Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Μεγάλες ζημιές λόγω κακοκαιρίας για τους καστανοπαραγωγούς

Μεγάλη είναι η ζημιά που υπέστησαν οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς από το ισχυρό χτύπημα της «Αθηνάς» στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα. Σε μια εποχή πολύ σημαντική για την παραγωγή το καιρικό φαινόμενο φέρνει τους παραγωγούς μπροστά σε εικόνες καταστροφής όπως καταγράφει και ο φωτογραφικός φακός του

Χαρακτηριστικά ήταν και τα όσα είπε από το Σάββατο στο GRTimes, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελος Κρανιώτης, «Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια».

«…Οι τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που ρίχνει αυτές τις ημέρες, , επέφεραν σημαντικό “χτύπημα” στους παραγωγούς, καθώς το κάστανο που ζυγίζει με το ζόρι 20 γραμμάρια και έχει πέσει από το δέντρο για συγκομιδή, είναι αδύνατο να αντέξει. Παρασύρεται από ρυάκια και ρέματα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα».

Πηγή: Larissanet.gr

Κ. Αγοραστός μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με Α. Λυκουρέντζο: Αποζημιώνονται οι ζημιές στα κάστανα με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ

Οι ζημιές στα κάστανα μπορούν να αποζημιωθούν με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, επιβεβαίωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Οργανισμού  Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η  καστανοκαλλιέργεια,  που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή της Αγιάς, υπέστη συντριπτική ζημία από την επέλαση της «Αθηνάς» με τις  εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καταστροφή  της τάξης του 80% στα  καστανοπερίβολα και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία, την περίοδο συγκομιδής της σοδειάς,  ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες.

 Ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του καιρικού φαινομένου,  τόσο με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ όσο και  με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ,  αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο. Εντός της εβδομάδας  αναμένεται στην περιοχή το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο,  με τη συμμετοχή και του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές,  να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. «Διεκδικούμε γρήγορες, ορθές  και δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αποζημίωση για το κάστανο είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία των αποζημιώσεων. Από το νέο, διευρυμένο και με γρήγορες διαδικασίες πλαίσιο αποζημιώσεων της κρατικής αρωγής,  πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι άνθρωποι που είχαν ζημιές σε σπίτια και  αυτοκίνητα. Τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν, οι  υποδομές μας αποδείχτηκαν ανθεκτικές σε σχέση με τα ύψη -ρεκόρ  βροχής που καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές. Δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για περαιτέρω έργα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ