Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Με το χέρι μαζεύουν το “τσάι Ολύμπου” στην Πιερία

Σε πάνω από από 1.000 στρέμματα η καλλιέργειά του

Το περίφημο «τσάι Ολύμπου» ξεκίνησαν να μαζεύουν πριν λίγες μέρες με τα χέρια από τις πλαγιές των Πιερίων και του Ολύμπου καλλιεργητές της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια στις πλαγιές των Πιερίων  και του Ολύμπου, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μ. καλλιεργείται το εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης βότανο, το τσάι του βουνού σιδερίτης (sideritis scardica), γνωστό σε όλους πλέον «Τσάι Ολύμπου». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αρχές Ιουνίου ξεκινά η συγκομιδή του σιδερίτη «Τσάι Ολύμπου». Το υπέροχο και αρωματικό, με τις θαυμάσιες ιδιότητές του «Τσάι Ολύμπου» δίνει ένα ευεργετικό αφέψημα για το οργανισμό μας.

Η συγκομιδή του “τσαγιού Ολύμπου” γίνεται με τα χέρια και την χρήση μικρών κοπτικών εργαλείων. Ξεκινά κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του. Δουλεία κουραστική και έχει τη δική της διαδικασία, ώστε το φυτό κατά την συλλογή του (στέλεχος 10-20cm με άνθος) να περιέχει αλλά και να διατηρήσει το εξαιρετικό άρωμα και τα ευεργετικά συστατικά του στην μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η συγκομιδή ξεκινά με το που θα σηκωθεί η δροσιά «δρόσο», από το χωράφι μέχρι το μεσημέρι όπου οι εργάτες κάνουν ένα διάλειμμα, συνεχίζουν αφού περάσει η έντονη ζέστη της ημέρας και σταματά την ώρα που ξεκινά να πέφτει ο ήλιος πίσω από τα Πιέρια Όρη. Η συγκομιδή γίνετε σε «χέρια» συνήθως σε δύο, ελέγχοντας την ωρίμανση του άνθους.

Για το “τσάι Ολύμπου” οι καλλιεργητές της Πιερίας δεν επιδιώκουν την ποσοτική απόδοση του φυτού αλλά μέλημά τους είναι η ποιοτική ανωτερότητα του συγκομισμένου βοτάνου. Μετά την συγκομιδή του, αποξηραίνεται με ήπιο τρόπο παραδοσιακά, φυλάσσεται σε αποθήκες και έπειτα τυποποιείται από μικρά εργαστήρια και οικοτεχνίες που έχουν αδειοδοτηθεί από την Περιφερειακή ενότητα Πιερίας. Η καλλιέργειά του σήμερα μετράει περισσότερα από 1000 στρέμματα και πάνω από 10 εργαστήρια τυποποιούν ένα από τα πολυτιμότερα βότανα της ελληνικής γης. Το Λιτόχωρο, η Καρίτσα, η Πέτρα, ο Άγιος Δημήτριος, η Ρητίνη, το Ελατοχώρι ο Μοσχοπόταμος είναι από τις δυναμικές περιοχές τις Πιερίας, όπου η καλλιέργειά του εξαπλώνεται. Η Πιερία σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο παραγωγής τσαγιού του βουνού, παράγοντας το δικό της ονομαστό «Τσάι του Ολύμπου».

Πηγή: Μακεδονία εφημερίδα

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ