Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Καίριο πλήγμα δέχθηκε η Φέτα

ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 

Του Χρήστου Αθανασιάδη

Καίριο πλήγμα δέχθηκε πριν λίγες ημέρες το εθνικό μας προϊόν, η Φέτα,  και μάλιστα στην «καρδιά» των πολέμιών μας, στη Γερμανία, όπου μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία ήταν και είναι οι χώρες που καραδοκούν ώστε να απολέσει η χώρα μας το χαρακτηρισμό  ΠΟΠ της Φέτας, αφού εντοπίστηκαν στη Γερμανική αγορά-μετά από καταγγελίες-τόνοι συσκευασμένης νοθευμένης Φέτας από ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΕΡΑ 25 είναι και μέλος του Δ.Σ. της Διεπαγγελαντικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ) και συγκεκριμένα σε ποσοστό νόθευσης με αγελαδινό γάλα που κυμαίνεται από 30% έως και 90%.

Η  «ΑγροΕκφραση» έγινε αποδέκτης δύο συγκεκριμένων καταγγελιών, από εταιρεία εμπορίας τροφίμων που δραστηριοποιείται στον κλάδο των εξαγωγών αγρο-κτηνοτροφικών προϊόντων από Ελλάδα προς τη Γερμανία και συγκεκριμένα από τον  κ. Σάββα Τριανταφυλλίδη, Πρόεδρο της TRIENON GmbH, τις οποίες καταγγελίες δημοσιεύουμε σήμερα, μαζί με τις απόψεις του υπευθύνου της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και του προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία για νόθευση φέτας στη Γερμανική αγορά, έχει σταλεί εδώ και ημέρες στους αρμόδιους φορείς, τόσο στη χώρα μας (ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΕΦΕΤ κτλ), όσο και στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο,  με συνημμένα τα εργαστηριακά αποτελέσματα από την ανάλυση των δειγμάτων φέτας της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, όπου αποτυπώνεται η ύπαρξη αγελαδινού γάλακτος, όπως προαναφέρθηκε, από 30 έως 90%.

Τα παραπάνω εργαστηριακά αποτελέσματα, φυσικά βρίσκονται και στη διάθεση της εφημερίδας.

Η τεράστια σοβαρότητα του όλου θέματος, αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ήδη έχουν κατατεθεί στη βουλή αναφορές και επερωτήσεις-μέχρι στιγμής- τουλάχιστον από δύο κόμματα, το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το ΜΕΡΑ 25, ενώ το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας καθώς και της νεοσύστατης συνεταιριστικής οργάνωσης, την ΕΘΕΑΣ, η οποία αναμένεται να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση, όπως και άλλοι κτηνοτροφικοί φορείς.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ TRIENON GMBH ΣΑΒΒΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Η πρώτη καταγγελία για νοθεία μέχρι 80%

Η πρώτη καταγγελία του προέδρου της TRIENON GmbH κ. Σάββα Τριανταφυλλίδη εστάλλει προς κάθε αρμόδιο φορέα στη χώρα μας αλλά και στην πρεσβεία μας στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου 2021, συνοδευόμενη από εργαστηριακά αποτελέσματα από ανάλυση δειγμάτων φέτας από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, όπου φαίνεται η πρόσμιξη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό 80%.

Οι συγκεκριμένες συσκευασίες, αναγράφουν η μία,  ημερομηνία παραγωγής 27/6/2020, ημερομηνία συσκευασίας 9/11/2020 και ημερομηνία λήξης 29/3/2021 και η άλλη ημερομηνία παραγωγής 2/8/2020, ημερομηνία συσκευασίας 7/12/2020 και ημερομηνία λήξης 26/4/2021.        

 Το σούπερ Μάρκετ που διακινούσε τη «fake» φέτα Π.Ο.Π. ήταν το ALDI.   

Αναλυτικά η καταγγελία, έχει ως εξής:    

«Σας ενημερώνουμε ότι είμαστε μια εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο Γερμανίας που λειτουργούμε από το 1996 με βασική δραστηριότητα την προώθηση και διάθεση ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο εισάγοντας τυροκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα όπως ελληνικό λάδι, ελιές, αντιπάστι, παστέλια, γιαούρτια κτλ., βοηθώντας την εσωτερική της βιομηχανία και παραγωγή να αναπτυχθεί στο εξωτερικό. Βασικοί μας πελάτες είναι όλες οι μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Market και Discount ανά τι Ευρώπη. Όπως καταλαβαίνετε στην εποχή που ζούμε με τον κορονοϊό και την μείωση των ελέγχων, ο ανταγωνισμός που βιώνουμε είναι τεράστιος και ο κίνδυνος νοθείας και παραπλάνησης έχει πολλαπλασιαστεί.
Με αφορμή λοιπόν τις εξωπραγματικά χαμηλές τιμές που εμπορεύονται στο εξωτερικό κάποιοι το εθνικό μας προϊόν την βιολογική και την συμβατική ΦΕΤΑ, και έχουμε διαπιστώσει και το βλέπουμε και στην τελική τιμή στο ράφι των Γερμανικών και όχι μόνο σουπερ μάρκετ (1,39 Euro/200 g), μας κίνησε την περιέργεια και πήραμε την πρωτοβουλία και πήραμε από τα ράφια των σουπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική τoυς συσκευασία, από την ΦΕΤΑ που παράγει και εμπορεύεται συγκεκριμένη εταιρεία, και που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ της Γερμανίας και όχι μόνο, και τα στείλαμε με αποκλειστικά δικά μας έξοδα για εξέταση, σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.Τα δείγματα είχαν μεταξύ τους διαφορετικό LOT και τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι αδιαμφισβήτητα, σας τα επισυνάπτουμε και είναι στην διάθεσή σας όλα τα στοιχεία.


Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, πάνω από το 50% που φτάνει μέχρι και το 80% !!! η “ΦΕΤΑ” αυτή είναι νοθευμένη με αγελαδινό γάλα !!!

Αντιλαμβάνεστε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στις αγορές και την ζημιά που προκαλείτε στην εγχώρια εμπορία και κτηνοτροφία καλύτερα από τον καθένα μας, Μιας και ο ρόλος σας είναι νευραλγικός και πολύτιμος στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.Σας παρακαλώ πολύ, να αναλάβετε και να πραγματοποιήσετε από την πλευρά σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την νομοθεσία, ώστε να διασφαλίσετε τον καταναλωτή, να προστατέψετε το εθνικό μας προϊόν την ΦΕΤΑ από εκμετάλλευση, και να εξασφαλίσετε την βιωσιμότητα των υγειών ελληνικών και κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν εκτός των άλλων και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σας εμπιστευόμαστε και είμαστε στην διάθεσή σας να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί, και σας ενημερώνουμε ότι θα ειδοποιήσουμε κάθε αρμόδιο όργανο για το συνεχές συμβάν, αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Με τιμή
Τριανταφυλλίδης Σάββας
Πρόεδρος TRIENON GmbH

ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τι υποστηρίζει η γαλακτοβιομηχανία και τι αναφέρει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα

Για την πρώτη καταγγελία, η εφημερίδα μας επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, όσο και με τον υπεύθυνο της γαλακτοβιομηχανίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν μας ανάφερε τα εξής:    

 «Ο Οργανισμός μας, αμέσως μόλις έλαβε την καταγγελία και συγκεκριμένα, την επόμενη ημέρα έστειλε σχετικό κλιμάκιο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην καταγγελλόμενη εταιρεία, συνέλλεξε στοιχεία και το θέμα είναι υπό διερεύνηση και όταν υπάρξει πόρισμα, αυτό θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφό».      

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της γαλακτοβιομηχανίας, μας ανάφερε:

«Ναι, πράγματι υπήρξε ένα σοβαρό βιομηχανικό πρόβλημα στην εταιρεία μας, στην παραγωγή τυριού Φέτα ΠΟΠ, το οποίο το ανακαλύψαμε οι ίδιοι, πριν από 3 εβδομάδες περίπου και πρώτοι εμείς ως εταιρεία ενημερώσαμε τους αρμόδιους πιστοποιητικούς φορείς και προβήκαμε στην ανάκληση των συγκεκριμένων επιμολυσμένων παρτίδων φέτας με αγελαδινό γάλα».   

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γαλακτοβιομηχανίας άφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα της καταγγελίας από την εταιρεία του κ. Τριανταφυλλίδη, κάνοντας λόγο  βεβαρημένο παρελθόν και καταλήγοντας επεσήμανε ότι το όλο πρόβλημα με την πρόσμιξη αγελαδινού γάλακτος στη Φέτα, δεν δημιουργήθηκε από δόλο αλλά από λάθος κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς συσκευασίας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής της Φέτας, στις 17 Μαρτίου 2021, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, απέστειλε σχετική επιστολή στα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, αναφέροντας τη δική της εκδοχή για το όλο θέμα.

ΓΙΑ ¨FAKE¨ ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ                

 Η δεύτερη καταγγελία για νοθεία μέχρι 90%

Στις 18 Μαρτίου 2021, πάλι από την πλευρά του κ. Τριανταφυλλίδη, έρχεται νέα, δεύτερη καταγγελία, συνοδευόμενη πάλι με νέα εργαστηριακά αποτελέσματα από την ανάλυση νέων δειγμάτων φέτας από την ίδια ελληνική γαλακτοβιομηχανία, όπου φαίνεται η πρόσμιξη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό 90%.

Στα νέα δείγματα και συγκεκριμένα στις συσκευασίες, αναγράφουν  ημερομηνία παραγωγής 23/9/2020, ημερομηνία συσκευασίας 23/1/2021 και ημερομηνία λήξης 20/9/2021.            

Το σούπερ Μάρκετ που διακινεί την «fake» φέτα Π.Ο.Π. είναι  το Rewe Group και η ανάλυση του προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας έγινε από το διαπιστευμένο ινστιτούτο SGS

Αναλυτικά λοιπό, στη δεύτερη καταγγελία, μεταξύ των άλλων,  αναφέρονται τα εξής:

Προς κάθε αρμόδιο φορέα ελέγχου,    

Με αφορμή λοιπόν τις εξωπραγματικά χαμηλές τιμές που εμπορεύονται στο εξωτερικό κάποιοι το εθνικό μας προϊόν την βιολογική και την συμβατική ΦΕΤΑ, και έχουμε διαπιστώσει και το βλέπουμε και στην τελική τιμή στο ράφι των Γερμανικών και όχι μόνο σουπερ μάρκετ (1,39 Euro/200 g) , μας κίνησε την περιέργεια και πήραμε την πρωτοβουλία και πήραμε από τα ράφια των σουπερ μάρκετ τυχαία σφραγισμένα δείγματα στην αρχική τouς συσκευασία, από την ΦΕΤΑ που παράγει και εμπορεύεται συγκεκριμένη εταιρεία, και που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ της Γερμανίας και όχι μόνο, και τα στείλαμε με αποκλειστικά δικά μας έξοδα για εξέταση, σε δύο διαφορετικά διαπιστευμένα και εξειδικευμένα εργαστήρια.
Τα δείγματα είχαν μεταξύ τους διαφορετικό LOT και τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι αδιαμφισβήτητα, σας τα επισυνάπτουμε και είναι στην διάθεσή σας όλα τα στοιχεία.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, πάνω από το 60% που φτάνει μέχρι και το 90% !!! η “ΦΕΤΑ” αυτή είναι νοθευμένη με αγελαδινό γάλα !!!

Αντιλαμβάνεστε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στις αγορές και την ζημιά που προκαλείτε στην εγχώρια εμπορία και κτηνοτροφία καλύτερα από τον καθένα μας, Μιας και ο ρόλος σας είναι νευραλγικός και πολύτιμος στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Σας παρακαλώ πολύ, να αναλάβετε και να πραγματοποιήσετε από την πλευρά σας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την νομοθεσία, ώστε να διασφαλίσετε τον καταναλωτή, να προστατέψετε το εθνικό μας προϊόν την ΦΕΤΑ από εκμετάλλευση, και να εξασφαλίσετε την βιωσιμότητα των υγειών ελληνικών και κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν εκτός των άλλων και με τον αθέμιτο ανταγωνισμό.Σας εμπιστευόμαστε και είμαστε στην διάθεσή σας να συνδράμουμε με όποιον τρόπο μας ζητηθεί, και σας ενημερώνουμε ότι θα ειδοποιήσουμε κάθε αρμόδιο όργανο για το συνεχές συμβάν, αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Με τιμή
Τριανταφυλλίδης Σάββας
Πρόεδρος TRIENON GmbH

ΤΟΣΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΑΑΤ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Δεδομένα και ερωτήματα για το πρόβλημα με τη Φέτα

Καταρχάς, έχουμε τα εξής δεδομένα:

 • Πράγματι υπήρξε διάθεση Φέτας στη γερμανική αγορά, με αγελαδινό γάλα και αυτό με αποδείξεις από τα διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας
 • Το παραπάνω γεγονός δεν το αμφισβητεί η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία κάνει λόγο για βιομηχανικό λάθος κατά τη διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο και όχι από δόλο

Με βάση τα παραπάνω, τίθενται ορισμένα ερωτήματα, τόσο προς την εταιρεία, όσο και προς το ΥΠΑΑΤ.

Για τη γαλακτοβιομηχανία:

 1. Πότε ακριβώς, δηλαδή ποια ημερομηνία, εντόπισε το πρόβλημα και πότε ακριβώς ενημέρωσε τις αρμόδιες ελληνικές και γερμανικές αρχές;(αυτά μπορούν να αποδειχθούν με έγγραφα ή email)
 2.    Πότε ακριβώς, δηλαδή ποια ημερομηνία ξεκίνησε η απόσυρση των επιμολυσμένων με αγελαδινό γάλα, παρτίδων φέτας;
 3. Πως εξηγείται το ότι υπάρχουν συσκευασίες φέτας με ημερομηνίες συσκευασίας 9/11/2020 και 7/12/2020 καθώς και με 21/1/2021;
 4. Δηλαδή επί ένα 3μηνο γίνονταν παραγωγή και συσκευασία φέτας  με αγελαδινό γάλα, χωρίς να έχει εντοπιστεί το πρόβλημα;
 5. Πόσοι τόνοι ήταν αυτοί που διοχετεύθηκαν στη γερμανική αγορά;

Για το ΥΠΑΑΤ

 1. Ποιες ήταν οι συγκεκριμένες ενέργειές του, όχι τόσο στη χώρα μας αλλά στη Γερμανία, δια μέσω της πρεσβείας μας;
 2. Ζήτησε να λάβει δείγματα, από τις συγκεκριμένες παρτίδες φέτας, ώστε να τα εξετάσει το ίδιο, από τις δικές του υπηρεσίες;
 3. Ζήτησε οι επιμολυσμένες παρτίδες φέτας, να επιστρέψουν στη χώρα μας,  διότι οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο, ότι βρίσκονται ακόμα στη Γερμανία; 
 4. Πόσοι τόνοι ακριβώς είναι οι αποσυρόμενες παρτίδες, τόσο από τα σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, όσο και από την αποθήκη των εμπόρων;
 5. Πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα του ελέγχου που έγινε στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα;

ΕΝΤΥΠΗ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Διερεύνηση  καταγγελίας για ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στη Γερμανία

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, την Κυριακή 21 Μαρτίου, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρει τα εξής:  «Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διακίνηση τυριού «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» στην αγορά της Γερμανίας, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει ότι ο Οργανισμός έχει άμεσα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προιόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε  εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος,  η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προστατεύει τα Ελληνικά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα σε εθνικό-ενωσιακό επίπεδο και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που  προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

Η ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής Φέτας:

Από δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 19 Μαρτίου) το ΔΣ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε.Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την ΔΟΦ, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.

Ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ