Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Με βαριές απώλειες στην παραγωγή τα ελληνικά αχλάδια

Σημαντικές απώλειες από βακτήρια καταγράφουν όλες οι ποικιλίες αχλαδιών, μεταξύ των οποίων και οι κοντούλες, μας ανέφερε ο κ. Αργύρης Γραβάνης, γεωπόνος και μέλος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου. Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας αυτού του γεγονότος αναμένεται ότι η φετινή ποσότητα που θα διαχειριστεί ο συνεταιρισμός θα είναι μικρότερη από την περσινή που έφτασε τα 1,5 εκατ. κιλά αλλά και το μέγεθος των προϊόντων. Σημειώνεται ότι στη συνολική ποσότητα που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός, το 70% αφορά την ποικιλία Κρυστάλλια, το 20% την ποικιλία Σάντα και το 10% την ποικιλία Κοντούλα. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι παραγωγοί ανά την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά.
Εξαιτίας της έλλειψης σε προϊόντα αναμένει αύξηση στην τιμή που θα πληρωθεί ο παραγωγός. Ειδικότερα στην Κοντούλα ενώ πέρυσι η τιμή ήταν από 80 λεπτά το κιλό έως 1 ευρώ για φέτος δείχνει τάση για 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά την ποικιλία Κρυστάλλια πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε μεταξύ 60-80 λεπτά το κιλό και τώρα βρίσκεται ήδη στα 70 λεπτά, ενώ σταθερή αναμένεται η τιμή για τη Σάντα που ως επί το πλείστον κατευθύνεται στα Βαλκάνια με τιμή 50-55 λεπτά το κιλό.

Πτώση κατά 40% εμφανίζει η φετινή καλλιέργεια της αχλαδιάς υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Ματράκης, παραγωγός από το χωριό Πλατανούλια, τονίζοντας ότι ο παγετός του Απριλίου γέμισε τα δέντρα και βεβαίως τον καρπό με βακτήρια. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά αν και έχουν μπει 5 φορές στα χωράφια, ακόμα τα βακτήρια υπάρχουν, ενώ εξαιτίας αυτού πολλοί είναι οι παραγωγοί στην περιοχή που αποφάσισαν να μην ασχοληθούν άλλο με την καλλιέργεια. Και ο λόγος δεν είναι μόνο το αυξημένο κόστος που έχει προκληθεί από τον καθαρισμό, αλλά και το ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδώσει κάτι η καλλιέργεια και του χρόνου. Όπως αναφέρει έχουν πετσοκόψει τα δέντρα για να φύγει το βακτήριο και ακόμη αυτό υπάρχει.

Να προστεθεί σε όλα τα παραπάνω η μεγάλη ζημιά που έγινε στην περιοχή του Τυρνάβου τις παραμονές της συγκομιδής στις 9/8 όπου χαλάζι και ανεμοθύελλα σκόρπισαν την παραγωγή αχλαδιού στα “τάρταρα” μέχρι και κτήματα ξερίζωσε.

ΕΝΤΥΠΗ  ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ- Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ