Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Η Ελασσόνα διαμορφώνει ΟΡΑΜΑ για το 2040

Παραγωγικός ήταν ο απολογισμός της δημόσιας διαδικτυακής συζήτησης για την σύνθεση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ 2040 στην περιοχή της Ελασσόνας, που έγινε στις 27/1/2021, με πρωτοβουλία της κας Μαρίας Τέλιου (Κτηνοτρόφος, Βερδικούσα). Η συζήτηση έγινε στην πλατφόρμα zoom του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με την υποστήριξη της κας Μάγδας Κοντογιάννη (Κτηνοτρόφος, 6932094231) και για όποιον θέλει να την δεi (ήδη την είδαν 800) βρίσκεται στο facebook στο προφίλ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1103164730147280.

Στην συζήτηση με τους: κα Μάγδα Κοντογιάννη, κα Μαρία Τέλιου, κ Γιάννη Γκουρομπίνο, κ Τάσσο Αντωνίου, κα Κατερίνα Σαλαβατή, κα Αικατερίνη Καμηλάκη, με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, ακούστηκαν πολλές προστάσεις, μεταξύ των οποίων:

 • Προσαρμογή των δημοσίων υπηρεσιών στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι στην «εξυπηρέτηση» των δημοσίων υπαλλήλων. Τα One stop shop μπορεί να είναι κομμάτι του οράματος.
 • Η αειφόρος αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών πρέπει να είναι ΟΡΑΜΑ για τα βοσκοτόπια, με περιορισμό της αυθαιρεσίας των δασαρχών.
 • Οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές πρέπει να έχουν ειδικά προγράμματα αντιμετώπισης της απομόνωσης
 • Οι τυχόν ενισχύσεις-επιδοτήσεις δημιουργούν στρεβλώσεις και αδικίες. Όποιος παράγει ή συμβάλει στην παραγωγή πρέπει να απολαμβάνει προνομίων και όχι απλά «ιστορικές »αδικίες.
 • Η Ελασσόνα βλέπει την ανάπτυξή της, ως χώρου παραγωγής, σε συνδυασμό με τα κέντρα κατανάλωσης σε άλλες περιοχές.
 • Η κτηνοτροφία απαιτεί ανθρώπινη παρουσία και ζωή και έτσι κρατιούνται ζωντανές οι περιοχές.
 • Η επάρκεια των βασικών υποδομών είναι προϋπόθεση, όπως ηλεκτρική ενέργεια σε στάβλους, νερό καθαρό, δρόμοι εσωτερικής πρόσβασης …
 • Η τοπική παραγωγή πρέπει να συνδεθεί με τους θρύλους του μυθικού & θεϊκού βουνού του Ολύμπου και βέβαια με την πιστοποίηση των ΠΟΠ
 • Η περιοχή διαθέτει επαρκείς παραγωγικές υποδομές για τα σημαντικά προϊόντα της
 • Η ποιότητα ζωής είναι πολλή καλή και η ηρεμία χαρακτηριστική
 • Εντοπίζεται μη επαρκής έλεγχος-προστασία των φημισμένων ποιοτικών τοπικών προϊόντων από ανεξέλεγκτες εισαγωγές υποβαθμισμένων

Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελάσσονα και η ευρύτερη δυτική πλευρά του Ολύμπου έχει επαρκείς γενικές υποδομές (σχολεία, δρόμοι πρόσβασης, υγεία), καλή συνοχή, επαρκή σύνδεση με μετανάστες και αποδήμους, τοπική κοινωνική συνοχή, ισχυρή άυλη κληρονομιά και παράδοση, καλή αναγνωρισιμότητα.

Προβλήματα εντοπίστηκαν στην καθημερινή διαχείριση της ενημέρωσης, της συμμετοχής στις αποφάσεις και στην σύνδεση με την έρευνα. Εκφράσθηκε η επιθυμία για τακτικές τοπικές συζητήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και ευκαιριών συμμετοχής στην τοπική διακυβέρνηση.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ