Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Η πορεία των εξαγωγών στα νωπά Οπωροκηπευτικά την τρέχουσα εβδομάδα

Την πορεία των εξαγωγών στα νωπά οπωροκηπευτικά, την τρέχουσα εβδομάδα, αναλύει σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofuit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πολυχρονάκης, αναφέρει τα εξής:

 «Την ανασκοπούμενη εβδομάδα συνεχίσθηκε με κανονικούς για την εποχή επίπεδα η εξαγωγή – διακίνηση εσπεριδοειδών Οι καταναλωτικές αγορές δεν είναι πλέον κορεσμένες  και η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών Αυτός ο μήνας θα είναι καθοριστικός για το υπόλοιπο της εμπορικής περιόδου

H εξαγωγή επιτρ.σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε. Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την εφετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη  -4,9% (42.419 τ. έναντι 44.601 τ.). Επίσης συνεχίζεται η εξαγωγή φράουλας , αγγουριών κλπ κηπευτικών.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 95.250 t. έναντι 96.007 τ. αντίστοιχα πέρυσι.

Οι άνθρωποι στο σπίτι με το lockdown ασχολούνται περισσότερο από ποτέ με θέματα όπως η υγεία, η φυσική κατάσταση, το μαγείρεμα κ.α με συνέπεια και την αύξηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων – λαχανικών

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

 

Εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία προϊόντων προέλευσης ΕΕ μετά την 1/1/2021

            Σε έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο περιγράφονται οι διαδικασίες για εισαγωγή προϊόντων  στην Μεγάλη Βρετανία  προέλευσης Ε.Ε, απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε ως προς τα απαιτούμενα Πιστοποιητικά

Β. Έλεγχοι και Πιστοποιητικά

Για την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία ορισμένων προϊόντων προέλευσης ΕΕ θα απαιτείται κάποιου είδους πιστοποιητικό. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται ζώα, φυτά, αγροτικά προϊόντα,                               [1]

  1. Φυτά και Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης

1.1.         Από την 1/1/2021 απαιτείται προαναγγελία εισαγωγής[2] (από το μέρος που διεκπεραιώνει την εισαγωγή στη Μεγάλη Βρετανία) και φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό για όλα τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότητας που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία από την ΕΕ.

Ο εξαγωγέας από την ΕΕ θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό πριν από την αναχώρηση των προϊόντων

Τα φυτά και προϊόντα φυτικής προέλευσης υψηλής προτεραιότητας θα υπόκεινται σε ελέγχους τεκμηρίωσης[3] και ταυτότητας[4]. Επιπλέον, θα πραγματοποιείται φυσική επιθεώρηση[5] στον προορισμό τους.

 

 

[1] https://www.gov.uk/import-goods-into-uk

[2] Προαναγγελία εισαγωγής: Πραγματοποιείται με τη χρήση τυποποιημένου εντύπου που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την αποστολή όπως, χώρα προέλευσης, τόπος προορισμού, προϊόντα, στοιχεία του εισαγωγέα, του εξαγωγέα και του μεταφορέα. Υποβάλλεται από τον εισαγωγέα προς τον αρμόδιο φορέα για το συγκεκριμένο εμπόρευμα, πριν από την άφιξή του.

[3] Έλεγχος τεκμηρίωσης: Εξέταση των επίσημων πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και λοιπών εμπορικών εγγράφων που απαιτείται να συνοδεύουν την αποστολή.

[4] Έλεγχος ταυτότητας: Οπτική επιθεώρηση της αποστολής προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο και η επισήμανσή της ανταποκρίνεται σε όλα αναγράφονται στην τεκμηρίωση που τη συνοδεύει.

[5] Φυσική επιθεώρηση: Έλεγχος των προϊόντων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι συμμορφώνονται με τις υγειονομικές ή φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις εισαγωγής στη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο της συσκευασίας, της μεθόδου μεταφοράς και της επισήμανσης. Μπορεί ακόμα να προϋποθέτει δειγματοληπτικό έλεγχο της θερμοκρασίας και εργαστηριακό έλεγχο ή διάγνωση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ