Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Μεγάλη συμφωνία ύψους 1,7 δισ. ευρώ για εξαγορά της Chipita από τη Mondelez

Ενα βήμα πριν τις τελικές υπογραφές είναι η συμφωνία πώλησης της Chipita με την αμερικανική Mondelez. Σύμφωνα με πληροφορίες , το τίμημα που δίνουν στους μετόχους της Chipita οι Αμερικανοί ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, 21 φορές το EBITDA της ελληνικής επιχείρησης.

Οι σχέσεις Chipita-Mondelez έχουν περάσει τα τελευταία τρία χρόνια από σαράντα κύματα, όπου οι δύο πλευρές ήρθαν περισσότερες από μία φορές κοντά σε συμφωνία, ωστόσο αυτή δεν κατέστη δυνατή, καθώς υπήρχαν μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να τακτοποιήσει ο βασικός μέτοχος και επικεφαλής (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος) της ελληνικής εταιρείας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση μπήκε εκ νέου σε τροχιά τους τελευταίους τρεις μήνες και το deal αναμένεται να ανακοινωθεί προς τα τέλη Μαΐου. Ουσιαστικά, ο αμερικανικός κολοσσός αγοράζει τα ιδιαίτερα επιτυχημένα προϊόντα του ομίλου Chipita, όπως το κρουασάν αλλά και άλλα, τα οποία έχουν σημαντική εμπορική διείσδυση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Βασικός μέτοχος με ποσοστό που κινείται στην περιοχή του 80% στην Chipita είναι ο όμιλος Olayan, ενώ ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατέχει ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 14%.

Το εναπομείναν ποσοστό μοιράζονται οι επιχειρηματίες Αχ. Φώλιας, Στ. Φρέρης και Μ. Χατζάκου. Γνώση της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ Chipita-Mondelez έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο συμβούλου έχουν οι Credit Suisse και Goldman Sachs.

Πηγή: Euro2day.gr

Να σημειωθεί επίσης ότι υπήρχε η πιθανότητα ανέγερσης ενός δεύτερου εργοστασίου στη Ρωσία, αλλά και η δηµιουργία µονάδας στις ΗΠΑ – αγορά που «έβλεπε» πιο επιθετικά ο όµιλος. Η Chipita απέκτησε πλειοψηφική συµµετοχή (51%) της EPTA America, η οποία υπήρξε από το 2012 αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανοµέας των προϊόντων της Chipita στις ΗΠΑ και στον Καναδά.​Η Chipita υπάρχει εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες, ως µία από τις πλέον εξωστρεφείς και αναπτυσσόµενες ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδρυτή και διευθύνων σύµβουλος τον κ.Σπύρο Θεοδωρόπουλο.Σε παλιότερη συνέντευξη του δήλωνε :Η εταιρεία δέχεται σχεδόν κάθε µέρα από µια πρόταση εξαγοράς, αλλά δεν πωλείται» , µεταφέροντας την απόφαση και των υπόλοιπων µετόχων του Οµίλου Chipita, µε κυριότερους το Olayan Group. Από φαίνεται το δέλεαρ και τα χρήματα είναι μεγάλο πλέον.

Του Ντίνου Μακά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ