Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
spot_img
spot_img
spot_img

Η ενεργειακή κρίση βγάζει το λάδι των ελαιοπαραγωγών

Με την ενεργειακή κρίση να έχει εκτινάξει το κόστος παραγωγός σε πρωτόγνωρα επίπεδα, δημιουργώντας μια δραματική έλλειψη ρευστότητας, οι ελαιοπαραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα κάνουν λόγο για μια μεγάλη αύξηση στα βασικά λειτουργικά έξοδα, έχοντας ως νωπές ακόμη τις πληγές που άφησε πίσω της η περσινή «πανωλεθρία».

Το παρήγορο στη φετινή καλλιεργητική περίοδο, έτσι όπως εξελίσσεται, είναι τα «φορτωμένα» ελαιόδεντρα που δεν θυμίζουν σε τίποτα τα μεγάλα ποσοστά ακαρπίας που σημειώθηκαν πέρσι. Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις είναι υψηλές και οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν πως θα καταφέρουν να πιάσουν 1 κιλό λάδι ανά 3,5 κιλά ελιές, κάτι που σίγουρα θα μπορέσει να ισοσκελίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής. Πρόκειται άλλωστε για αυξήσεις που δεν περιορίζονται απλώς στο ενεργειακό κόστος και σε πάγια έξοδα όπως το ρεύμα και το πετρέλαιο, αλλά επεκτείνονται σε ένα ευρύ κύκλο πρώτων υλών και αγαθών που χρησιμοποιούν οι ελαιοπαραγωγοί σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας. Από το λίπασμα μέχρι τα μπουκάλια που χρησιμοποιούν για την τυποποίηση, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής καλούνται φέτος να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Καλές αποδόσεις

«Μετά τα χάλια της περσινής χρονιάς, φέτος σίγουρα μιλάμε για μια καλή συγκομιδή. Συνεχίζει βέβαια η ξηρασία που αυτό δεν είναι καλό, αλλά πιστεύω ότι αν έρθει και μια βροχούλα αυτές τις μέρες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα για τους παραγωγούς» εξηγεί ο Κώστας Κούκος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας. «Δεν είχαμε φέτος προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες και τα δέντρα μας είναι αρκετά φορτωμένα» προσθέτει, ωστόσο παράλληλα στέκεται και στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ελαιοπαραγωγών, που αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» φέτος.

«Από αυτά που ακούμε και στα ελαιοτριβεία το ποσοστό συμμετοχής θα είναι αυξημένο και θα φτάσει το 15-17%. Τα έξοδα είναι περισσότερα φέτος από κάθε άλλη χρονικά και σίγουρα και εμείς σαν παραγωγοί θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε λίγο την τιμή πώλησης. Η ποιότητα του λαδιού που παράγεται στην περιοχή παραμένει εξαιρετική και ελπίζουμε πως αν φέτος τα πράγματα πάνε καλά, του χρόνου να έχουμε και νέους ελαιοπαραγωγούς που θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην ελιά» προσθέτει ο κ. Κούκος.

Αυξημένη ζήτηση

«Η λαδιά θα είναι καλή» τονίζει με νόημα ο Ανάργυρος Προμοίρας, έμπειρος και ιδιαίτερα δραστήριος ελαιοπαραγωγός από το Πόρτο Λάγος της Ξάνθης που παράγει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “Βίστωνες”.

«Φέτος είναι μια καλή χρονιά. Πέρσι τα δέντρα δεν είχαν παραγωγή και είναι ξεκούραστα και έτσι φέτος είναι ιδιαίτερα φορτωμένα. Αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας παραγωγός φέτος.

H ενεργειακή κρίση έχει ανεβάσει πάρα πολύ το κόστος στα ελαιοτριβεία, που φτάνει πλέον στο 20%. Δηλαδή κάποιος που βγάζει 100 κιλά λάδι θα του κρατήσουν 20 κιλά και είναι πολύ μεγάλο ποσοστό αυτό» τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως το κύμα αυξήσεων που καταγράφεται επηρεάζει τα λιπάσματα, τα ραντίσματα αλλά ακόμη και τα έξοδα τυποποίησης.

«Βλέπουμε ότι αρκετοί ελαιοπαραγωγοί έχουν κόψει τα πολλά λιπάσματα και έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τα ραντίσματα. Έτρεξε ένα πρόγραμμα με βιολογικά δέντρα και πολλοί μπήκαν σε αυτό καθώς δίνεται και μια μικρή επιδότηση της τάξεως των 60 ευρώ. Εμείς σαν επιχείρηση βάλαμε σχεδόν όλους τους ελαιώνες μας σε αυτό το πρόγραμμα, ήδη κάναμε βιολογική καλλιέργεια, αλλά αυτή τη στιγμή πάμε να την πιστοποιήσουμε κιόλας» υπογραμμίζει ο δραστήριος ελαιοπαραγωγός, το λάδι του οποίου έχει λάβει παγκόσμιες διακρίσεις και βραβεία για την ποιότητά του.

Σχολιάζοντας την απόδοση των δέντρων, ο ίδιος τονίζει πως «πέρσι τέτοια εποχή στα 10 κιλά ελιάς βγάζαμε 1 κιλό λάδι. Φέτος παίρνουμε στα 4-5 κιλά ελιάς ένα κιλό λάδι. Βέβαια αυτό το ποσοστό θα αλλάξει και εκτιμούμε ότι περίπου στα 3,5 κιλά ελιάς θα έχουμε απόδοση 1 κιλό λάδι». Την ίδια στιγμή στην Ξάνθη καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια στροφή των παραγωγών στην καλλιέργεια της ελιάς, η οποία αποτυπώνεται και στο γεγονός πως έχουν δημιουργηθεί νέα ελαιοτριβεία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών.

«Η κρίση έχει βάλει τον κόσμο να ψωνίζει λάδια από το σούπερ μάρκετ και ας διαβάζει πάνω ότι είναι με εξευγενισμένα έλαια. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του κόσμου που θέλει να φάει κάτι αγνό και αυτοί μας ψάχνουν και μας προτιμούν. Εγώ προτείνω στον κόσμο να παίρνει από έναν παραγωγό λάδι παρά από μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ο κύριος όγκος των λαδιών μας φεύγει στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Γαλλία όπου υπάρχουν καταναλωτές που αγοράζουν το έξτρα παρθένο λάδι και το προτιμούν λόγω ποιότητας, παρόλο που είναι πιο ακριβό» αναφέρει ο κ. Προμοίρας προσθέτοντας παράλληλα πως «την τελευταία δεκαετία ο Νομός Ξάνθης έχει ξεκινήσει και μπαίνει στον ελαιοκομικό χάρτη. Ήδη έχουν μπει πάρα πολλά στρέμματα ελιάς, έχουν ξεκινήσει καινούργια ελαιοτριβεία όπως στη Γενισέα και στο Κοπτερό ενώ θα ανοίξουν ακόμα δύο ελαιοτριβεία στην περιοχή».

Γεώργιος Μαυρίδης – ΕΝΤΥΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΕΚΦΡΑΣΗ

Διαβάστε τα νέα μας στις ειδήσεις της Google

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ