Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Καταπέλτης Γιαννακάκη σε Καρασμάνη για την κριτική στη Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων-Ροδακίνων

Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο απαντά ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων-Ροδακίνων κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στον βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του επέρριψε ευθύνες και στη Διεπαγγελματική, σχετικά με τις τιμές στα συμπύρηνα ροδάκινα.  

Μεταξύ των άλλων ο κ. Γιαννακάκης αναφέρει ότι «Ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης  κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο της απάντησης, αναφέρει «θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη  να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε  δελτία τύπου» , ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος  σε συναντήσεις  της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε,  ότι  ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή  της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως  πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε  προθυμοποιήθηκε να την  στηρίξει και να την  βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως».

Αναλυτικά, ολόκληρη η απάντηση του κ. Γιαννακάκη στον κ. Καρασμάνη, έχει ως εξής:

             «Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής του βουλευτή της Π.Ε. Πέλλας κ.  Γιώργου Καρασμάνη, όπου έκανε εκτενή αναφορά στην «Διεπαγγελματική» Οργάνωση Πυρηνοκάρπων  επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο συμπύρηνο ροδάκινο, οι οποίες βέβαια δεν της αναλογούν.

              Από το κείμενο της επιστολής καθίσταται προφανές ότι ο κ. Καρασμάνης αγνοεί σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο λειτουργίας των «Διεπαγγελτικών» και θα είχε αποφύγει το ατόπημα της άστοχης και άδικης  κριτικής, εάν έστω και μία φορά συμμετείχε ο ίδιος σε συναντήσεις της «Διεπαγγελματικής» -αν και κατ΄επανάληψη είχε προσκληθεί- ή εάν ζητούσε έστω και μία φορά ενημέρωση από την Διοίκησή της.

Επειδή κάνει αναφορά στον Εθνικό ιδρυτικό νόμο των «Διεπαγγελματικών» και στην Ενωσιακή Νομοθεσία και επειδή προσπαθεί να χρεώσει- ανεπιτυχώς – πολιτικές ευθύνες στην «Διεπαγγελματική»  για την κρίση του συμπυρήνου ροδακίνου ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ αναφέρουμε τα εξής :

  1.  Η «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων– ροδάκινων και νεκταρινιών» είναι Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και διαθέτει ΑΦΜ εδώ και δύο χρόνια περίπου. Άρα λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον Αστικό Νόμο .
  2. Στην εν λόγω «Διεπαγγελματική» συμμετέχουν κατά 50 % οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και κατά 50% οι Βιομηχανίες και οι Εξαγωγικές Επιχειρήσεις ( Ε.Κ.Ε. και Σ.Ε.Β.Ε. ) και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης απαιτούν πλειοψηφία του 80 %  των μελών των οργάνων Διοίκησης και σε ορισμένες περιπτώσεις του 100% . Άρα μονομερώς , οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, δεν μπορούν να αποφασίσουν ούτε βέβαια και οι Βιομηχανίες .

Μάλιστα σε άλλες «Διεπαγγελματικές» οργανώσεις ορίζεται απόλυτη ομοφωνία ήτοι 100% , στην λήψη όλων των αποφάσεων.

  • Εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα  αναγνώρισης σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 1308/13  καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση 2745 / 30 28012 / ΦΕΚ Β αριθμός 4761 / 24 – 12 – 19.Αλλά δυστυχώς και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων που προβλέπουν απάντηση εντός τεσσάρων μηνών , δεν έχουμε ακόμη καμιά θετική ή αρνητική απάντηση για να προβούμε στις νόμιμες ενέργειες – παρά τις όποιες παρεμβάσεις μας .
  • Η μη αποδοχή ακόμη της αίτησής μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθιστά ανενεργές τις δυνατότητες να παρεμβαίνουμε στα πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία των «Διεπαγγελματικών» , με αποτέλεσμα να λειτουργούμε νόμιμα μεν , αλλά ως μία απλή Αστική εταιρεία.
  • Να του θυμίσουμε επίσης τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1308 / 13 άρθρο 210 παράγραφος τέσσερα εδάφιο δ , σε συνάρτηση με το άρθρο 159 παράγραφος 3 δ εδάφιο ΙΙ, όπου ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι   «Διεπαγγελματικές»              ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ  ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ  ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ  ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΙΜΩΝ .
  • Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Συνεταιριστικές Βιομηχανίεςμέλη της «Διεπαγγελματικής»,στήριξαν και στηρίζουν την εξαγγελία της τιμής των 0,33 έως 0,35 € το κιλό.
  • Η  Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών(ΕΘ.Ε.Α.Σ.)   στην οποία μετέχουν επίσης ως μέλη, οι Συνεταιρισμοί της   «Διεπαγγελματικής», πήρε ξεκάθαρη δημόσια θέση στο πρόβλημα που υπάρχει και  θα κάνει πάλι την παρέμβασή της  με συγκεκριμένες  προτάσεις  για να μην επαναληφθεί ξανά το φαινόμενο των αυθαιρεσιών που  σήμερα ζούμε, όπως επίσης  θα εισηγηθεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα ανοίξει  τους επόμενους μήνες  να  γίνει   ένταξη  αρκετών στρεμμάτων και ποικιλιών συμπυρήνων ροδακίνων .
  • Επίσης να του θυμίσουμε ότι εμείς ως «Διεπαγγελματική»  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ  ΔΥΝΑΜΗ  ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ   τις οικονομικές μας επιδιώξεις στην ιδιωτική βιομηχανία.         Και είναι  παράλογο,  αν όχι σκόπιμο,  να μας  επιρρίπτει ευθύνες όπως αναγράφει στο κείμενο της επιστολής του , « για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση».  Αλλά ακόμη και εάν την είχαμε και μία Επιχείρηση ή Συνεταιρισμός διαφωνούσεμε τις αποφάσεις της «Διεπαγγελματικής», τότε πολύ απλά θα αποχωρούσε από την Αστική Εταιρεία και δεν θα  είχε καμία δέσμευση .
  • Θα ήταν  επίσης άδικο να μην  αναφέρουμε ότι  η «Διεπαγγελματική» οργάνωση ήταν αυτή που σε στενή  συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και βουλευτές, κατόρθωσε να συμβάλλει στην λύση σοβαρών προβλημάτων όπως την τροποποίηση του Κώδικα Μετανάστευσης και την είσοδο στην χώρα  εργατικού δυναμικού κατά την υγειονομική κρίση του κορονοϊού , την μείωση των φορολογικού συντελεστή  κατά  50%  για τους  κατά  κύριο επάγγελμα αγρότες ,στην χορήγηση διαφόρων αποζημιώσεων και στηρίξεων λόγω θεομηνιών και πολλών άλλων θεμάτων στα πλαίσια της Αστικής της λειτουργίας ,  που είναι άγνωστα στον αγροτικό κόσμο  .

Κλείνοντας θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι είναι κυβερνητικός βουλευτής άρα έχει την δύναμη  να συμβάλλει στο να δοθούν λύσεις και να μην αρκείται μόνο σε  δελτία τύπου, ότι ουδέποτε συμμετείχε ο ίδιος  σε συναντήσεις  της «Διεπαγγελματικής» αν και προσκλήθηκε,  ότι  ουδέποτε ζήτησε ενημέρωση από την Διοίκησή  της όπως έκαναν όλοι οι άλλοι βουλευτές ανεξαρτήτως  πολιτικών κομμάτων και ότι ουδέποτε  προθυμοποιήθηκε να την  στηρίξει και να την  βοηθήσει για να έχει τώρα το δικαίωμα να την κρίνει έστω και αδίκως.  Και όπως κλείνει και ο ίδιος την επιστολή του « αλλά ποτέ δεν είναι αργά.  Ακόμη και τώρα».

Δείτε παλιότερη ανάρτηση σχετική:
Ανοικτή επιστολή του πρώην Υπ.ΑΑτ κ.Καρασμάνη για το βιομηχανικό ροδάκινο | Agroekfrasi

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ