Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Κύπρος: «Θύματα» της πανδημίας ακριβά κρασιά, Metaxa και ούζο

spot_img
Σημαντικά μειωμένες ήταν το 2020 οι εισαγωγές κρασιού στην Κύπρο, στις οποίες το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Ελλάδα, καθώς η πανδημία επηρέασε αρνητικά τον κλάδο. Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, οι εισαγωγές κρασιού μειώθηκαν δραματικά σε ετήσια βάση στο πρώτο 8μηνο του 2020, αφού ανήλθαν σε 12,89 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε όρους ποσότητας, η μείωση ήταν της τάξης του -37% (3.503 χιλ. τόνοι το οκτάμηνο του 2020 συγκριτικά με 5.576 χιλ. τόνους το οκτάμηνο 2019). Σύμφωνα με εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης οίνου, τη μεγαλύτερη μείωση σε πωλήσεις κατέγραψαν οι ετικέτες κρασιών ανώτερης ποιότητας, καθώς και άλλα είδη ελληνικών ποτών (όπως το Metaxa και το ούζο). Ο λόγος, σύμφωνα με την έρευνα, έγκειται στο γεγονός ότι αυτά τα είδη ακριβότερων κρασιών και αλκοολούχων ποτών διακινούνται κατά κύριο λόγο σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα οποία υπολειτουργούν. Αντίθετα, η ζήτηση στις οικονομικότερες ετικέτες κρασιών, οι οποίες διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, παρέμεινε ανεπηρέαστη από την κρίση, και μάλιστα μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου 2020 παρουσίασε αύξηση. Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες εισαγωγής αναφέρουν ότι ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε το 2020, ενώ διαβλέπουν βελτίωση της κατάστασης μόνο αφότου επαναλειτουργήσουν πλήρως τα εστιατόρια, αλλά και αφότου επανακάμψει ο τουρισμός, δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία κατέχουν ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανάλωση οίνων ανώτερης ποιότητας στην κυπριακή αγορά.Κυρίαρχα στην αγορά τα ελληνικά κρασιά
Τα στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέχει σταθερά την θέση του κυριότερου προμηθευτή κρασιού της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, από το 2015 και μετά η Ελλάδα έχει περάσει στην πρώτη θέση των προμηθευτών κρασιού της Κύπρου, αφήνοντας πίσω της τη Γαλλία και την Ιταλία. Ωστόσο, οι γαλλικές εξαγωγές φαίνονται να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από τις αντίστοιχες ελληνικές την τελευταία τριετία, μειώνοντας σημαντικά τη διαφορά.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος των ελληνικών κρασιών που εξάγεται στην Κύπρο (88% του συνόλου) κατατάσσεται στη δασμολογική κατηγορία «κρασιά σε δοχείο έως 2lt». Στην κατηγορία αυτή, η χώρα μας κατείχε το έτος 2019 μερίδιο της τάξης του 31% στο σύνολο των κυπριακών εισαγωγών, ενώ οι κύριοι ανταγωνιστές της, οι οποίοι ακολουθούν, είναι η Ιταλία (με ποσοστό 17%), η Γαλλία (με 16%), η Γερμανία (9%) και η Χιλή (7%).
Η Ελλάδα εξήγαγε στην Κύπρο κρασί μέσης αξίας της τάξης των 2,69 ευρώ ανά λίτρο το 2019. Η εν λόγω αξία στατιστικά κινείται κάτω από τον κυπριακό μέσο όρο (3,41 ευρώ ανά λίτρο). Ωστόσο, όπως αναφέρει το Γραφείο ΟΕΥ, η σχετικά χαμηλή αυτή τιμή προκύπτει επειδή από την Ελλάδα εισάγονται μεγάλες ποσότητες κρασιού σε «ασκούς» (χύμα), γεγονός που κατεβάζει την μέση τιμή/λίτρο εισαγωγής. Στην πραγματικότητα, οι ελληνικές ετικέτες είναι από τις ακριβότερες που διατίθενται στην κυπριακή αγορά. Ειδικότερα, από έρευνα στις τιμές λιανικής πώλησης και από πληροφορίες από ειδικούς της κυπριακής αγοράς προέκυψε ότι οι πιο ακριβές ετικέτες που κυκλοφορούν στην Κύπρο είναι οι γαλλικές, ενώ ακολουθούν δεύτερες οι ιταλικές και τρίτες οι ελληνικές μαζί με τις χιλιανές. Επίσης, σημειώνεται ότι οι ελληνικές ετικέτες πωλούνται στην Κύπρο σε ακριβότερες τιμές απ’ ό,τι πωλούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς).
Πηγή: FOODREPORTER-Σπύρος Πιστικός

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ