Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Λάρισα: Στην ΠΑΘΕ ξανά οι αγρότες, καλούν για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μπλόκων-ζητούν συνάντηση με πρωθυπουργό

Μετά την ολοκλήρωση της Πανελλαδικής σύσκεψης των 28 μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας, οι αγρότες βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στην ΠΑΘΕ.

Αφού διαπραγματεύτηκαν με την αστυνομία αυτή την ώρα βρίσκονται καθοδόν πεζή για την εθνική οδό με πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Δια στόματος Ρίζου Μαρούδα οι αγρότες απεύθυναν νέο κάλεσμα για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των μπλόκων και όπως είπε θα υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις εντός της εβδομάδας, περιμένοντας να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Νίκαιας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων και αυτό φανερώνεται από τις επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση.«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε : «Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν’ αγωνιζόμαστε, θ’ απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει. Την προειδοποιούμε ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ν’ αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης μας». Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, για “κατ επάγγελμα διαδηλωτές”, τόνισε πως ” εμείς δίνουμε μια μάχη για να μπορούμε να καλλιεργούμε και αύριο, για να έχουν οι οικογένειες μας, μιαν αξιοπρεπή ζωή.  Ο μόνος υποκινητής των κινητοποιήσεών μας είναι τα άλυτα προβλήματα της αγροτιάς. Αυτά μας έβγαλαν μαζικά στους δρόμους ενωμένους και αποφασισμένους. “Σε σχέση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τόνισε πως, «όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Εμείς διεκδικούμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφαση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο.

Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο.

Εμείς διεκδικούμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση – κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Γενάρη έως τον Μάρτη του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ το υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως τον μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και κόντρα στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε πολύμορφες δράσεις που ήδη έχουν κάνει και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: astratv

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ