Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img

Ισπανία: Έρχονται πρόστιμα στα σούπερ μάρκετ & εστιατόρια που πετούν φαγητό

spot_img

Μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, στόχος του οποίου είναι να μπει τέλος στη σπατάλη τροφίμων και προβλέπει κυρίως την επιβολή προστίμων σε εστιατόρια και σουπερμάρκετ που πετάνε προϊόντα στα σκουπίδια.

«Σε έναν κόσμο όπου, δυστυχώς, υπάρχει πείνα και υποσιτισμός, τα θέματα αυτά βαραίνουν τη συνείδηση όλων», υπογράμμισε ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ο σκοπός είναι να μειωθεί ο όγκος των τροφίμων και των αναψυκτικών (περίπου 1,36 εκατ. τόνοι) που πετούν κάθε χρόνο οι Ισπανοί. Η αξία των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχεί σε 250 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ισπανίας.

Τα σουπερμάρκετ και τα εστιατόρια θα πρέπει να συγκροτήσουν κάποιον μηχανισμό μέσω του οποίου θα δίνουν τα απούλητα τρόφιμα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή σε τράπεζες τροφίμων. Εάν δεν είναι πλέον κατάλληλα για βρώση, θα μπορούν να μετατρέπονται σε χυμούς ή σε μαρμελάδες, για παράδειγμα, ή να γίνονται ζωοτροφή ή λιπάσματα.

Τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να δίνουν δωρεάν στους πελάτες τους συσκευασίες για να παίρνουν μαζί τους το περίσσευμα του φαγητού τους, μια πρακτική που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ισπανία.

Τα πρόστιμα, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα, θα κυμαίνονται από 2.001 έως και 60.000 ευρώ. Δεν θα επιβάλλονται ποινές στους καταναλωτές, για τους οποίους θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τη σπατάλη τροφίμων μέχρι το 2030, έναν στόχο που συμμερίζεται και ο ΟΗΕ. Παρόμοια μέτρα υιοθέτησαν πρόσφατα η Ιταλία και η Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανία: Φιλόδοξος νόμος κατά της σπατάλης τροφίμων-Πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ

Ισπανία: Φιλόδοξος νόμος κατά της σπατάλης τροφίμων-Πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της σπατάλης τροφίμων την Τρίτη για να μειώσει τα μη καταναλωμένα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια, από τη συγκομιδή μέχρι το σπίτι, με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τα 500.000 ευρώ.

«Είναι ένα πρωτοποριακό νομικό μέσο για την καταπολέμηση της αναποτελεσματικότητας στην τροφική αλυσίδα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες», υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλανάς, σε συνέντευξη Τύπου.

Η νομοθετική πρόταση της εκτελεστικής εξουσίας θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή, με την ιδέα να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με τον Πλάνας.

Σύμφωνα με το τμήμα του, το 2020 τα ισπανικά νοικοκυριά πέταξαν 1.364 εκατομμύρια κιλά/λίτρα τροφίμων, κατά μέσο όρο 31 κιλά/λίτρα ανά άτομο.

Ο κανόνας ορίζει ότι οι εταιρείες της αλυσίδας πρέπει να διαθέτουν σχέδιο πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και την κατανομή των τροφίμων σε άλλες χρήσεις, με προτεραιότητα την ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο οι επιχειρήσεις με λιγότερα από 1.300 τετραγωνικά μέτρα θα εξαιρούνται από την ανάγκη να έχουν αυτό το σχέδιο.

Υποχρεωτική η παροχή «πακέτου» για όσα τρόφιμα δεν καταναλώθηκαν από τους πελάτες

Οι εταιρείες εστίασης θα έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να παίρνει μαζί του σε πακέτο, χωρίς πρόσθετο κόστος, τα τρόφιμα που δεν έχει καταναλώσει.

Η προτεραιότητα κατανομής του πλεονάσματος για ανθρώπινη κατανάλωση θα διοχετευθεί μέσω της δωρεάς ή αναδιανομής τροφίμων σε εταιρείες, φορείς κοινωνικής πρωτοβουλίας και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ή τράπεζες τροφίμων. Η δευτερεύουσα επιλογή θα είναι η μετατροπή σε άλλα βρώσιμα προϊόντα εφόσον διατηρούν τις συνθήκες τους.

Όταν το τρόφιμο δεν είναι πλέον κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, η προτίμηση για χρήση θα είναι, με αυτή τη σειρά, η παραγωγή ζωοτροφών και ζωοτροφών· τη χρήση ως υποπροϊόντων σε άλλη βιομηχανία, ήδη ως απόβλητα, και την απόκτηση κομπόστ ή βιοκαυσίμων.

Το καθεστώς κυρώσεων θεσπίζει ως σοβαρό αδίκημα τη μη ύπαρξη σχεδίου πρόληψης απώλειας τροφίμων και απορριμμάτων, με κυρώσεις που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 2.001 και 60.000 ευρώ. Ως πολύ σοβαρά αδικήματα (πρόστιμο έως 500.000 ευρώ) θα θεωρούνται το δεύτερο ή μεταγενέστερο σοβαρό παράπτωμα που διαπράχθηκε εντός δύο ετών.

Πηγή: Associated Press euronews

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ