σχετική παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ.

Πιο αναλυτικά, όπως γράφαμε στην «ΑγροΕκφραση» στις 22 Απριλίου 2023:, «τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν αγρότες και αγροτικοί φορείς που θέλουν να ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, με σκοπό την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων Net Metering και Virtual Net Metering, δηλαδή εικονικό συμψηφισμό, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, το οποίο την τελευταία 4ετία, έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο λόγος που οι αγρότες αλλά και οι αγροτικοί φορείς ανησυχούν, είναι πως στη σχετική Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, μια εκ των προϋποθέσεων είναι η ύπαρξη Σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Για όσους όμως γνωρίζουν, τα του ΔΕΔΔΗΕ, ξέρουν ότι Σύμβαση σύνδεσης μέχρι την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, που είναι η 15η Μαΐου 2023(σ.σ. σήμερα η ημερομηνία είναι 30/5), ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να υπάρχει, ούτε μια στο εκατομμύριο. Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, ΚΑΝΕΝΑΣ αγρότης δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί των Σχεδίων Βελτίωσης για κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων Net Metering και Virtual Net Metering».

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, επισημαίναμε:

«Για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτή η «σκόπελος», θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, να δώσει μια παράταση για τη Σύμβαση με το ΔΕΔΔΗΕ, τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να μπορέσει να ανοίξει καμία γραμμή. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αγροτικά Net Metering έως 50 kW.

Επίσης μια εναλλακτική αποτελεί, το να ζητείται από τον επενδυτή αγρότη, η κατάθεση πλήρη φακέλου στο ΔΕΔΔΗΕ, κατά τα πρότυπα της διαδικασίας για την άδεια χρήσης νερού».

Με βάση τα παραπάνω, μέσα στον Απρίλιο, υπήρξε σχετική συνάντηση της ΕΘΕΑΣ και πιο συγκεκριμένα αντιπροσωπείας των φυτών μεγάλης καλλιέργειας, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, όπου τέθηκε και το πρόβλημα με του όρου της Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, αναφορικά με την ύπαρξη σύμβαση σύνδεσης από τον  ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΘΕΑΣ κ. Μόσχο Κορασίδη καθώς και τον Αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστο Γιαννακάκη, ο υπουργός, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για το συγκεκριμένο πρόβλημα, συμφώνησε να υπάρξει λύση, μέσω της κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης από τους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Πιο αναλυτικά, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες, αφού καταθέσουν στο ΔΕΔΔΗΕ ηλεκτρονική αίτηση για σταθμό ΑΠΕ από αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering) ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Nirual Net Metering), ακολούθως για τα Σχέδια Βελτίωσης, αντί να κατατεθεί η Σύμβαση σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ, να κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του αγρότη, ότι έχει καταθέσει την ηλεκτρονική αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ και όταν ο ΔΕΔΔΗΕ του χορηγήσει τους όρους σύνδεσης, τότε θα καταθέσει και τη σχετική σύμβαση σύνδεσης, που απαιτείται από την Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης.

 Η παραπάνω λύση, έρχεται να διορθώσει μια τεράστια αδικία, αφού ήταν μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι κανένας αγρότης, δεν θα μπορούσε να καταθέσει σύμβαση σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ, ούτε στις 30 Μαΐου, μιας και όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, αποδίδονται τουλάχιστον μετά την πάροδο τουλάχιστον 4άρων μηνών από την αίτηση, και η αδικία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν, με βάση την ίδια την Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, υπάρχει ισχυρή μοριοδότηση για τις ΑΠΕ, ενώ στην πράξη, δεν μπορούσε να ενταχθεί κανένας αγρότης.     

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ