Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Θετική πορεία των σύκων με μικρές απώλειες

Μετά από τρεις παγετούς (15 Φεβρουαρίου, 25 Μαρτίου και 7-8-9 Απριλίου) ήταν αναμενόμενο ότι φέτος θα είχαμε απώλειες στην παραγωγή σύκων, μας λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Μαρκόπουλου, κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες είναι της τάξεως του 55%-60% και το σημαντικό είναι ότι ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την καταστροφή του φυλλώματος, ακριβώς επειδή είδε με επιτόπιο έλεγχο την ζημιά θα αποζημιώσει κανονικά τους παραγωγούς.

Οι απώλειες αφορά και την ποικιλία των Βασιλικών, η συγκομιδή των οποίων ξεκινά από τον Ιούνιο μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, αλλά και στα μαύρα που συγκομίζονται μέχρι και τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι πέρυσι ο Συνεταιρισμός διαχειρίστηκε περί τους 3.500 τόνους από 7.000 στρέμματα και φέτος με δυσκολία θα πιάσει τους 2.000 τόνους, μολονότι αυξήθηκαν οι φυτεύσεις. Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι υπάρχει δυσκολία και στις εξαγωγές προς Καναδά, καθώς δεν φτάνει το προϊόν.
Όσον αφορά την τιμή η εκτίμησή του είναι ότι λόγω μειωμένης ποσότητας θα είναι αυξημένη, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια πρόβλεψη. Πέρυσι, η τιμή παραγωγού στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών ήταν στα 80 λεπτά και στα εξαγώγιμα στο 1,60 ευρώ το κιλό.

Μολονότι είναι στην αρχή της η συγκομιδή από την ΣΥΚΙΚΗ , οι ενδείξεις είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή και θα εξελιχθεί ικανοποιητικά. Υπενθυμίζεται ότι τα  μέλη παραγωγοί του Συνεταιρισμού προέρχονται από τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας. Η συγκομιδή δε των  σύκων  ξεκινά μέσα Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου.

Με απώτερο στόχο της  “ΣΥΚΙΚΗΣ” την ανάπτυξη της οικονομίας των συκοπαραγωγών, η οποία επιτυγχάνεται με τη συστηματική και προγραμματισμένη ανάπτυξη της καλλιέργειας της συκιάς, όπως μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Αγγελόπουλος κύριο μέλημα παραμένει η επεξεργασία και η εμπορία υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντων σύκου, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό, όπως μας είπε ότι η υπεραξία των αποξηραμένων σύκων της Συκικής είναι 2,5 φορές πάνω επί της αξίας που έχει η πρώτη ύλη.Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο Συνεταιρισμός εξακολουθεί να διατηρεί την έντονη εξωστρέφεια του διοχετεύοντας σε 35 χώρες του εξωτερικού 100 διαφορετικούς κωδικούς πάντα τυποποιημένους με την branda ΣΥΚΙΚΗ. Εξάγει το 95% του προϊόντος που διαχειρίζεται.
Πέρυσι ο Συνεταιρισμός -μαζί με τα βιομηχανικά- διαχειρίστηκε περί τους 1.700 τόνους και οι ενδείξεις είναι ότι φέτος θα είναι αυξημένη η ποσότητα.

Γιώργος Αγγελόπουλος-διευθυντής ΣΥΚΙΚΗΣ


ΕΝΤΥΠΗ  ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ- Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ